"Pasiūlymus pateikė dvi italų ir prancūzų kompanijos. Tai yra "Agusta Westland" ir "Eurocopter"", - BNS sakė krašto apsaugos viceministras Mykolas Juozapavičius.

Gamintojų konkursui pateiktų konkrečių sraigtasparnių modelių jis neįvardijo. Kartu KAM atstovas pažymėjo, kad iki konkurso pabaigos dar reikės atlikti nemažai procedūrų, o nugalėtojas paaiškės tik po kelių mėnesių.

"Jeigu optimistiškai, sutarties pasirašymas galėtų vykti 2012 metų pabaigoje, 2013 sausį, vasarį. Dabar sekantys etapai yra pasiūlymų nagrinėjimas, neatitikimų nustatymas, prašymų paaiškinti pasiūlymus rengimas. Tai užtruks apie tris savaites", - sakė viceministras.

"Po to - kvietimas deryboms ir derybos atskirai su kiekvienu tiekėju kokias tris savaites. Tada galutinių pasiūlymų gavimas, pasiūlymų vertinimas, rezultatų pateikimas vertinimui ES paramą administruojančiai institucijai. Ir tik po to nugalėtojų paskelbimas. Viską sudėjus, tai čia dar kokie trys mėnesiai", - vardijo M.Juozapavičius.

Lietuva už Europos Sąjungos lėšas planuoja įsigyti tris vidutinės klasės sraigtasparnius, kurie turėtų būti skirti civilinių užduočių vykdymui. Pirmasis iš jų turėtų būti pateiktas iki 2015 metų balandžio, kiti du - iki tų pačių metų rugsėjo.

Sraigtasparnius būtina įsigyti iki 2016 metų, nes tuomet baigiasi dabar naudojamų rusiškų sraigtasparnių Mi-8 tarnavimo resursas.

Vykdomas sraigtasparnių įsigijimas buvo sukėlęs politinį skandalą, kai kai kurios partijos ėmė piktintis, kad orlaivius norima pirkti už perskirstytas nepanaudotas stringančios daugiabučių renovavimo programos lėšas.

Sraigtasparnių įsigijimui numatoma skirti 138 mln. litų. Tam Vyriausybė pritarė liepos mėnesį.