„Mes turėjome pakilimų reaguojant į incidentus (angl. alpha scrambles), daugiau negu dešimt. Šių skrydžių metu mes perėmėme Rusijos lėktuvus virš Baltijos jūros už Lietuvos, Latvijos ir Estijos sienų“, - penktadienį žurnalistams Lietuvos KOP aviacijos bazėje Šiauliuose sakė L.Blachas.

„Taip, jų buvo daugiau, daugiau ir dar kartą daugiau. Daug. Prieš kelis metus turėjome mažiau nei penkis. Tačiau labai įdomu perimti įvairių tipų orlaivius tokių skrydžių metu“, - sakė Lenkijos karininkas, paprašius palyginti kaip pasikeitė pakilimų skaičius reaguojant į incidentus šioje pamainoje lyginant su praėjusia.

L.Blachas teigė vykdant misiją lenkų pilotams pavyko pilnai atlikti suplanuotą skrydžio valandų skaičių - daugiau nei 250. Jis taip pat pažymėjo, jog lenkų pilotams per keturis misijoje praleidžiamus mėnesius neiškyla poreikis treniruotis vykdyti bombardavimo arba atakos oras-žemė užduotis.

„Ne, numesti bombą ar atlikti žemės ataką nėra būtina. Mes turime tokį pajėgumą ir jis nėra būtinas mums vykdant misiją“, - sakė Lenkijos karininkas.

Misiją pradedančio Čekijos KOP dalinio vadas, pulkininkas Petr Lanči žurnalistams sakė, jog misiją Lietuvoje vykdys 64 čekų kariai, iš jų septyni pilotai. Jis pažymėjo, kad Čekijoje karo pilotams retai tenka kilti į skrydį susijusį su incidentu.

„Virš Čekijos Respublikos skrydį reaguojant į incidentą turime maždaug kartą per du mėnesius. Kažkas tokio. Ir tik padėti civiliniam lėktuvui naviguoti. Nieko panašaus į tai, kas vyksta čia, kur daugiausia yra rusų lėktuvų perėmimas“, - kalbėjo P.Lanči.

Keturis mėnesius oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdžiusius lenkus penktadienį pakeitė Čekijos karinių oro pajėgų kariai ir naikintuvai. Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę čekai su keturiais naikintuvais „JAS-39C Gripen“ saugos antrą kartą.

Lenkijos kariai baigė jau ketvirtą savo budėjimą oro policijos misijoje.

NATO oro policijos misijos vykdymas šiemet buvo pratęstas neribotam laikui su pirmąja peržiūra 2018 metais.

Aljanso misiją vykdantys naikintuvai dislokuojami Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazėje Šiauliuose. Baltijos šalys neturi pakankamų pajėgumų, kad pačios užtikrintų savo oro erdvės apsaugą.

Baltijos oro erdvėje jau yra patruliavę Belgijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Norvegijos, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Turkijos, Vokietijos kariai. Baltijos šalių oro erdvę saugantys naikintuvai yra pasiruošę per trumpą laiką pakilti ir imtis drausminamųjų ar kitų veiksmų Baltijos šalių oro erdvės pažeidėjų atžvilgiu.