Tai DELFI patvirtino „Drąsos kelio“ ir N. Venckienės politinės kampanijos iždininkė Marijona Gutauskienė. Anot jos, iš buvusios teisėjos rinkimų sąskaitos S. Vaicekauskienė paėmė apie 178 Lt – tiek, kiek N. Venckienė dar nebuvo sumokėjusi už brolio Drąsiaus Kedžio dukters paėmimo operaciją Garliavoje.

Įžvelgia įstatymo pažeidimą

M. Gutauskienė įsitikinusi, kad taip S. Vaicekauskienė pažeidė įstatymą, mat Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatyme nurodyta, kad „į politinės kampanijos sąskaitą negali būti nukreiptas jokių laikinųjų apsaugos priemonių taikymas“.

„178 litai ir 8 centai. Nurašė antstolė S. Vaicekauskienė, - duomenis iš N. Venckienės rinkimų sąskaitos citavo iždininkė. - Braukšt – paėmė ir nurašė.“

Anot iždininkės, buvusi teisėja rinkimų sąskaita disponuoja kaip politinės kampanijos dalyvė, taigi antstolė šių pinigų neturėtų traktuoti kaip asmeninio D. Kedžio sesers turto. „N. Venckienė, šiuo atveju nėra kaip fizinis asmuo“, - sakė M. Gutauskienė.

Moteris teigė kreipusis į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK). Ši institucija esą patarė raštiškai kreiptis į VRK vadovą Zenoną Vaigauską ir mėginti inicijuoti pinigų sugrąžinimo į N. Venckienės rinkimų sąskaitą procedūrą.

„Drąsos kelio“ ir N. Venckienės iždininkė taip pat piktinosi S. Vaicekauskienės pateikta matematika – pavyzdžiui, 88 Lt transporto išlaidomis. „O tai kas man padengs dabar transporto išlaidas važiuojant pas Neringą? Kadangi jinai serga, jinai nevaikšto beveik, aš turėsiu važiuoti į Garliavą. Įstatymai galioja visiems – ir antstoliams. Ar ne?“ - piktinosi M. Gutauskienė.

N. Venckienės rinkimų sąskaita, kaip ir „Drąsos kelio“, pilnėja pavienių žmonių aukomis. VRK duomenimis, buvusios teisėjos sąskaitoje iki rugpjūčio 24 d. buvo prikaupta beveik 520 Lt. Taigi S. Vaicekauskienė Garliavos operacijos išlaidoms paėmė maždaug trečdalį šios sumos.

S.Vaicekauskienė: tai ne laikinosios priemonės, o teismo sprendimo vykdymas

Pati antstolė S. Vaicekauskienė DELFI patvirtino iš neseniai atidarytos N. Venckienės sąskaitos nurašiusi 178,08 Lt. Tačiau jokio įstatymo pažeidimo tame esą nėra.

„Ten yra asmeninė N. Venckienės sąskaita. Bankas nenurodo, kad tai yra rinkimų sąskaita. Tai yra naujai atidaryta N. Venckienės sąskaita, nes visos sąskaitos buvo areštuotos. Mes laikas nuo laiko visas skolininkų sąskaitas tikriname, ar neatidaro naujų sąskaitų. Mes matome sąskaitą ir sąskaitos numerį. Bankas neduoda, ar tai rinkiminė sąskaita, ar dar kažkas tokio“, - kalbėjo S. Vaicekauskienė.

Pasak jos, įstatymo nuostata, draudžiančia rinkimų sąskaitoms taikyti laikinąsias apsaugos priemones, šiuo atveju negalioja. Mat laikinosios priemonės – tai, pvz., sąskaitos areštas, o šiuo konkrečiu atveju antstolė vykdė teismo sprendimą ir laikinųjų priemonių netaikė.

„Čia nėra laikinosios apsaugos priemonės. Čia yra vykdomas teismo sprendimas – išieškoma skola. Viskas“, - tęsė S. Vaicekauskienė.

Antstolė teigė nematanti skirtumo, iš kokios – asmeninės ar rinkimų – sąskaitos paimti pinigai.

„Drąsos kelio“ ir N. Venckienės iždininkei S. Vaicekauskienė siūlo kreiptis į teismą, jei ji mano, kad paimant 178 litus buvo pažeistas įstatymas.

Anot pašnekovės, iš N. Venckienės sąskaitos paėmus 178,08 Lt, teismo sprendimas įvykdytas – iš buvusios teisėjos surinkta visa teismo nustatyta 3829 Lt suma. Taigi „Drąsos kelio“ lyderei yra ir šiokių tokių gerų žinių – likusios jos sąskaitos nebėra areštuotos.

„Taip, šiai dienai yra visa suma padengta ir areštas visoms sąskaitoms yra panaikintas“, - reziumavo S. Vaicekauskienė.

VRK narys: pinigams taikytas ne areštas, o sankcija

VRK narys Liutauras Ulevičius DELFI teigė, jog situacija kiek dviprasmiška. Vis dėlto jis linkęs palaikyti S. Vaicekauskienės poziciją.

„Čia apie areštą klausimas. Antstolio nurodymas pervesti lėšas, man atrodo, nėra laikinoji apsaugos priemonė. Laikinoji apsaugos priemonė yra areštas. Tai jau yra nebe laikinoji priemonė, o iš esmės sankcija. Bet čia reikia pasitikslinti“, - svarstė L. Ulevičius.