Sveikatos apsaugos ministras R.Šukys tvirtina, jog papildomas sveikatos apsaugos atašė etatas būtų steigiamas dėl Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai, o savo patarėją esant laisvą konkurso būdu pretenduoti į pageidaujamas pareigas.

R.Bielinsko siūlymu į sveikatos apsaugos atašė pasipiktino Seimo narys Kęstas Komskis, pasak kurio, "tokie ministro veiksmai ne tik diskredituoja valstybės tarnybos viešųjų konkursų sistemą, bet yra ir neteisėti". K.Komskis tvirtina, jog R.Bielinskas, būdamas politinio pasitikėjimo, o ne karjeros tarnautojas, pretenduoti į atašė pareigas negali.

"Galima nuspėti, kad gavus URM pritarimą, Sveikatos pasaugos ministerijoje bus suorganizuotas "viešas" konkursas į kurias nors pareigas, o jo laimėtojas, žinoma, bus R.Bielinskas. Tokiu būdu prieš rinkimus politinio pasitikėjimo tarnautojas, ištikimas partietis, žurnalistas išvyks į Briuselį Lietuvos sveikatos sistemos problemų spręsti, eidamas puikiai apmokamas pareigas", - išplatintame pranešime cituojamas Antikorupcijos komisijos narys K.Komskis.

R.Šukys parlamentarui savo ruožtu siūlo iš pradžių įvertinti savo veiklą, o jo pareiškimus sako vertinantis kaip nepagrįstus kaltinimus ir "bandymus vykstant politinei kampanijai atkreipti į save dėmesį, politikų, kuriem kitais būdais to padaryti to, matyt, nepavyksta".

"Faktas, kad URM yra pateikti trys kandidatai, iš pradžių buvo dvi kandidatūros, bet URM 3-4 mėnesius nedavė atsakymo, ar kandidatūros tinka, ar ne, ir buvo pateikta dar viena kandidatūra. Jokiais teisės aktais politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojams neuždrausta konkurso būdu pretenduoti į pareigas, pabrėžiu, R.Bielinskas nėra partijos narys. Jei URM pateiks poziciją, tinka kandidatai, ar kuris iš jų, tuomet galės būti atitinkami sprendimai", - BNS K.Komskio kaltinimus komentavo R.Šukys.

"Šiuo metu yra du sveikatos apsaugos atašė etatai, vienas jų laisvas, tačiau SAM asignavimai leidžia steigti trečią atašė pareigybę, ir to reikia, dėl Lietuvos pirmininkavimo ES, ir numatyta nuo kitų metų tą daryti, buvo planuota jau nuo šių metų antros pusės, bet nesulaukiama atsakymo iš URM", - trečio etato būtinybę argumentavo ministras.

Užsienio reikalų ministerija komentuodama situaciją BNS tvirtino, kad vienam iš kandidatų į sveikatos apsaugos atašė pritarta, o dėl kitų atsakymai bus, jei bus įsteigtas dar vienas etatas.

"Užsienio reikalų ministerija rugsėjo 3 dieną informavo Sveikatos apsaugos ministeriją, kad pritaria skirti vieną iš siūlytų kandidatų į sveikatos apsaugos atašė pareigas Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje. Dėl kitos kandidatūros Užsienio reikalų ministerija pateiks savo atsakymą, kai Vyriausybės nutarimu bus įsteigta dar viena sveikatos apsaugos atašė pareigybė", - teigiama ministerijos BNS atsiųstame komentare.

Vienas iš dviejų sveikatos apsaugos atašė iš Briuselio buvo atšauktas 2009 metais taupant biudžeto lėšas. SAM tuomet teigė, jog vieno sveikatos atašė veikla ir gyvenimas Briuselyje ministerijai kainuoja beveik pusę milijono litų per metus.