Apie 1.30 val. „Drąsos kelio“ bendraminčių gretos kavinėje stipriai praretėjo. Daug kas nusprendė nebelaukti rezultatų iš didžiųjų apygardų. Pavieniai kandidatai ir jų bendražygiai buvo įsikniaubę į kompiuterius, nepaleido iš rankų mobiliųjų telefonų, kuriais nuolat susisiekdavo su stebėtojais rinkimų apylinkėse, kuriose buvo skaičiuojami jiems aktualūs rinkėjų balsai.

Atvyko „darbiečiais“ apsimetę jaunuoliai

Apie 1.40 į „Drąsos kelio“ būstinę atvyko du jaunuoliai, pasidabinę Darbo partijos šalikais. Jie prisistatė siunčiantys linkėjimus nuo partijos ir sveikinantys su pasiektais rezultatais. Vaikinai kalbėjo, kad Darbo partija regi naują politinę jėgą, kaip potencialius bendražygius, nors nėra įgalioti perduoti konkrečių siūlymų.

Vaikinai nesikuklindami pareiškė, kad mielai išgertų už „Drąsos kelio“ pasiekimus, jiems buvo pasiūlytos taurės.

N.Venckienė DELFI sakė, kad neturinti nieko prieš atsiunčiamus linkėjimus.

DELFI žiniomis, štabe apsilankę jaunuoliai iš tiesų neturi nieko bendro su Darbo partija. Tai tebuvo pokštas. Vienas iš jaunuolių - Jaunųjų konservatorių lygos pirmininkas Adomas Bužinskas. Kitas - žinomas tinklaraštininkas Mykolas Pleskas, internetinėje erdvėje geriau žinomas kaip Mykolas Kleckas.

Tai sužinojusi N.Venckienė, kuri buvo patikėjusi, kad tai „darbiečiai“, susijuokė: „Koks ten skirtumas, ar konservatoriai, ar Darbo partija. Jei jau atėjo, gi nevysi pro duris“. 

Apie pirmas žinias iš Naujamiesčio apygardos: to ir tikėjausi

Daugiau tikrų ir netikrų delegatų nuo kitų partijų „Drąsos kelias“ nesulaukė, N.Venckienė sakė nebendravusi ir telefonu: „Nežinau, telefoną pasidėjus, bet aš ir neatsiliepiu į nepažįstamus numerius.“

Pirmosios žinios iš Naujamiesčio rinkimų  apygardos, kurioje ši kaunietė iš Garliavos varžosi vienmandatėje apygardoje, buvo jai džiugios. Keliose mažosiose apylinkėse jai rinkėjai patikėjo antrąją vietą pagal balsų skaičių, nors atotrūkis nuo pirmaujančios Seimo pirmininkės, konservatorės Irenos Degutienės buvo didelis.

„Aš to ir tikėjausi, - sakė ji. Žurnalistų paklausta, ar turi vilčių įveikti I. Degutienę antrame ture, N.Venckienė atsakė: Bandyčiau priešintis, nebūtų ką daryti."

Stebėjo televizijos laidas

Drąsos kelio rinkimų štabas
Susirinkusieji „Litexpo“ kavinėje visą vakarą, o ištvermingiausieji ir naktį stebėjo rinkimų aptarimui skirtas televizijos laidas. Kai televizijos ekrane vakaro pradžioje pasirodė N. Venckienė, bendražygiai kai kuriuos jos žodžius palydėjo plojimais.

Kavinėje partijos narių, rėmėjų ir svečių laukė vaišėmis nuklotas stalas, nealkoholiniai gėrimai, tačiau alkoholio buvo galima įsigyti. Be partijos rėmėjų salėje atsidūrė ir prašalaičių, kurie pareiškė, kad šią naktį tiesiog lankosi štabuose, pasigyrė, jog gavo gerų vaišių Darbo partijos štabe. Ilgai neužtrukę pas „Drąsos kelią“ jie iškeliavo kitur, pasidžiaugę, kad pas Kristiną Brazauskienę turėtų būti įdomu.

Su violetine spalva tapatinama partija  šįkart tuo neišsiskiria. Kai kurie asmenys tik pasidabinę violetiniais atributais, vyrai ryši tokios spalvos kaklaraiščius,  šios spalvos gėle atlape pasidabinusi  Audronė Skučienė, kandidatuojanti Kauno Kaimiškojoje apygardoje, kuriai priklauso ir per dramą dėl N. Venckienės brolio Drąsiaus Kedžio dukros perdavimo motinai operaciją išgarsėjusi Garliava.

N.Venckienė iš vienmandatininkų daug nesitiki

Paklausta, kaip dabar vertina partijos perspektyvas Seime – kiek vietų tikisi gauti, politikos naujokė siūlė neskubėti: „Reikia laukti realių (rezultatų), nes ta apklausa dar nieko nereiškia, bet aš tikėjausi tikrai daugiau.“

Didelių vilčių į partijos kandidatus vienmandatėse apygardose ji prisipažino taip pat nededanti: „Kažkas laimės, bet labai daug nebus. Mes daugiau tikėjomės pagal sąrašą.“

N.Venckienė pridūrė, kad jai nerimą kelia fiksuoti pažeidimai balsuojant, tačiau negalėjo pasakyti, ar nuo užfiksuotų pažeidimų galėjo nukentėti konkretūs partijos kandidatai vienmandatėse. „Tie fiksuoti pažeidimai, papirkimai gal irgi kažkiek atėmė balsų“, - sakė ji.

Anksčiau kalbėjusi apie realias 30-40 vietų parlamente, pasibaigus balsavimui N.Venckienė jau sakė ir anksčiau nesitikėjusi tapti ta politine jėga, kuri galėtų burti apie save valdančiąją koaliciją. „Ir taip buvo aišku, kad taip nebus, nes dabartinės partijos jau yra iš anksto susitarę, pasidaliję postus. Viską žinome. Ta rinkėjo valia... Žmonės yra skirtingi. Viskas buvo ir taip aišku. Tačiau dabartiniame Seime nebuvo ir opozicijos. Jei mes būsime mažuma Seime, tai reikštų daug ką,“ - teigė ji ir atsisakė atskleisti, su kuriomis politinėmis jėgomis bendradarbiaus parlamente. - Norime pamatyti rezultatus, kas pateks. Yra atskirų žmonių daug, su kuriais sutiktų mūsų pažiūros, darbai, jeigu jie nekorumpuoti, sąžiningi. Konkrečiai apie visas partijas sunku kalbėti.“

Apie 21 val. kavinėje ėmė daugėti "Drąsos kelio" atstovų, tačiau nuotaika negerėjo. Išankstinės apklausos nuvylė kandidatus ir jų bendražygius, kurie save ramino viltimi, kad tikrieji rezultatai skirsis, nes 47 proc. apklaustųjų atsisakė atskleisti, už ką balsavo.

Siektų teismų ir prokuratūros reformos, nefinansuoti partijų

Prieš 23 val. iš televizijos laidos sugrįžusi N.Venckienė toliau nenorėjo su žurnalistais aptarinėti galimų politinių draugysčių po rinkimų. Lyderiaujančios Darbo partijos išreikšti norai dirbti su socdemais ir „tvarkiečiais“ jos nestebino. Nors ir būtų maža politinė jėga parlamente, pasak jos „Drąsos kelio“ partija siektų savo tikslų - visų pirma reformuoti teismus ir prokuratūras, taip pat paminėjo, kad reiktų panaikinti politinių partijų finansavimą iš valstybės kišenės.

Paklausta, ar nebijo, kad jos pasekėjus ištiks Tautos prisikėlimo partijos likimas ir ilgainiui jie susipyks ir išsiskirs, N.Venckienė patikino, kad pasitiki savo bendražygiais.

Sekmadienio rytą Garliavoje esančioje Teleičių rinkimų apylinkėje savo savo balsą atidavė ir „Drąsos kelio“ viena iš vadovių Neringa Venckienė. Buvusi Kauno apygardos teismo teisėja rinkimuose puoselėja gana ambicingus planus ir naujajame Seime tikisi gauti iki 40 kėdžių.

Apklausos, rodančius rinkėjų apsisprendimą po balsavimo, duomenimis, „Drąsos kelias“ peržengė 5 proc. ribą ir surinks nuo 7,7 iki 9,3 proc. balsų.

Priešrinkiminės apklausos rodė rinkėjų palankumą socialdemokratams ir Darbo partijai, tuo tarpu „Drąsos keliui“ - tik barjero į Seimą neįveikiančius 3,9 proc.. Tokius duomenis atskleidė DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ rugsėjo 15-24 dienomis atlikta apklausa. Tačiau politologė Ainė Ramonaitė komentuodama šią apklausą DELFI sakė, kad tai gali neatspindėti realaus „Drąsos kelio“ populiarumo, nes dalis žmonių nedrįsta prisipažinti, jog balsuos už šią politinę jėgą. A. Ramonaitės prognozėmis, „Drąsos kelias“ daugiamandatėje apygardoje gali surinkti 7-10 proc. balsų.

Sekmadienį taip pat vyko ir referendumas dėl Visagino atominės elektrinės statybų. N. Venckienė leido suprasti, kad palaiko statybų skeptikų gretas. „Mano pasisakymai buvo aiškūs, kad esant dabartiniai valdžiai, neįmanoma statyti atominės elektrinės. Tai būtų vienas iš tokių, kaip ir kiti projektų – korupcinis“, - ryte sakė N. Venckienė.

K.Brazauskienė: valdantieji plakatuose labiau panašūs į berniukus pagal užsakymą

Pačios įkurtą Demokratinę darbo ir vienybės partiją (DDVP) į parlamento rinkimus vedanti Kristina Brazauskienė rezultatų laukia sostinės viešbutyje „Crown Plaza“ (buvusioje jos privatizuotoje „Draugystėje“). K. Brazauskienė tikina esanti optimistė ir tikisi, kad tik šįmet įkurta jos partija peržengs 5 proc. barjerą.

Viešbutyje prie vaišėmis nukrautų stalų ir televizoriaus rinkimų rezultatų laukia partijos nariai su šeimomis.

„Rezultatų laukiu su viltimi patekti į Seimą. Pirminė apklausa - žmonių, kurie tik išėję iš kabinų ir turbūt dar paslaptingumo skraistę užsivilkę laiko. Žinau, kad ir mes niekada nepasakydavome teisybės, už ką balsavome“, - jai nepalankios balsavusių rinkėjų apklausos nesureikšmina K. Brazauskienė.

Tačiau ji nesitiki triumfuoti vienmandatėje Kaišiadorių-Elektrėnų rinkimų apygardoje. Politikė sakė nedalyvavusi debatuose, per daug žmonių neagitavusi, be to, ir kiti kandidatai vienmandatėje stiprūs. K. Brazauskienė tikisi surinkti balsus tų, kuriuos žino iš anksčiau ir kuriems gyvenime yra padėjusi. „O kad partija turėtų 5 proc. peržengti, tai tikiu, - kartojo K. Brazauskienė.

Jos teigimu, valdantieji sudarė geras rėmimo sąlygas savoms partijoms, tačiau ne jaunai DDVP. „Pasidalino apie 20 mln., apsikabino plakatais, kur išgražintais veidais daugiau panašūs į berniukus pagal užsakymą, o ne tuos, kurie pasiryžę Seime dirbti žmogaus labui. Jeigu valdančiosios partijos per 22 metus neatsisuko į žmogų, ir dabar žmonės tiki, kad jiems svarbiausia žmogus, tai vargšai žmonės. Iš tikrųjų jie yra vargšai“, - kalbėjo K. Brazauskienė.

V.Romanovo partija rinkimų rezultatų laukia žaisdama krepšinį

Sekmadienio vakarą uždarius rinkimų apylinkes "Žmonių partijos" nariai susirinko į būstinę Kaune laukti Seimo rinkimų rezultatų. Tiesa, aplinka, kurioje susirinko apie dvi dešimtis partijos narių, kiek neįprasta - salėje buvo pastatytas krepšinio stovas, o konkursuose varžėsi partijos nariai.

Iš pirmo žvilgsnio, geriausiai atakuoti krepšį sekėsi idėjiniam partijos vadui Vladimirui Romanovui. Verslininko ir Kauno "Žalgirio" krepšinio klubo mestas kamuolys neretai pasiekdavo tikslą. Beje, pamėtyti į krepšį verslininkas nevengia ir savo krepšinio klubo treniruotėse.

Kiekvieną taiklų V. Romanovo metimą palydėdavo partiečių plojimai.

Partijos štabe nebuvo į Seimą kandidatavusių "Žalgirio" krepšininkų Rimanto Kaukėno ir brolių Darjušo ir Kšyštofo Lavrinovičių.

Pagal išankstinę rinkėjų apklausą V. Romanovo partija patenka tarp prasčiausiai rinkimuose pasirodžiusių politinių jėgų. Skaičiuojama, kad "Žmonių partija" surinko tik apie 0,4 proc. balsų.

Nors niekas viešai nusivylimo nereiškė, buvo akivaizdu, kad išankstinė apklausa partijos narių lūkesčių nepateisino.

"Apklausa man nieko nereiškia. Mes partiją įkūrėme, kad išsakyti savo nuomonę, parodyti žmonėms, kaip juos mulkina, kaip naikina valstybę, jų tautiškumą. Šneka lozungus, nesupranta, nesiderina su veiksmais. Sako: mes už tautą. O įstoja į ES", - laukdamas rinkimų rezultatų teigė V. Romanovas.

"Visi yra daugiau tokie abejojantys, daugiau galvojantys - kaip čia iš tikrųjų tas pirmas žingsnis žengtas. Ar jis bus stiprus, ar jis bus vidutinis, ar silpnas. Tai visą šitą atsakymą ir gausime. Kaip vertinu rinkėjų apklausą? Na, aš galvojau, kad gal bus didesnis (procentas balsų - DELFI), bet čia tik išankstiniai rezultatai, tai jie paklaidą daro (...). Aš manau, tai tik pirmas žingsnis į teisingą kelią", - teigė partijos narys, "Žalgirio" sporto direktorius Vitoldas Masalskis.

Teigiama, kad po šių Seimo rinkimų "Žmonių partija" nenustos egzistavusi ir tęs veiklą.

Planuojama, kad "Žmonių partija" rinkimų rezultatų lauks iki vidurnakčio, tačiau žurnalistai iš štabo buvo išprašyti dar prieš 22 val.