Pareigūnai aiškina, kad baudas išrašinėti nėra prasmės: iš 60 už elgetavimą nubaustų asmenų baudas susimokėjo tik vienas kitas.

„Tų baudų praktiškai neįmanoma išieškoti, nes asmenys, galima sakyti, sergantys alkoholizmu, jie elgetaujantys, darbo neturintys. Labiau reikalinga prevencija, padėti tam asmeniui, vis tiek tie pažeidimai kartojasi nuolat“, – sakė Vilniaus policijos ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus vyresnioji specialistė Inga Šablinskienė.

Išimtį savivaldybė padarė maldos namams – prie bažnyčių elgetauti galima, tačiau pelningiausios elgetaujančiųjų vietos išlieka lauko kavinės.

Restoranų savininkai sako, kad pinigų prašinėjimas nesumažėjo, o dauguma elgetaujančiųjų – tai ne skurstantys, o tuo užsiiminėjantys kaip verslu. Restoranų atstovai sako matantys, lito prašantys žmonės ryte į miesto centrą atvažiuoja taksi automobiliu.

„Kiek kalbėjau su savo nariais, ganėtinai tvarkingai apsirengę tie, kurie prestižinėse vietose lankosi. Jų srautas nemažėja, o jų pajamos yra kokių 70 litų per dieną ir jie puikiai uždirba“, – sakė Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Dosniausi elgetoms ne lietuviai, o užsieniečiai, tačiau miesto svečiams pareigūnai baudų neišrašinėja.

Draudimo autorius sostinės meras Artūras Zuokas vis tiek įsitikinęs, kad jo sumanymas tikslą pasiekė.

„Yra ne vienas asmuo, kuris yra davęs grynais pinigus ir pažeidęs Vilniaus miesto tarybos tvarką ir yra nubaustas. Mes jau nuo pat pradžių sakėm, kad tikslas nėra kažką nubausti, tikslas – keisti žmonių požiūrį, supratimą, kad duotas litas gatvėje žmogaus problemų nesprendžia“, – sakė A.Zuokas.

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ draudimą elgetauti kritikuoja, nes problema tik paslepiama, o ne sprendžiama. Esą taip iš žmonių atimama galimybė susirinkti pinigų, be to, nesukurta elgetų įdarbinimo sistema.

„Tai nėra efektyvu, nes pagal šią tvarką žmonės yra išimami iš visuomenės tam, kad jie nesirodytų, nesimaišytų žmonėms, vilniečiams ir miesto svečiams ir tai sudaro netikrą miesto vaizdą, kad pas mus vargstančių nėra. Dėl to solidarumas mieste mažėja“, – įsitikinęs „Caritas“ vadovas Linas Kukuraitis.

Uždraudus elgetauti papildomai vietų nakvynės namuose nesukurta.