Liberalų sąjūdžio vadovas: koalicijos nebus su siūlančiais progresinius ir N. Venckiene

Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis sako, jog prieš konkrečiau kalbant apie galimas koalicijas reikia palaukti antrojo rinkimų turo, tačiau žino, jog koalicija negali būti su siūlančiais progresinius mokesčius, pavyzdžiui, socialdemokratų partija, ir Neringa Venckiene.

„Na, pirmiausiai, matyt, visus taškus sudėlios antrasis rinkimų turas ir aš įsitikinęs, kad antrajame rinkimų ture Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai ir Liberalų sąjūdis tikrai turės realias galimybes padidinti savo vietų skaičių Seime. Mes tikrai kviesime į frakciją visus liberaliai nusiteikusius politikus ir bursime vieną, vieningą liberalų frakciją Seime, o kalbant apie partnerius, be jokios abejonės, šiandien būtų sunku pasakyti, bet Liberalų sąjūdis yra išsakęs ne kartą, kad pirmiausiai mums bus nepriimtina ir nedalyvausime tokiose koalicijose, kur bus siūloma progresinius mokesčius įvedinėti, nelabai iš viso suvokiame, kaip mes galėtumėme dirbti su Venckienės sambūriu, tai šiuo atveju galbūt yra tokie dalykai, kur mūsų vertybės visiškai nesutampa  ir mes ten nedalyvausime, bet aš manau, kad šiandieną mes galime labai tvirtai pasakyti, kad Liberalų sąjūdis ir  Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai formuoja tam tikrą branduolį, kurio pagrindu mes tikrai galime kalbėtis apie valdančiosios daugumos formavimą“, - sakė E. Masiulis.

Paklaustas, ar naujoje Vyriausybėje premjeru būtų Andrius Kubilius E. Masiulis atviravo: „Tai labai dar klausimai, kuriuos jus užduosite ne kartą ir mes dar ne kartą neatsakysime į tuos klausimus, bet ateis laikas ir paaiškės.“

A.Kubilius: 2008 m. rinkimuose Tėvynės sąjunga pirmajame rinkimų ture gavo panašų procentą balsų

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS – LKD) nariai ir jų rėmėjai rinkimų štabe pradėjo rinktis tik apie 20 val. Kol kas štabe pakankamai ramu – reguliuojama technika, rinkimų štabas sudarytas iš dviejų salių – vienoje ruošiamasi žiūrėti televizijos laidas, kitoje renkasi TS-LKD Seimo frakcijos nariai, ministrai.

Premjeras ir Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS – LKD) partijos pirmininkas Andrius Kubilius teigiamai vertina po rinkimų vykusių apklausų rezultatus ir sako, jog dar laukia reikšmingas antrasis rinkimų turas.

„Pirmas dalykas, jeigu apklausa pasitvirtins ir suskaičiavus balsus, mes tokius rezultatus, kai Tėvynės Sąjunga gavo beveik 17 proc. rinkėjų balsų (gausime – DELFI), vertiname tikrai pozityviai ir, iš tiesų, noriu padėkoti rinkėjams, kurie nepaisant viso populizmo ir kartais nuožmios kritikos Vyriausybei, kurią girdėdavome iš oponentų, iš tiesų išsakė savo paramą tam, kad atsakinga politika toliau būtų tęsiama ir, be abejo, labai daug lems antrasis rinkimų turas.

Čia noriu priminti, kad praeituose 2008 m. rinkimuose Tėvynės Sąjunga pirmajame rinkimų ture, balsuojant už partiją, gavo panašų procentą balsų, gavome tada virš 19 proc. visos rinkėjų paramos, dabar gauname beveik 17 proc. O antrajame ture prie tų 18-os mandatų, kuriuos gavome balsuojant pirmajame rinkimų ture už partijas, mes papildomai laimėjome 27-iose apygardose. Tai šiuo atžvilgiu, aš manau, antrasis rinkimų turas, tokiose rinkimuose, kuriose trys partijos, t.y. socialdemokratai, Darbo partija ir mes gavome pirmajame rinkimų ture labai panašų balsų skaičių, viską lems antrasis rinkimų turas“, - sakė A. Kubilius.

Premjeras atsisakė komentuoti Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskich pareiškimą, jog realiausia galima koalicija bus iš Darbo partijos, socdemų ir tvarkiečių.

„Aš tikrai nekomentuoju, ką Viktoras Uspaskichas galvoja, - teigė A. Kubilius. - Aš tikrai manau, kad apie koalicijas bus galima kalbėti po antrojo rinkimų turo, nes dar sykį noriu priminti, kad antrasis rinkimų turas taip pat labai svarbus ir šiuo požiūriu gali duoti labai netikėtus rezultatus. Noriu priminti, kad praeituose rinkimuose Darbo partija antrajame rinkimų ture laimėjo tik vieną mandatą, tai šiuo atžvilgiu galima tik spėlioti kaip susiklostys antrasis rinkimų turas, esant štai tokiam rezultatui, kokį matome pirmajame rinkimų ture.“

Šiuo metu TS-LKD partijos frakcija Seime yra didžiausia ir ją sudaro 43 nariai. Paklaustas, kur TS-LKD jaučiasi stipriausia, A. Kubilius teigė, jog tendencijos išsilaiko tokios pat kaip kaip ir anksčiau.

„Kiek jaučiame pagal visas tendencijas, tendencijos išsilaiko tokios pat kaip ir buvo prieš ketverius metus: didžiuosiuose miestuose, galbūt žmonės, kurie yra šiek tiek labiau išsilavinę, be abejo, tremtiniai visada labai tvirtai pasisako už atsakingą politiką, tai šiuo atžvilgiu nenorėčiau įvardinti kažkokių atskirų apygardų, manau, kad antrasis rinkimų turas gali būti mums taip pat pakankamai sėkmingas ir aš tikėčiausi, kad tuo pačiu bus garantuotas ir tęstinumas tų darbų, kuriuos valdanti koalicija iki šiol vykdė. Galėčiau pasidžiaugti mūsų partnerio, Liberalų sąjūdžio sėkme, jeigu pasitvirtins tos pačios apklausos ir, tai reiškia, jog, iš tikrųjų, mes turime visas galimybes po antro rinkimų turo toliau galvoti apie tai, kaip garantuoti mūsų darbų tęstinumą“, - dėstė A. Kubilius.

Apklausų rezultatus premjeras vertina kaip“labai stiprų rezultatą“ ir „tam tikrą moralinę pergalę“ prieš prognozavusius, jog TS-LKD surinks mažai balsų.

„Mano nuotaikos yra priešingai – daug kas mus bandė nurašyti prieš rinkimus, tai rezultatus matome visiškai priešingus toms išankstinėms prognozėms. Liberalų sąjūdis tikrai sėkmingai pasirodo, gali užimti netgi ir ketvirtą vietą rinkimuose, tai, iš tikrųjų, sveikinu. O kaip pasiseks mūsų partneriams liberalcentristams pamatysime tiek po pirmo rinkimų turo, tiek po antro, bet noriu pasakyti, kad pats pats branduolys, Tėvynės sąjungos ir liberalų pagal dabartinius rezultatus, išties, mes galime būti stipriausia galia formuojant bet kokias būsimas koalicijas“, - tikisi A. Kubilius.

TS-LKD rinkimų štabo vadovas: nuotaikos pasikeitė

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų štabo vadovas Raimundas Alekna sako, jog nuotaikos tradiciškai yra santūrios, tačiau palyginti su 2008 m., jos pasikeitė, nes tuomet krizės akivaizdoje buvo daugiau nerimo.

„Sakyčiau, kad nuotaikos pasikeitė, nes prieš ketverius metus buvo daugiau nerimo, Europoje artėjo stipri krizė ir nebuvo visiškai aišku, kaip mes tvarkysimės su pasaulinės krizės padariniais Lietuvoje, aš manyčiau, kad šį kartą nuotaikos yra žymiai ramesnės, santūresnės ir tai liudija, kad žmonės jau žino, ką gali padaryti vienu ar kitu atveju. Mes, palyginti su prieš tai buvusiais rinkimais esame gerokai stipresni, kompetentingesni ir brandesni“, - mano R. Alekna. - Aš manau, kad šių metų apklausų rezultatai parodė, kad Lietuvoje yra žymiai daugiau žmonių, kurie nebesitiki, kad ateis gelbėtojas ir išspręs už juos problemas. Žmonės gerokai adekvačiau vertina situaciją ir tai, ką gali valdžia padaryti, o ko reikia iš pačių.“

Jis taip pat sako, jog kol kas džiaugtis rinkėjų apklausa yra dar anksti, nes ir pirmojo turo rezultatai nėra galutiniai – TS-LKD laukia antrojo turo.

„Palyginti su praėjusių Seimo rinkimų rezultatais, mes antrame ture gavome daugiau rinkėjų balsų, nei po pirmojo rinkimų turo, taigi dabar laukiame rezultatų iš vienmandačių apygardų, kad žinotume, kiek mūsų kandidatų išeis į antrą turą“, - dėsto R. Alekna.

Balsavusių rinkėjų apklausą jis vertina kaip atitinkančią tikrovę ir sako manantis, jog apklausos duomenys su vieno – dviejų mandatų paklaida atspindi tikrovę, tačiau primena, jog reikšmingos įtakos turės antrasis rinkimų turas.

„Dar viskas prieš akis, o prognozuoti, kaip viskas dėliosis – dar anksti, - sako R. Alekna. - O nuotaikos, kiek prisimenu, visuomet štabe buvo santūrios, solidžios, gal daugiau jaunimui būdinga šiek tiek pašėlti, bet šiemet štabe nematau ko nors kitokio, nei prieš ketverius metus, nuotaikos tradiciškai santūrios.“

Apie 22:30 TS-LKD rinkimų štabe nuotaikos buvo ramios, partijos nariai ir jų rėmėjai stebėjo Seimo rinkimams skirtas televizijos laidas, gėrė kavą, vienas – kitas ir alų, bei laukė duomenų iš Vyriausios rinkimų komisijos.

Referendumo rezultatų neprognozuoja

Paklaustas, kokių tikisi referendumo rezultatų, A. Kubilius sako, jog prognozuoti sunku, tačiau žino, jog dalis rinkėjų protestuodami prieš referendumo iniciatyvą, atsisakė jame dalyvauti.

„Sunku pasakyti, kokie dabar bus (referendumo - DELFI) rezultatai. Kiek žinau, tie žmonės, kurie nuoširdžiai tiki tuo, kad Lietuva turi turėti atominę elektrinę ir siekti energetinės nepriklausomybės, daugelis iš jų svyravo, kaip elgtis to referendumo (metu – DELFI), kai jie nepritaria pačiai referendumo iniciatyvai, balsavimo metu. Dalis ėjo ir balsavo už, bet nemažai žmonių, dalyvaudami rinkimuose, atsisakė dalyvauti pačiame referendume“, - pasakojo A. Kubilius.

Jis sako, jog jei po patariamojo referendumo dėl atominės elektrinės žmonės pasisakytų prieš atominę energetiką, jų nuomonė – svarbi, tačiau, anot jo, net pasisakę prieš politinių partijų vadovai nėra labai kategoriški.

„Žmonių nuomonė visada yra svarbi, bet klausantis kai kurių politinių partijų lyderių, kurie pasisakė prieš štai šiame referendume prieš atominės statybą, aš suprantu, kad jie vis tiek mato atominės statybą kaip tęstinį projektą, kuriame galbūt reikėtų keisti tiesiog kai kurias sąlygas toje statyboje“, - sako A. Kubilius.

Seimo pirmininkė į antrą turą tikisi eiti su liberalu

Seimo pirmininkė Irena Degutienė, kandidatuojanti Naujamiesčio apygardoje, sako jog tradiciškai antrajame ture varžydavosi su liberalu, tokios pat konkurencijos ji tikisi ir šiemet. Šiuose Seimo rinkimuose Naujamiesčio apygardoje kandidatuoja naujos partijos „Drąsos kelias“ įkūrėja Neringa Venckienė.

Anot I. Degutienės, optimistiškai ją nuteikia preliminarūs balsavimo duomenys, ateinantys iš užsienio, pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės ar JAV.

“Tikrai, man atrodo, per anksti kalbėti apie tai, (ar būsiu išrinkta per pirmą rinkimų turą - DELFI), aš tikrai manau, kad išėjimas į antrąjį turą būtų tikrai labai pozityvu ir tas tendencijas, kurias mačiau šioje apygardoje ir 2004 ir 2008 metais, dažniausiai būdavo, kad į antrą turą išeidavau su kokiu nors atstovu iš liberalios partijos. Galbūt ir šį kartą taip bus“, - sakė ji.

I.Degutienė skeptiškai vertina pirmuosius rinkimų rezultatus, dabar plaukiančius iš Vyriausios rinkimų komisijos (VRK).

„Rezultatai, kuriuos mes gauname šiai minutei yra iš mažesnių apylinkių arba apygardų ir mažesnių rajonų. Turbūt reikia objektyviai pasakyti, kad Tėvynės Sąjunga žymiai didesnį populiarumą turi didžiuosiuose miestuose, o miestų rezultatai visada būna žymiai vėliau, aš manau, kad po kokių trijų valandų mes turėsime kitus rezultatus“, - teigė ji.

Darbo partijos populiarumo tikėjosi, V. Landsbergis primena vaišes

Darbo partijos populiarumas, pasak I. Degutienės, jos nenustebino: „Aš manau, kad tos tendencijos, kurios buvo Darbo partijos populiarumui, jos ir išliko, nelabai kažkokių pokyčių stiprių įvyko, prognozės, tiek apklausų, tiek reitingų, visada Darbo partija tikrai pakankamai aukštą reitingą turėjo, jinai su socialdemokratais tai vienoje, tai kitoje apklausoje dalijosi pirmąja ir antrąja vieta ir dabar rezultatas iš esmės yra toks pat. Aišku, vėlgi kalbu apie antrąjį turą, kuris yra labai reikšmingas, labai reikalingas ir ten po vienmandačių dvikovos situacija gali keistis.“

Europarlamentaras TS-LKD narys Vytautas Landsbergis taip pat Darbo partijos populiarumo nebuvo nustebintas.

„Kaip visi ir visą laiką tokius magiškus užkalbėjimus ir sakė, nieko nuostabaus, ypač žinant metodiką: kiek pinigų, po kiek į leteną duodama, kaip atveža statinę spirito, kad visas kaimas balsuotų.. - Darbo partijos populiarumą paaiškino V. Landsbergis. - Taigi visą vasarą vaišino.“

TS-LKD rezultatus jis vertino gerai: „Geri, juk mes nevaišinome, mes nepapirkinėjome, priešingai buvome visą laiką murkdomi, kad nieko neverti, mus reikia iš viso sunaikinti. Vis dėlto, nemaža dalis žmonių nepasidavė šitam plovimui ir balsavo be pinigų.“

I. Degutienė sako, jog šiuo metu rinkimų stabe nuotaikos išlieka santūrios ir tiek partijos nariai, tiek jų rėmėjai laukia daugiau žinių iš VRK, o ne švęsti.

„Ne tai, kad švęsti, tiesiog santūriai laukti, bet aš dar kart noriu pasakyti, kad labai džiaugiuosi, kad Lietuvoje rinkėjas yra brandus, kad rinkėjas atskiria pelus nuo grūdų, kad rinkėjas vertina, šiuo atveju, mūsų koalicijos su liberalais pastangas išvesti Lietuvą iš krizės ir tai rodo visos mūsų valstybės visiškai kitą lygmenį, palyginti su Pietų Europos valstybėmis“, - sakė ji.

Vakarop į TS-LKD štabą premjero sveikinti atvyko verslininkai, kurių vienas – Darius Mockus, nuo 2002 m. einantis koncerno „MG Baltic" prezidento pareigas.

Didžiausio palaikymo rinkimuose galimai sulaukusios Darbo partijos atstovai į štabą neskuba

Pirmajame Seimo rinkimų ture daugiausia balsų besitikintys gauti Darbo partijos atstovai rinkimų naktį rezultatų lauks savo būstinėje Vilniaus centre, Ankštojoje gatvėje.

20 val., pasibaigus balsavimo laikui, Darbo partijos būstinėje vyko paskutiniai paruošiamieji darbai – puošiamas stalas, dėliojamas maistas ir gėrimai. Nors stebėti rinkiminių laidų partijos atstovai žadėjo rinktis nuo aštuntos valandos vakaro, visgi spalvotais gėrimais ir įmantriais patiekalais nukloti stalai dar buvo nesulaukę svečių.

Kaip teigė štabo atstovai, partijos pirmininkas štabe turėtų atvykti po 21 val., tačiau žurnalistai buvo įspėti, kad ilgai jis štabe neturėtų užsibūti, o važinės po televizines laidas.

Į partijos būstinę atvykęs Darbo partijos rinkimų štabo vadovas Vytautas Gapšys teigė išankstinius rinkėjų apklausos rezultatus vertinti dar per anksti: „Realūs rezultatai matysis, kai ateis iš apylinkių. Dar yra paklaidos ribos – 47 proc. netasakė į klausimus, todėl mes laukiame kantriai ir kalbėsime apie rezultatus tikslius apie 12 val. nakties”.

Komentuodamas galimą koalicijos sudarymą su socialdemokratais ir tvarkiečiais, V. Gapšys kalbėjo: „Apklausos rodo, kad daugiau nei 46 proc. gavo opozicinės frakcijos. Rinkėjai parodė, kad opozicija yra brandesnė, labiau pasiruošusi valdyti valstybė. Natūralu, kad į tas tendencijas bet kuri valdžia turės atsižvelgti“.

Paklaustas, ar žada tęsti dabartinės valdžios darbus, Darbo partijos atstovas teigė, kad vykdys savo programą: „Yra kus sutampa požiūriai, yra kur ne. Pagal ekonominę logiką, ne tik reikia taupyti, bet ir skatinti ekonomiką, didinti Lietuvos konkurencingumą“.

Į štabą atvyko V. Uspaskichas

Tiesiai iš Kėdainių ir iš pirties į Darbo partijos štabą apie pusę 10 vakaro atvykęs partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas teigė, kad būtų pats geriausias premjeras, tačiau jei prezidentė jo juo nepaskirs, sutiktų būti ir ministru.

Paklaustas, ar jungsis su socialdemokratais V. Uspaskichas teigė: „Pirmos derybos bus su jais. Susiskambinsim dar, dar nesame susiskambinę, aš ką tik atvykau iš Kėdainių, iš pirties – švarus visapusiškai“.

Taip pat partijos vadovas prasitarė, kad tarsis dėl koalicijos su „Tvarka ir teisingumu“: „Trise žiūrėsim su kuo ketvirtu kalbėsimės, jei reikės, bet matosi, kad neprireiks“.

Komentuodamas apie savo vaidmenį būsimame Seime V. Uspaskichas kalbėjo: „Aš būčiau geriausias premjeras, bet čia priklausys nuo prezidentės.[...] Matau, kad konservatoriai pagal programą eina tuo pačiu keliu kaip ir šią kadenciją – tiesiog laukti, kada pagerės situacija Europoje, ir tuomet gal pagerės gyvenimas pas mus. Mūsų programa kitokia – mes norime kurti generuojančią ekonomiką, patys kurti, daryti, gaminti. Tam reikia sukurti sąlygas“.

Partijos lyderis teigė, kad jei jam nepavyks tapti premjeru, jis sutiktų būti ir ministru, tačiau ne švietimo, krašto apsaugos, sveikatos apsaugos. „Ministro portfelis irgi domintų, jei būtų gera komanda ir didžioji dalis programos būtų įtraukta į Vyriausybės. Jei ne, tai nenoriu gadinti savo vardo. [...] Galiu pasakyti, kuo niekada nebūčiau – tai kultūros, švietimo, užsienio reikalų, krašto apsaugos, medicinos, t.y. sveikatos apsaugos, tai yra ne mano. Aš ten visiškai nieko nesuprantu ir tai turi dirbti specialistai“, - partijos štabe kalbėjo politikas.

Renkasi sveikinti Darbo partijos

Artėjant vidurnakčiui Darbo partijos būstinėje pradėjo rinktis vis daugiau partijos narių bei kitų asmenų, norinčių pasveikinti partiją su pirmaisiais rinkimų rezultatais.

Apie pusę dvylikos nakties į štabą atvyko Lietuvos pramonininkų konfederacijos atstovas Seime Mindaugas Reinikis.

Taip pat į Darbo partijos būstinę užsuko Lietuvos verslo konfederacijos "ICC Lietuva" prezidentas Valdas Sutkus.

A.Čaplikas: mus marina, bet mes nenumarinami

„Po rinkimų gyvenimas nesibaigs. Mus dažnai marina, bet mes nenumarinami. Ramiai“. Taip DELFI teigė Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Algis Čaplikas, su bendražygiais rinkimų rezultatų laukiantis viename Vilniaus gatvėje esančiame bare netoli partijos būstinės.

 Partijos nariai ir bičiuliai šurmuliuoja dviejuose baro aukštuose. Čia matyti vienas partijos lyderių Gintautas Babravičius, tiubeteika pasipuošęs buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis,  aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, viceministras Stanislovas Šriūbėnas, vidaus reikalų ministras Artūras Melianas, parlamentarai Vincas Babilius ir Arūnė Stirblytė. Palaikyti pažįstamo pas liberalcentristus atėjo JAV gyvenantis žinomas lietuvių kilmės menininkas Ray Bartkus.

Rinkimų dieną daryta apklausa rodo, kad partija liks už 5 proc. borto. „Esame tokie, kokie esame – laisvi ir nepriklausomi žmonės. Mes dirbame rinkimuose, bandome įrodyti žmonėms savo tiesą, bet niekada nenusimename“, - DELFI sakė partijos pirmininkas A. Čaplikas.

Pasak A. Čapliko, reikia laukti galutinių rinkimų rezultatų. „Gyvenimo nepakeisi, jis nesibaigia. Akivaizdžiai matyti, kad tai yra opozicinių partijų pergalė, kita Vyriausybė irgi akivaizdžiai matyti jau daug maž, belieka laukti tikrų rinkimų rezultatų“, - kalbėjo partijos lyderis.

Praėjusiuose Seimo rinkimuose Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) iš viso iškovojo 8 mandatus ir kartu su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais, Liberalų sąjūdžiu bei Tautos prisikėlimo partija suformavo valdančiąją koaliciją. Tiesa, liberalcentristai kadenciją baigia nubyrėję savoje partijoje, bet pasipildę parlamentarais iš Tautos prisikėlimo partijos. Vyriausybėje liberalcentristai atsakingi už sveikatos apsaugą, vidaus reikalus ir aplinkos apsaugą.

DELFI primena, kad balsavusių rinkėjų apklausa rodo, kad Darbo partija turėtų būti pirmaujanti rinkmų pirmajame ture. Apklausos duomenimis, darbiečiai gali tikėtis 19,8 proc. balsų.

Liberalų sąjūdis įsikūrė „Neringoje“

Liberalų sąjūdis rinkimų rezultatų laukia legendiniame sostinės restorane „Neringa“. Čia plūstantys partijos nariai ir rėmėjai daugiausia kilnoja alaus bokalus. Čia su jais bendrauja partijos vicepirmininkas Gintaras Steponavičius. Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis iš „Neringos“ išskubėjo į televizijos laidą.

G. Steponavičius džiaugėsi balsavusiųjų aktyvumu – pasak jo, eilės prie rinkimų apylinkių buvo ir po 20 val.

„Smagu tai, kad akivaizdi opozicijos persvara, prognozuota prieš rinkimus, pagal rinkėjų apklausą nėra tokia akivaizdi. Manau, galima prognozuoti ir antisisteminės Neringos Venckienės partijos iššokimą. Bet tuo daugiau erdvės atsiveria kalbėti įvairioms koalicijoms tarp opozicinių ir dabartinių valdančiųjų partijų“, - DELFI sakė G. Steponavičius.

E.Masiulį sveikino su gimtadieniu

Rinkimų naktį Liberalų sąjūdis ne tik laukė rezultatų, bet ir pasveikino pirmadienį 38-ąjį gimtadienį pasitinkantį lyderį E. Masiulį.

Sveikinimo žodį E. Masiuliui tarė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. „Kadangi rinkimų rezultatai paaiškės apie ketvirtą penktą ryto, prašome apsišarvuoti kantrybe ir švęsti, norėjau pasakyti, mano gimtadienį – iš tikrųjų švęsti, kad liberalų idėjos ir jų ideologija yra palaikoma“, - kalbėjo E. Masiulis.

Susirinkusieji E. Masiuliui sudainavo „Su gimimo diena“ ir skandavo „Valio“.

Kaip rodo naujienų agentūros BNS ir bendrovės RAIT vykdyta balsavusių rinkėjų apklausa, Liberalų sąjūdis ir Drąsos kelias surino po 8,5 proc. balsų.

Praėję Seimo rinkimai Liberalų sąjūdžiui lėmė vienuolika mandatų ir galimybę dalyvauti konservatorių formuojamoje koalicijoje drauge su Liberalų ir centro sąjunga bei Tautos prisikėlimo partija. Vyriausybėje ketverius metus dirbo trys liberalų ministrai – Eligijus Masiulis vadovavo Susisiekimo ministerijai, Remigijus ŠimašiusTeisingumo ministerijai, Gintaras Steponavičius – švietimo ir mokslo.

Socialdemokratai rezultatų laukia prie arbatos ir juokauja, kad skydinės šiais metais nebus

Lietuvos socialdemokratų partija rinkimų rezultatų laukia partijos būstinėje Barboros Radvilaitės gatvėje. Politikams nerimo kiek sukėlė balsavusių rinkėjų apklausos rezultatai, kurie rodo, jog daugiamandatėje rinkimų apygardoje pirmauja Darbo partija, o socialdemokratai lieka antri. Tačiau socialdemokratai tikisi pirmauti pagal mandatų skaičių paaiškėjus rinkimų rezultatams vienmandatėse apygardose.

„Galutiniame rezultate mes tikimės vis tiek pirmi“, - sakė A. Butkevičius, kurio nuomone socialdemokratams truputį pakenkė prezidentės Dalios Grybauskaitės teiginiai bei Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateikti įtarimai Vilniaus vicemerui Romui Adomavičiui.

„Aš manau, kad keletas pareiškimų, padarytų aukščiausios valstybės institucijos, galėjo turėti įtakos. Taip pat ir vicemero R. Adomavičiaus istorija, bet kaltų nereikia ieškoti“, - svarstė politikas.

Anot socdemų lyderio, Darbo partijos rezultatai geri dėl agresyvios rinkimų kampanijos miestuose ir miesteliuose. „Kiek turime informacijos, buvo stipriai organizuotas ir rinkėjų pavėžėjimas į apygardas“, - sakė A. Butkevičius.

Pavėžėti rinkėjus balsuoti yra draudžiama.

Pasak A. Butkevičiaus, derybas dėl valdančios koalicijos veikiausiai pradės buvusios opozicinės partijos.

„Entuziazmas tikrai neblėsta, tai tikrai nėra galutiniai rezultatai, reikia luktelti“, - sakė partijos lyderis.

Jis taip pat įvertino ir ištikimą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų elektoratą, kuris veikiausiai neužmiršo balsuoti už savo partiją.

Politikai rinkimų rezultatų laukia partijos būstinėje, tačiau ir čia didelio pokylio nerengia – socdemai diskutuoja prie arbatos, tačiau kol kas nerodo nei didelio džiugesio, nei didelio liūdesio, mat laimėjimo tikisi, kai paaiškės rinkimų rezultatai vienmandatėse apygardose.

Į partijos būstinę susirinko partijos pirmininkas A. Butkevičius, kuris neilgai trukus išvyko, taip pat Juozas Olekas, Algirdas Sysas, Česlovas Juršėnas, Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Vytenis Andriukaitis ir kiti politikai.

Politikai juokavo, kad, deja, šiais metais skydinės nuotykių nebus, nors neatmetė galimybės ant kurios nors patalpų durų pakabinti plakato, kad ten yra skydinė. Kaip žinoma, per 2008 m. Seimo rinkimus apsvaigęs Lietuvos radijo ir televizijos generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius nuo žurnalistų pasislėpė viešbučio elektros skydinėje.

„Tvarkiečiai“ rezultatų laukia prie televizoriaus

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ politikai rinkimų rezultatų laukia partijos būstinėje prie televizoriaus – politikai vaišinasi kava, diskutuoja apie galimus rinkimų rezultatus ir svarsto apie galimas koalicijas. Partijos vicepirmiminkas Juozas Imbrasas, kuris rinkimuose nekandidatuoja, teigė, jog „tvarkiečiai“ tikisi sulaukti apie 8-9 proc. balsų, mat tokius rezultatus žadėjo ir sociologinės apklausos.

„Na, tas skaičius rinkėjų apklausoje panašus į skaičių, kurį prognozavo visuomenės nuomonės apklausos. Kažkas panašaus. Gal kažkas keisis, norėčiau, kad būtų šiek tiek daugiau“, - teigė J. Imbrasas.

Jo nuomone, rezultatai vienmandatėse atspindės bendrą partijos populiarumą: „Neturėtų būti stebuklų“.

Pasak J. Imbraso, vienmandatėse apygardose geresnį rezultatą gali pademonstruoti nebent konservatoriai, kurie turi stiprių žmonių.

Paklaustas, su kuo geriausia „tvarkiečiams“ sudaryti valdančią koaliciją, J. Imbrasas svarstė apie socialdemokratus ir Darbo partiją, tačiau sutiko su teiginiu, kad moraliniais ir tautiškumo klausimais „tvarkiečių“ nuostatos sutampa su konservatorių nuomone.

„Jūs žinote, kad mes esame pasirašę priešrinkiminę koaliciją su Darbo partija ir socialdemokratais, bet na, nežinau, bandysime kalbėtis su tais, su kuriais mūsų programos artimiausios“, - sakė J. Imbrasas.

Pasiteiravus, ar „tvarkiečių“ nuostatos panašios su konservatorių, J. Imbrasas teigė pastebėjęs, jog abiejų partijų nuostatos iš dalies sutampa.

„Pastebėjau, kad viešose informacijos priemonėse dažnai kalbama, kad labai labai daug kas sutampa – mūsų požiūriai į istoriją, tautinius dalykus. Jeigu konservatoriai pasakys, kad jie nori su mumis dirbti... Bet iki šiol nemačiau aš to noro, o tik tokių neigiamų dalykų iš jų lagerių eidavo į mūsų pusę, daug tokių strėlių – kartais net žeidžiančių. Bet jeigu jie apkeis požiūrį į mus, atsivers, tada galbūt“, - svarstė J. Imbrasas.

LLRA įsitikinę, kad įveiks 5 proc. barjerą

Vilniaus vicemeras Jaroslavas Kaminskis pl.DELFI.lt teigė esąs įsitikinęs, kad 5 proc. barjerą pavyks įveikti. Tokios pat nuomonės ir prie LLRA prisijungusios Lietuvos liaudies partijos lyderis, Kazimiros Prunskienės sūnus Vaidotas Prunskus.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga rinkimuose tikisi perkopti 5 proc. ribą

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad partija rinkimuose į Seimą peržengs 5 proc. ribą ir pabrėžia, kad kitas rinkimų etapas jiems bus ypač svarbus.

"Tikimės peržengti 5 proc. ribą", - BNS sekmadienį teigė R.Karbauskis.

Pasak jo, jeigu partija peržengs 5 proc. ribą, pagrindinė kova lauks antrajame rinkimų ture.

"Pagal rinkėjų apklausas, mes surinkome 4,7 proc., tačiau mums visada geriau pasiseka negu tokiose apklausose. Jeigu peržengsime 5 proc. ribą, mums labai svarbus bus antras rinkimų turas. Jei peržengsime, tai mūsų praeis kokie 4-5 žmonės, o vėliau jau bus daugiau žmonių", - teigė partijos pirmininkas.

Naujienų agentūros BNS ir bendrovės RAIT balsavusių rinkėjų apklausoje Valstiečių ir žaliųjų sąjunga surinko 4,7 proc. balsų.

Seimo rinkimų barjeras - 5 procentai.

A.Zuokas: rinkimų rezultatai atspindi finansinę partijų nelygybę

Vilniaus mero Artūro Zuoko partijos „Taip“ štabe džiugesio nuotaikos sekmadienio vakarą buvo nejuntamos. Restorane susirinkę sostinės mero bendražygiai rinkimų rezultatus stebėjo tyliai, be didesnio šurmulio.

Tiesa, didelio nusivylimo „Taip“ priklausančių politikų veiduose taip pat nebuvo galima įžvelgti.

Džiaugsmu nespinduliavo ir pats A. Zuokas.

„Be abejo, (rezultatai – DELFI) galėtų būti geresni. Bet, aišku, laukiame informacijos iš didžiųjų miestų. Iš Vilniaus, Kauno ir kitų. Nes natūralu, kad mažesniuose miestuose ir miesteliuose dar sąjunga „Taip“ nėra labai gerai žinoma“, - DELFI sakė Vilniaus meras.

Anot jo, rinkimų rezultatai atspindi finansinę nelygybę tarp parlamentinių ir neparlamentinių partijų.

„Sąjunga „Taip“ negalėjo konkuruoti su tomis partijomis, kurios gauna finansavimą iš valstybės biudžeto. Ir, aišku, save taip efektyviai pristatyti“, - teigė politikas.

Vilniaus meras pagyrė rinkėjus už aktyvumą ir vylėsi, kad antrą kartą atkurtos Lietuvos valstybės istorijoje veikiausiai įvyks referendumas.

Paklaustas, ar šildymo kainos, Vilniečio kortelės nesklandumai ir kitos ne itin mielos istorijos paveikė „Taip“ reitingus, A. Zuokas išskyrė ir dabartinės Vyriausybės antipatijas.

„Man, kaip asmeniui, tikrai daug dėmesio skyrė ši Vyriausybė, įskaitant ministrą pirmininką ir Energetikos ministeriją. Net nežinau, kodėl. Lyg tai nebuvome tokie stiprūs konkurentai“, - nusijuokė meras.

Pašnekovas teigė nenusivilsiantis, jei jo partija į Seimą nepateks.

„Mums galbūt nei viena apklausa nežadėjo 5 proc.. Natūralu, kad mes nelabai ir nusivilsime, jeigu taip ir bus. Buvome tam kaip ir pasiruošę. O kokį rezultatą galutinį gausime – be abejo, tai yra įdomu“, - sakė A. Zuokas.

Darbo partiją ir socdemus jis pasveikino su gerais rezultatais, kurie esą viršija ir daugelio sociologinių tyrimų prognozes.