DELFI siūlo pasižvalgyti po trijų didžiausių politinių partijų – socialdemokratų, Darbo partijos bei Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų politikus, kurie galbūt galėtų užimti premjerų pareigas, vietoje socialdemokratų pirmininko Algirdo Butkevičiaus, Daro partijos lyderio Viktoro Uspaskicho ir konservatorių vadovo Andriaus Kubiliaus.

A.Butkevičiaus pakaitalais galėtų tapti Z.Balčytis arba V.Blinkevičiūtė?

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Lauro Bielinio nuomone, jeigu formuoti valdančią daugumą būtų pavesta socialdemokratams, tačiau A. Butkevičius dėl kokių nors priežasčių nebūtų tinkamas eiti premjero pareigas, šion vieton galėtų stoti arba europarlamentaras Zigmantas Balčytis, arba kita Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė.

„Kalbama apie Z. Balčytį, kaip apie galimą premjerą. Tačiau, kiek aš žinau, Z. Balčytis tiesiog nenori ir baigta. O, pavyzdžiui, V. Blinkevičiūtė, kaip galima dublerė, būtų visai tinkama“, - svarstė L. Bielinis.

Kaip žinoma, Z. Balčytis yra dirbęs susisiekimo ir finansų ministru, V. Blinkevičiūtė buvo socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Jis taip pat mano, kad tam tikrų pretenzijų gali turėti ir Vytenis Andriukaitis bei Juozas Olekas, tačiau, politologo teigimu, pirmajam sutrukdytų asmeninės savybės, antrasis neužsitikrintų visapusės paramos.

„Aš jų nematau šiose pozicijose. Jie turėtų daug problemų su koalicijos partneriais (kad ir kas jie būtų) bei su prezidente“, - teigė VDU profesorius.

Jo teigimu, socialdemokratai rimtai vertina ir Druskininkų merą Ričardą Malinauską, tačiau esą šis gali nenorėti palikti Druskininkų.

„R. Malinauskas – aišku, figūra energinga, bet jis pats yra pasakęs, kad geriau bus Druskininkų meru. Jis traktuojamas kaip gera figūra, vos ne premjerinė, bet viskas susiveda į jo paties norą“, - teigė L. Bielinis.

V.Uspaskichui premjero postas nekvepia, jį galėtų pakeisti K.Daukšys?

Kalbėdamas apie galimus Darbo partijos pirmininko V. Uspaskicho pakaitalus premjero postui, L. Bielinis pirmiausia paminėjo Kęstuttį Daukšį. Šį politiką, kaip labiausiai tinkantį užimti ministro pirmininko pareigas tuo atveju, jei Darbo partijai būtų pavesta formuoti Vyriausybę, bet V. Uspaskicho kandidatūra netiktų, minėjo ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Vytautas Dumbliauskas.

DELFI primena, kad V. Uspaskichas yra teisiamasis vadinamojoje Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje. Teisiamas šioje byloje ir dabartinis „darbiečių“ frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys.

V. Dumbliauskas teigia, kad nedaugelis tiki, jog V. Uspaskichas, net jei jo partija laimėtų daugumą parlamente, pereitų Prezidentūros filtrą ir sėkmingai taptų premjeru. Tokiu atveju partijai tektų ieškoti kito šioms pareigoms tinkančio politiko, o toks, anot V. Dumbliausko, galėtų būti K. Daukšys.

„Jeigu nutiktų tokia situacija, tai aš, kiek stebiu iš šalies, sakyčiau, kad į šias pareigas galėtų būti siūlomas K. Daukšys. Jis ekonomistas, buvęs gamyklos direktorius, buvęs ūkio ministras, yra iš artimiausios aplinkos“, - svarstė V. Dumbliauskas.

„Aš manyčiau, kad K. Daukšys gali pretenduoti į tokius dalykus, kaip dubleris“, - kolegai pritarė ir VDU profesorius L. Bielinis.

Beje, K. Daukšys ėjo Darbo partijos pirmininko pareigas, kai V. Uspaskichas buvo išvykęs į Rusiją ir ten pasiprašė politinio prieglobsčio.

L. Bielinio nuomone, pakeisti V. Uspaskichą premjero poste dar galėtų ir Virginija Baltraitienė, šiuo metu einanti Seimo pirmininkės pavaduotojos pareigas, bei galbūt Vydas Gedvilas. Tačiau, anot politologo, tam tikrai netiktų V. Gapšys arba Loreta Graužinienė, mat jie abu labiau tinkami lyderiauti Seime.

MRU docentas V. Dumbliauskas taip pat manė, kad V. Gapšys ir L. Graužinienė užimti ministro pirmininko pareigas nėra tinkami. Dabartinį Darbo partijos frakcijos seniūną V. Gapšį politologas įvertino kaip „šnekutį“, tuo tarpu L. Graužinienė, anot mokslininko, „nepatemptų“ tokių pareigų.

Tačiau V. Dumbliauska steigia, kad „darbiečiai“ gali pasielgti ir netikėtai – pavyzdžiui, pavesti Vyriausybę formuoti nepartiniam, bet garsiam, ekspertui-ekonomistui, panašiai kaip Italijoje kabinetui vadovauja ekonomistas ir akademikas Mario Monti.

„Greičiau sakyčiau, kad žaidimas greičiausiai būtų toks“, - svarstė V. Dumbliauskas.

L.Bielinis: A.Kubiliaus pakeisti nėra kam

Tuo tarpu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijoje, anot VDU profesoriaus L. Bielinio, nesama lygiaverčių politikų, kurie galėtų būti premjerais, vietoje partijos lyderio ir dabartinio premjero A. Kubiliaus.

Politologo teigimu, viena stipriausių partijos atstovių, Seimo pirmininkė Irena Degutienė gali puikiai vadovauti Seime, tačiau administraciniam-ūkiniam vadovavimui netiktų.

„Seime kaip pirmininkė ar kaip frakcijos vadovė ji gali atrodyti labai neblogai, o Vyriausybėje, mano subjektyvia nuomone, ne itin“, - svarstė L. Bielinis.

Politologas teigia, kad ši partija turi daug asmenybių, kurios tinka politikai, tačiau premjero pareigų daugelis šių žmonių, anot L. Bielinio, dar negali užimti.

Jis priminė, kad kaip viena galimybių pakeisti A. Kubilių anksčiau buvo svarstomas dabartinis žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

„K. Starkevičius buvo traktuojamas kaip viena iš lemiamų figūrų kažkodėl, bet po to matyt grupuočių kovoje jis buvo nustumtas“, - sako mokslininkas.

Paklaustas, kokį vaidmenį skiriant premjerą vaidins Prezidentūra, L. Bielinis svarstė, kad šioje institucijoje veikiausiai jau dėliojami visi galimi koalicijų variantai ir ieškoma galimų kandidatų į premjerus.

„Prezidentūra, mano galva, turi būti labai suinteresuota ir, ko gero, jie jaučia tą atsakingumą bei savo vaidmenį būsimosios Vyriausybės formavime. Manau, Prezidentūroje jau modeliuojami variantai ir ieškomi kandidatai visiems galimiems koalicijų variantams“, - sakė L. Bielinis.