Per kelias pozicijas sąraše pakilo konservatorius Kęstutis Masiulis - iš 10 į 6 vietą. Taip pat reikšmingai pakilo buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys – iš 18 į 11 vietą. Per kelias pozicijas pakilo ir Naglis Puteikis – iš 26 į 15 vietą, tačiau kol kas lieka už patekusiųjų į Seimą ribos. Iš 12 į 9 vietą pakilo operos solistas Vytautas Juozapaitis.

Konservatorius Mantas Adomėnas iš 15 vietos nukrito į 20-ąją. A. Kubiliaus patarėjas Virginijus Valentinavičius nukrito iš 23 į 31 vietą. Rinkėjai nureitingavo ir buvusį socialinės apsaugos ir darbo ministrą Rimantą Joną Dagį – iš 7 į 13 vietą.

Kol kas pagal TS-LKD sąrašą į Seimą patenka Andrius Kubilius, Irena Degutienė, Rasa Juknevičienė, Agnė Bilotaitė, Jurgis Razma, Kęstutis Masiulis, Arvydas Anušauskas, Audronius Ažubalis, Vytautas Juozapaitis, Kazys Starkevičius, Dainius Kreivys bei Paulius Saudargas.

Darbo partijos sąraše - J.Pinskaus šuolis

Darbo partijos (DP) rinkėjų Seimo rinkimuose neabejotinas lyderis – Viktoras Uspaskichas. Už jį darbiečių rinkėjai atidavė beveik 60 tūkst. pirmumo balsų. Darbiečiai Loreta Graužinienė ir Vytautas Gapšys po reitingavimo susikeitė vietomis – L. Graužinienė pakilo į 2 vietą, V. Gapšys nukrito į trečiąją.

Po rinkėjų reitingavimo pakilo ir Artūras Paulauskas – iš 6 vietos jis pakilo į 4-ąją. Per kelias sąrašo vietas pakilo ir Kęstutis Daukšys – iš 10 į 6-ąją vietą. Rinkėjai savo pirmumo balsus atidavė ir Živilei Pinskuvienei – ji iš 14 vietos pakilo į 10-ąją.

Bene didžiausią šuolį rinkėjų reitingavimas lėmė Jonui Pinskui, kuris iš 140 vietos pakilo į 21-ąją, tačiau daugiamandatėje į Seimą nepateko.

Iš Darbo partijos sąrašo į Seimą kol kas patenka Viktoras Uspaskichas, Loreta Graužinienė, Vytautas Gapšys, Artūras Paulauskas, Virginija Baltraitienė (vienmandatėje apygardoje), Kęstutis Daukšys, Dangutė Mikutienė, Saulius Bucevičius, Viktoras Fiodorovas, Živilė Pinskuvienė, Valdas Skarbalius, Vydas Gedvilas, Valentinas Bukauskas, Vitalija Vonžutaitė, Šarūnas Birutis, Jonas Kondrotas, Jolanta Gaudutienė, Zita Žvikienė.

Tarp LSDP rinkėjų populiarūs A.Salamakinas ir R.Šalaševičiūtė

Socialdemokratų (LSDP) rinkėjai taip pat pirmoje vietoje paliko partijos lyderį Algirdą Butkevičių. Antroje ir trečioje vietoje liko atitinkamai Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas. Kiek pakilo sąraše socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis.

LSDP rinkėjai taip pat pakėlė Algimantą Salamakiną – iš 24 į 8 vietą, buvusį Lietuvos premjerą Gediminą Kirkilą – iš 13 į 9 vietą. Vienas ryškesnių šuolių – buvusios vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės, kuri po rinkėjų reitingavimo pakilo iš 47 į 16 vietą. Sąraše pakilo ir Valerijus Simulikas.

Socialdemokratų rinkėjai nureitingavo buvusį Vilniaus universiteto rektorių Benediktą Juodką – iš 14 į 18 vietą. Sąraše taip pat ryškiai nukrito Sigita Burbienė – iš 15 į 35 vietą, taip pat Antanas Valys – iš 19 į 43.

Iš LSDP sąrašo į Seimą kol kas patenka Algirdas Butkevičius (vienmandatėje apygardoje), Vilija Blinkevičiūtė, Juozas Olekas, Vytenis Povilas Andriukaitis, Zigmantas Balčytis, Algirdas Sysas, Birutė Vėsaitė, Algimantas Salamakinas, Gediminas Kirkilas, Marija Aušrinė Pavilionienė, Milda Petrauskienė, Julius Sabatauskas, Edvardas Žakaris, Juras Požela, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Valerijus Simulikas.

Liberalų sąraše į Seimą patenka lyderiai ir senbuviai

Liberalų sąjūdžio rinkėjai, suskaičiavus pirmumo balsus, išreitingavo partijos lyderius. Partijos pirmininkas Eligijus Masiulis – pirmas, antras – iš penktosios vietos sąraše pakilęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius. Iš šeštosios į trečiąją vietą pakilo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas, buvęs liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius smuktelėjo iš trečiosios į ketvirtąją vietą. Penktas – iš septintosios pozicijos pakilęs parlamentaras Petras Auštrevičius. Iš vienuoliktosios į šeštą vietą rinkėjai pakėlė ekonomistą Kęstutį Glavecką. Į parlamentą patenkančių liberalų septintuką baigia Seimo vicepirmininkas Algis Kašėta.

Tiesa, šis sąrašas veikiausiai keisis. Mat rinkėjų simpatijų sulaukęs K. Glaveckas dar prieš rinkimus neslėpė nenorįs dar ketverius metus praleisti Seime. Jam atsisakius mandato, į septintuką pakiltų Dalia Kuodytė. Be to, E. Masiulis, G. Steponavičius, P. Auštrevičius ir A. Kašėta pateko į antrąjį rinkimų turą vienmandatėse apygardose. Po jau minėtos D. Kuodytės, partijos sąraše rikiuojasi Dalia Teišerskytė, Arminas Lydeka, Vitalijus Gailius ir Viktorija Čmilytė. V. Gailius, beje, taip pat pateko į antrąjį turą vienmandatėje.

„Drąsos kelio“ rinkėjai pakėlė A.Stancikienę

Kaip ir Liberalai, „Drąsos kelias“ daugiamandatėje iškovojo 7 Seimo nario mandatus. Vietas Seime užsitikrino Neringa Venckienė, Jonas Varkala, iš 13-osios į 3-ąją vietą pakilusi Aurelija Stancikienė, Algirdas Patackas, Vytautas Matulevičius (iš 9-osios į 5-ąją vietą). Iš 8-osios į 6-ąją poziciją pakilo Povilas Gylys, o septintuką uždaro Valdas Vasiliauskas, smuktelėjęs iš ketvirtosios vietos partijos sąraše.

Tiesa, N. Venckienė, J. Varkala, A. Stancikienė ir A. Patackas tęsia kovą vienmandatėse. Taigi pagal sąrašą į Seimą dar gali patekti Gintaras Aleknonis, Stasys Brundza, Audrius Nakas ir Audronė Skučienė.

Seime lieka abu Mazuroniai

Kaip ir buvo galima tikėtis, „Tvarkos ir teisingumo“ sąrašo lyderis Valentinas Mazuronis liko pirmoje vietoje ir suskaičiavus pirmumo balsus. Partija nutarė, kad šio politiko sūnus, parlamentaras Andrius Mazuronis rinkimuose startuos gana žemu 18-uoju numeriu, tačiau rinkėjai nutarė jį pakelti gerokai aukščiau. Suskaičiavus pirmumo balsus, A. Mazuronis šoktelėjo net per 14 pozicijų. Vienmandatėje jis į antrą turą nepateko, tad sąrašas buvo politiko vienintelis šansas antrai kadencijai.

Be abiejų Mazuronių, vietą Seime užsitikrino Julius Veselka (iš 8-osios į 2-ąją vietą), Petras Gražulis (iš 11-osios į 3-ąją vietą), Kęstas Komskis (smuktelėjo iš 3-osios į 5-ąją) ir Remigijus Žemaitaitis (iš 10-osios į 6-ąją).

V. Mazuronis, J. Veselka, P. Gražulis, K. Komskis ir R. Žemaitaitis pateko į antrąjį turą vienmandatėse. Po šešetuko, kuriam patekimą į Seimą garantuoja vietos partijos sąraše, rikiuojasi Raseinių meras Remigijus Ačas, Ona Valiukevičiūtė, Vytautas Kamblevičius ir Rimas Antanas Ručys.

Lenkų sąraše vietos Rusų aljanso lyderei ir K.Prunskienės sūnui neliko

Su Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) į Seimą ėjo ir Rusų aljanso bei Kazimiros Prunskienės Liaudies partijos politikai. Rusų aljanso lyderė Irina Rozova LLRA sąraše buvo įrašyta 2-uoju numeriu. K. Prunskienės sūnus Vaidotas Prunskus rikiavosi ketvirtas.

Tačiau LLRA rinkėjai šiuos du politikus išmetė iš penketuko, kuris papuola į Seimą. I. Rozova nukrito į 7-ąją vietą, V. Prunskus – į 10-ąją. Į Seimą patenkantį penketuką šiuo metu sudaro LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis, Vanda Kravčionok, Juzefas Kvetkovskis, Zdislavas Palevičius ir Michalas Mackevičius.

Tiesa, dar nėra aišku, ar europarlamentaras V. Tomaševskis norės sugrįžti iš Briuselio į Vilnių. Be to, Z. Palevičius tęsia kovą vienmandatėje. Po pirmojo penketuko, LLRA sąraše rikiuojasi Zbignevas Jedinskis bei jau minėta I. Rozova. V. Prunskus šansų patekti į Seimą veikiausiai jau nebeturi.