Iniciatyvos „Lietuvos skydas“ sumanytojas skulptorius Tadas Gutauskas penktadienį pristatydamas idėją aiškino, kad iniciatyva siekiama surinkti informaciją apie iškiliausius lietuvius, išeivius iš Lietuvos, šalies valstybingumo stiprinimui ir Lietuvos garsinimui nusipelniusius žmones. Visuomeninė iniciatyva kilo iš noro išreikšti ir įamžinti lietuvių vienybės idėją, tautos susitelkimą nepriklausomos Lietuvos valstybei išsaugoti ir sustiprinti.

„Pasaulio žemėlapyje esame unikali valstybė – vos 3 milijonai žmonių, tačiau esame išsaugoję seniausią pasaulio kalbą ir savitus papročius. Per amžius buvome taikūs, ūkiški, šeimyniški žmonės, tačiau grėsmės akivaizdoje sugebėdavome susivienyti, apsiginti ir parodyti išskirtinę drąsą. Šiandien, visuotiniais globalizacijos ir kosmopolitizmo laikais, mums svarbu suvokti, kas esame, ir neprarasti savasties. Tai yra mūsų galimybė išlikti. Tvirčiausias mūsų skydas – savo identiteto suvokimas ir sąmoningas apsisprendimas jį išsaugoti. Manau, kad kiekvienas tautietis, puoselėjantis lietuvių kalbą, tradicijas, papročius ir nuoširdžiai mylintis savo Tėvynę, atlieka tą simbolinę Lietuvos skydo misiją“, – kalbėjo Tadas Gutauskas.

T. Gutausko teigimu, granitinėje 8-10 metrų aukščio skulptūroje turėtų būti iškalta apie 400 miestų. Skulptūros prototipas – archajiškas II amžiaus baltų skydas. Idėjos šūkis – „Lietuvos skydas – tai Jūs“.

Norintys jau gali išsakyti savo nuomonę ir siūlyti iškiliausius lietuvius, atstovaujančius vienam ar kitam Lietuvos ir pasaulio miestui, diskutuoti apie tai internetinėje svetainėje. „Lietuvos skydui“ gali būti siūlomi asmenys, gyvenę ar tebegyvenantys Lietuvoje nuo valstybės atkūrimo 1990-aisiais metais iki šių dienų. Iškiliausius lietuvius galima siūlyti užpildžius specialią „Iškiliausio lietuvio anketą“ interneto svetainėje www.lietuvosskydas.lt.

T. Gutauskas sakė manantis, kad komisijai pavyks atskirti pelus nuo grūdų ir idėja netaps politikų siekiu įamžinti savo nuopelnus.

A.Ažubalis: pas mus per daug savigraužos ir saviplakos

„Manau, pas mus per daug savigraužos ir saviplakos. Kartais savų žmonių, kurių tikrai turime gausybę iškilių, protingų per visą tūkstantį metų, ar skaičiuosime nuo paskutinįkart atkurtos valstybės, mes tiesiog nesugebame pagerbti, įprasminti ir labai daug negatyvo yra“, – idėjos pristatyme kalbėjo užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Pasak A. Ažubalio, tai projektas, kuris neša pozityvą. Ministras taip pat atkreipė dėmesį į galimybę sustiprinti abipusį ryšį tarp išeivijos ir Lietuvos.

„Skydo metafora iš tikrųjų labai graži – tai gynybos simbolis. Tai neagresyvios, neekspansyvios politikos, o saugančios savo tautos gyvastį ir jos kultūrą“, – teigė etnologas profesorius Libertas Klimka.

Jis priminė romėnų posakį „Su skydu arba ant skydo – nugalėk kovoje arba garbingai žūk“. „Tai stipri garbės metafora. Šios dienos politinėse aktualijose mes esame pasaulio bendrijos dalis ir būtent mūsų skydas yra kuo tampresni ryšiai su pasaulio bendrija išlaikant savo etnines spalvas. Mes turime išlikti ta gėle Europos pievoje su savo spalva, forma, kvapu. Visa tai įtalpinama į skydo metaforą“, – kalbėjo L. Klimka.

Projekto iniciatyvinėje grupėje – istorikai, menininkai, žurnalistai, verslo atstovai, tarp kurių profesoriai Libertas Klimka, Eugenijus Jovaiša, Antanas Tyla, naujienų portalo „Delfi“ vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, žurnalo „Valstybė“ leidėjas Eduardas Eigirdas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, bendrovės „Omnitel“ prezidentas Antanas Juozas Zabulis ir kiti.

__________