Tuo metu policijos generalinio komisaro Sauliaus Skvernelio teigimu, policijos vadovų biografijose skelbiama tik apie pareigūnų išsilavinimą ir darbą policijos sistemoje.

"Jeigu žmogus eina kažkur dirbti, jis rašo savo gyvenimo aprašymą ir rašo buvusias darbovietes. Tuo labiau, kad tai nebuvo labai seniai. 1986 metais jis baigė (aukštąją mokyklą), 1987-aisiais jis jau dirbo ir baigė kursus. Jis aiškiai nutylėjo savo darbo biografijoj šitą", - pirmadienį BNS sakė T.B.Burauskaitė.

Pasak LGGRTC vadovės, informacija apie A.Matonį paskelbta remiantis turimais KGB personalo skyriaus kartotekos duomenimis.

"Mes esame įsipareigoję dėti tuos dokumentus viešam skaitymui, mes tą ir darome. Pas mus atranka tik tiek, kad norėjome paskutinių 30 metų dėti. (...) Esmė ta, kad KGB veiklos viešinimas iškelia ir tos veiklos vykdytojus. Taip, kad visi, kurie dirbo šioje institucijoje, turi turėti aiškų supratimą, kad apie juos bus ta informacija", - sakė T.B.Burauskaitė.

Tačiau, pasak jos, A.Matonio darbo KGB faktas galėjo būti žinomas "tik jo tiesioginiams darbdaviams". T.B.Burauskaitės teigimu, A.Matonis neprivalėjo liustruotis, nes buvo etatinis KGB pareigūnas.

"Etatiniai neturėjo liustruotis. Liustruotis turėjo tiktai slaptieji bendradarbiai", - sakė ji.

LGGRTC pridūrė, jog A.Matonis KGB pradėjo dirbti "perestroikos laikais", kai "jau galėjo žmogus apsispręsti".

S.Skvernelis pirmadienį BNS sakė, jog A.Matonio darbo sovietų saugume faktas yra "žinomas visiems, kadangi tai yra asmens byloje". Į pastabą, kad tai nėra minima Lietuvos kriminalinės policijos biuro interneto svetainėje skelbiamoje A.Matonio biografijoje S.Skvernelis atsakė, kad biografijoje skelbiama tik apie policijos vadovų išsilavinimą ir darbą policijoje.

"Jūs atsiverskite bet kurio policijos pareigūno biografiją, tai biografija skelbiama nuo to momento, kai jis yra tapęs policijos pareigūnu", - teigė generalinis komisaras.

"Jeigu jis skelbs biografiją kandidatuodamas į Seimą, jis turbūt paminės nuo to to momento, ką jis apskritai visą gyvenimą veikė. Šiuo atveju visų vadovų yra pasakyta, kada jie pradėjo dirbti policijoje ir ką jie policijoje nuveikė", - sakė S.Skvernelis.

Paklaustas, ar, jo nuomone, visuomenei nesvarbu žinoti, kad policijos pareigūnas dirbo KGB, S.Skvernelis atsakė, jog visuomenė tai galėjo žinoti nuo 1999 metų.

"Aš manau, kad kas norėjo žinoti visuomenėje, galėjo tai žinoti nuo 1999 metų. Yra teismo sprendimai, teismo sprendimai yra vieši ir kas norėjo, tuo dalykus žinojo", - sakė jis.

"Valstybės saugumo departamentas ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras teikė teismui teikimą, kad A.Matoniui būtų netaikomi apribojimai, kadangi turėjo pilną informaciją ką jis veikė, kuo užsiiminėjo, kokias užduotis vykdė. Vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra netaikyti A.Matoniui jokių apribojimų ir leisti toliau darbuotis", - aiškino policijos vadovas.

A.Kubilius neigiamai vertina, kad tik dabar paaiškėjo informacija

Vilnius, rugsėjo 24 d. (BNS). Premjeras Andrius Kubilius sako neigiamai vertinantis tai, jog tik dabar paaiškėjo, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis sovietmečiu ir nepriklausomybės atkūrimo pradžioje dirbo sovietų saugumui.

"Patį faktą – tai, kad iki šiol tai nebuvo žinoma ir kad tik dabar tai paaiškėjo, - vertinčiau tikrai neigiamai, bet dėl profesinės veiklos aš tikrai nesu girdėjęs kokių nors priekaištų ir todėl, be abejo, toliau tiesioginiai vadovai turėtų įvertinti visą situaciją", - žurnalistams pirmadienį sakė A.Kubilius.

A.Matonis pirmadienį skelbiamame interviu dienraščiui "Kauno diena" sakė nuo nieko darbo KGB fakto neslėpęs, bet ir nenorintis tuo girtis.

"Šiaip jau nuo nieko to biografijos fakto neslėpiau. Girtis tuo taip pat neturiu jokio noro. Policijos vadovybei tai buvo žinoma visada. Tai ne pats geriausias mano biografijos laikotarpis", - cituojamas kriminalinės policijos vadovas.

T.B.Burauskaitė teiginius, kad A.Matonio darbo KGB faktas buvo žinomas seniai pavadino "Ezopo kalba".

"Tai tokia Ezopo kalba. Kaip tai gali būti žinoma, jei nei sovietiniais laikais KGB darbuotojai nesiskelbė savo darboviečių, nei vėliau?", - sakė LGGRTC vadovė.

Informacija, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis dirbo KGB penktadienį paskelbė portalas DELFI. Tai paaiškėjo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui paskelbus kadrinių KGB darbuotojų sąrašus

Portalo kgbveikla.lt duomenimis, A.Matonis sovietų saugumui dirbo Dzūkijoje. Jo pavardė įrašyta Druskininkuose dirbusių kadrinių KGB darbuotojų sąrašuose, jis buvo KGB operatyvinis įgaliotinis Druskininkų rajone.

Vidaus reikalų ministras Artūras Melianas teigia nebuvęs informuotas apie tokias Kriminalinės policijos biuro vadovo praeities detales.

A.Matonis patvirtino dirbęs KGB, tačiau pabrėžė nevykdęs jokios veiklos, dėl kurios ši struktūra turėjo labai prastą reputaciją.

"Buvau tuo metu tik pradedantysis darbuotojas. Dirbau kaip teisininkas, manau, kiek įmanoma. Ir tikrai nedariau neteisėtų ar neteisingų žingsnių", - tvirtino aukštas policijos pareigūnas.

A.Matonis policijoje dirba nuo 1991 metų, kriminalinei policijai vadovauja nuo 2005-ųjų. Per visą tarnybos laiką pareigūnas ne kartą skatintas ir apdovanotas. 2002 metais jis prezidento dekretu apdovanotas Vyčio Kryžiaus 5-ojo laipsnio ordinu.