Rūroj ramu
Streikai Rūros srity beveik užsibaigė; prasidėjo jau darbai. Kituose gi Vokietijos miestuose kyla nerimas del brangumo pragyvenimo.
(Lietuvos žinios. 1923 m. birželio 3 d., 3 p.)

Tai bent puikiai išdresiruotas šuo!
Šiomis dienomis į redakciją užklydo ne labai senai piliečių apsaugos departamentui atsiųstas tokio turinio raštas:
Raportas.
Pranešu Tamstai, Pone Direktoriau, žiniai, kad man pavestas pasienio policijos valdiškas šuo „Džimi“ š. m. rugpjūčio mėn. atrastas ant Šventosios upės tilto (Kretingos apskr.) p a s i k o r ę s (mūsų pabr. Red.) Byla vedama ir bus pristatyta vėliau“. Seka atatinkami parašai.
Puikiai išdresiruotų šunų turi mūsų pasienio policija – net ir pasikarti moka. Įdomu tik, kodel šis vargšas „Džimi“ nusižudė. Nejau ir jam nusibodo gyventi?
„Policija“ – Lietuvos policijos dvisavaitinis žurnalas, leistas 1924–1940 m. Kaune.
Piliečių apsaugos departamentas – Vidaus reikalų ministerijos Piliečių apsaugos departamentas, vadovavęs Lietuvos policijai.
(Policija. 1928 m. lapkričio mėn., 21–22 p.)

8 klasės nenori baigiamųjų egzaminų
Panevėžio mums rašo, kad Lietuvos gimnazijų 8-jų klasių mokiniai, solidariai pasirašę, padavė J. E. Resp. Prezidentui malonės prašymus, kad atleistų nuo baigiamųjų egzaminų laikymo. Šis sumanymas buvo visų mokinių entuziastingai sutiktas.
(XX amžius. 1938 m. vasario 14 d.)

Plungės r.
Išmainė kiaulę į karvę ir pagailo
Užbradumės kaime susiderėjo du kaimynu mainyti savo gyvulius, A. Spurganas turėjo kiaulę 500 litų vertės, o A. Kocys – karvę 150 litų vertės. Ir juodu sudarė mainus. Kaimynas A. Sp. susiprato apsigavęs ir ėmė naktimis nemiegoti iš rūpesčio. O A. K. iš džiaugsmo nesitvėrė ir irgi nemiegojo naktimis, dabodamas, kad jam kiaulę neatsiimtų, nes ėjo gandai, kad apsigavęs kaimynas žadąs atsimainyti atgal. Ir iš tikro. A. Sp. dienos metu atėjo pas savo laimingąjį kaimyną ir iš tvarto išsivedė savo buvusią kiaulę, kurią A. K. buvo jau šėręs 8 dienas. Gatve savo kiaulę varydamas buvęs kiaulės savininkas tik šaukė: „uis namo, uis namo!“, o naujas savininkas, pajutęs, kad kiaulė išslysta iš nagų bėgo paskui rėkdamas: „turėkit vagį!“ Bet nieks „vagį“ nesulaikė ir kiaulė laimingai grįžo į savo senąjį tvartą. O vargšė, mainyta karvė bematant buvo išvaryta lauk. Čia prasidėjo abiejų kaimynų muštynės. Mušėsi kaimynas su kaimynu, kaimynė su kaimyne, vaikai su vaikais. Subėgę žmonės gėrėjosi šitaip pasibaigusiais mainais.
Dročius.

Dabodamas – saugodamas, žiūrėdamas.
(Žemaitis. 1931 m. sausio 8 d., 6 p.)

Vienapavardžių kaimas
Knyga „Banginis prarijo lietuvį“
Gaižūnų kaime (netoli Gaižūnų geležinkelio stoties) gyvena 30 ūkininkų, kurių 27 „Juozai Vilkai“. Kai jie gauna laikraščius arba korespondenciją, tai dažnai sunku žinoti ir jiems patiems, kuris yra adresatas. Aplinkiniai kaimai ir jie patys save vieną Juozą Vilką nuo kito Juozo Vilko atskiria numeriais: 1, 2, 3 ir t. t.

Daug kaimo žmonių turėjo tas pačias pavardes ir vardus, todėl patogumo dėlei vieni kitus buvo įpratę vadinti pravardėmis.
(Lietuvos žinios. 1932 m. kovo 7 d., 6 p.)

Yra ir tokių darbdavių
Vienas samdytojas, siųsdamas ligonių kasai priklausančius mokesčius, pašto perlaidos atkarpoje parašė: „Gerbiamoji ligonių kasa. Kolei jūsų nebuvo, tai aš dar galėjau gyventi, o kai jūs susitvėrėt su savo kasa, tai man kaput, t. y. bankrot, negaliu išsiversti, atleidau visus darbininkus. Išsiunčiau jums paskutinius pinigus, na ir „Tedeum Liaudamus“ (parašas).
Ligonių kasa, gavusi tokį samdytojo laišką, tuojau nusiuntė ligonių kasos kontroliuotoją, kuris, nuvykęs į samdytojo įmonę, rado darbininkus dirbant ir surašė protokolą. Vyr. socialinio draudimo valdybai nubaudus, samdytojas daugiau „nebankrutuoja“ ir visus savo įmonės samdinius registruoja ligonių kasoje.

Kaput – galas.
Bankrot – bankrotas.
„Tedeum Liaudamus“ – taisyklingai „Te Deum laudamus“ (lot.), „Tave, Dieve, garbinam“. Šia giesme tikintieji šlovina Dievą, prašo Jo malonės bei gailestingumo.
(Lietuvos aidas. 1935 m. gruodžio 20 d., 3 p.)

Šiauliai
Kaip buvo papuošę savo vitrinas
Vasario 16 d. šventės proga Vilniaus g. esanti avalynės parduotuvė «Lituanica» buvo «papuošus» vieną savo vitrinų, išstatydama valstybės vyro portretą, o viršuje portreto – užrašas «Sezoninis išpardavimas». Kelioms krautuvėms, dėl netikusio vitrinų papuošimo, policija įsakė savininkams vitrinas uždengti.
<...>
(Įdomus mūsų momentas. 1939 m. vasario 19 d., 4 p.)

Radviliškis
Nušalo nosis
Sausio mėn. 24 d. smarkiai pakilo šaltis, siekė net –30 C. Tą dieną atvykusios į turgų kaimietės smarkiai nušalė nosis. Net kelios kaimietės tuo reikalu kreipėsi į gydytojus, kurių pagalba pavyko atgaivinti nosis.
(Šiaurės Lietuva. 1933 m. sausio 29 d., 6 p.)

Čarli Čaplino banknotas
Panevėžio kriminalė policija gegužės 28 d. sulaikė Panevėžy apgaudinotoją Stasį Žemeliauską, kuris turgavietėje vieną ūkininką apgavo sumokėdamas šiam už batus vietoje 5 dolerių reklaminį į banknotą panašų lapelį, kuriame buvo nuimtas garsaus juokdario Čarlio Čaplino atvaizdas. Kaltininkas suimtas ir pasodintas daboklėn.

Čarlis Čaplinas – vienas žinomiausių XX a. aktorių ir režisierių.
(Rytas. 1925 m. birželio 3 d., 3 p.)

Kaunas
Pavogė vištas ir jas saugojusį šunį
Šiąnakt kažin koki piktadariai A. Panemunėje įsisuko paukščius vogti. Iš vieno tvartuko pavogė apie dešimtį kalakutų, o iš kito – apie keturiasdešimt vištų. Karakteringa tai, kad piktadariai pavogė ir šunį, kuris buvo pririštas prie to tvarto vištoms nuo piktadarių saugoti...
(Lietuvos aidas. 1934 m. sausio 11 d., 8 p.)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)