„Šiuo garso įrašu grindžiamas kaltinimas V. Navickui“, – trečiadienį Vilniaus miesto 1 apylinkės teisme sakė Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Rasa Lukaševič.

Paskirti naują ekspertizę prokurorė paprašė dėl byloje paaiškėjusių naujų aplinkybių – teismo posėdyje liudytoju apklaustas buvęs V. Navicko patarėjas Arūnas Totoraitis pateikė naują garso įrašą, teigdamas, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnams buvo pateiktas nepilnas, iš dalies sumontuotas įrašas. Buvęs konservatorius teismui nurodė, kad dabar pateiktas įrašas yra vientisas ir nemontuotas.

Prokurorė mano, kad Lietuvos teismo ekspertizės centras turėtų nustatyti, ar iš tikrųjų įrašas nėra montuotas.

Su prašymu paskirti fonoskopinį tyrimą nesutinka kaltinamasis V. Navickas, manantis, kad dėl ekspertizės dar labiau užsitęs bylos nagrinėjimas teisme.

„Nėra jokio reikalo skirti ekspertizę, nes šio įrašo nelaikau įrodymu – jis tik patvirtina, kad esu nekaltas, – sakė konservatorius. – Šiame pokalbyje nebuvo nei politinių, nei jokių kitų reikalavimų“.

Jam antrino ir advokatas Jovitas Elzbergas, manantis, kad dėl atliekamo fonoskopinio tyrimo tik dar labiau bus užvilkintas bylos nagrinėjimas.

„Įrodymais gali būti laikomi tik įstatymų nustatyta tvarka surinkti duomenys, šio įrašo mes nelaikome įrodymu“, – teisininkas pažymėjo, kad byloje nėra svarbu, ar įrašas yra vientisas, ar ne.

Ar bus paskirta ekspertizė, teisėja Nijolė Žimkienė žada paskelbti ketvirtadienį. Net jeigu ir būtų kreipiamasi pagalbos į ekspertus, teismas bylą toliau nagrinės spalio 26-ąją, kuomet papildomai bus apklausiami liudytojai.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai nustatė, kad V. Navickas vertė Š. Skučą pakeisti Kontrolės ir audito tarnybos atliktą bendrovių „Vilniaus šilumos tinklai“ ir „Vilniaus vystymo kompanija“ audito ataskaitas, o kai šis su mero reikalavimais nesutiko, V. Navickas jį vertė atsistatydinti.

Š. Skučo darytuose pokalbių įrašuose užfiksuota, jog V. Navickas savivaldybės administracijos kontrolierių vertė priimti konservatorių partijai palankius sprendimus. „Valdančiajai partijai naudingus patikrinimus reikia atlikti per 3 dienas, o nenaudingus – per 3 metus“, – V. Navicko žodžiai komentuojami kaltinamajame akte.

Teismas yra išklausęs Š. Skučo slapta mero kabinete darytą įrašą – kelių minučių pokalbio metu beveik visą laiką gana emocingai kalbėjo V. Navickas.

Iš įrašo girdėti, kad Š. Skučui priekaištaujama dėl iškeltų abejonių „Vilniaus energijos“ vadovu Arūnu Keserausku, kurį, pasak V. Navicko, į šį postą paskyrė Andrius Kubilius.

„Susigaudyk politinėje situacijoje – komitetai yra opozicijoje, – kalbėjo V. Navickas. – Klausausi tavęs, o tu kažkokį bloką turi – tu truputį kitų žmonių paklausyk. (...) Tu su savo supratimu privačioj kontoroj daryk ką nori – tu nesupranti, kas yra pozicija, kas opozicija, kas yra valdantieji ir kas mums kiša pagalius į ratus. Ar tu supranti? Tu viską darai, kad Tėvynės Sąjunga praloštų rinkimus. Ar tu šitą supranti? Ne aš pralošiu!“.

„Kontrolės komitetas yra komitetas, jis sudarytas iš politikų, o ne iš profesionalų. Politikai visada kreipia, kaip jiems atrodo politiškai... Aš nesuprantu, kokį tu šūdą mali – politikai daro politiką“, – slapta darytame įraše kalba tuometinis sostinės meras.

Jis taip pat pažymi, kad konservatoriams palankius sprendimus reikia priimti per tris dienas, o „paksiniams“ – per tris metus.

„Aš tavęs nepardaviau, o jūs elgiatės kaip svoločiai. Tikri. Tu apie šitą pagalvoji? Kad aš jūsų nepardaviau, o jūs pardavėt mane... Tu suprask politiką, mes iš to darom politiką“, – emocingai aiškino V. Navickas.

Šį įrašą išklausęs konservatorius pripažino, kad kalbėjo emocingai, tačiau aiškino, jog su Š. Skuču kalbėjosi kaip su Tėvynės Sąjungos nariu. „Tai buvo bendro pobūdžio pokalbis, – pažymėjo jis. – Esu ne kartą nesulaikęs liežuvio ir kalbėdamas su žurnalistais“.

„Dabar, jau praėjus dvejiems metams, galiu pasakyti, kad kažkokių konkrečių nurodymų iš mero nebuvo“, – buvęs savivaldybės kontrolierius Š. Skučas teisme davė V. Navickui palankius parodymus. Neigė jis ir anksčiau savo sakytus žodžius, jog meras jam grasino, jeigu neatsistatydins iš savo pareigų – esą ne tik jam, bet ir vaikams bus sunku susirasti darbą.

Bylą nagrinėjant teisme prokuratūra paprašė pakeisti kaltinimą V. Navickui – jis papildytas papildomomis aplinkybėmis, paaiškėjusiomis bylos nagrinėjimo metu.