Vidaus reikalų ministerija (VRM), kurios atstovas dalyvavo rengiant naują įstatymo redakciją, žada siūlyti atsisakyti minėtos nuostatos.

"Ta nuostata tikrai mums yra nepriimtina, bet reikia nepamiršti, kad tarptautinėse konvencijose yra numatyta, kad tam tikrose jėgos struktūrose gali būti įvesti tam tikri apribojimai", - BNS sakė Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas savo ruožtu teigė, kad profsąjungų skaičių galima riboti tik tiek, kiek tai neužkerta kelio pliuralizmui.

"Viena profsąjunga yra daugmaž Baltarusijos modelis, nemanau, kad tokia nuostata yra rimta. Tie, kas vadovaujasi elementaria teisine sąmone, tokių nuostatų nepraleis", - vylėsi jis.

"Dvi ar trys - čia klausimas, bet kad būtų užtikrintas pliuralizmas, savotiška konkurencija. Profsąjungos irgi turi konkuruoti, jų turi būti įvairių krypčių: ir liberalių, ir vadinamųjų kairiųjų, ir krikščioniškųjų - kaip yra visoje Europoje", - aiškino V.Bakas.

Profsąjunga "Sandrauga" šią savaitę išplatintame pranešime teigia, kad minėta nuostata "siekiama atsikratyti laisvai ir savarankiškai veikiančių nacionalinių profesinių sąjungų, paliekant vieną "patinkančią", "geltoniausią" profesinę sąjungą".

"Akivaizdu, jog patraukliai pristatytas naujasis Policijos veiklos įstatymas iš tiesų slepia pareigūnų atestacijos griežtinimą, darbo rezultatų vertinimo ir užmokesčio skaičiavimo painumą, pareigūnų lojalumo sąvokos abstraktumą ir iš esmės suvaržo pareigūnui LR Konstitucijos 50 str. 1 d. suteikta teise kreiptis gynybos į savarankišką ir nepriklausomą, o ne darbdavio, policijos pasiūlytą "geltonąją" profsąjungą", - dėstoma "Sandraugos" pranešime.

Straipsnyje, numatančiame, jog tik viena profsąjunga gintų policininkų interesus, taip pat sakoma, kad "iki šio įstatymo įsigaliojimo veikusios profesinės sąjungos savo veiklą vykdo tol, kol veiklos nenutraukia".

Naujos redakcijos Policijos veiklos įstatymą rengė Seimo valdybos sprendimu sudaryta darbo grupė. Nors joje dirbo ir VRM Viešojo saugumo politikos departamento direktorius Tomas Žilinskas, ministerija BNS teigė minėtai nuostatai nepritarianti.

"VRM siūlys nepritarti šiai nuostatai. Tik laisvai susikūrusios ir nepriklausomai nuo valstybės valdžios, kitų valstybės institucijų, nuo darbdavių bei jų organizacijų, kitų organizacijų veikiančios profesinės sąjungos gali ginti darbuotojų profesines, ekonomines ir socialines teises bei interesus. Pagal Konstituciją negali būti nustatytas toks teisinis reguliavimas, kuris varžytų ar paneigtų profesinių sąjungų konstitucinę teisę kurtis laisvai ir veikti savarankiškai ginant darbuotojų profesines, ekonomines ir socialines teises bei interesus", - sakoma ministerijos atsakyme BNS.

Ministerija aiškina, kad siūlomas ribojimas gali prieštarauti Konstitucijos nuostatoms apie profesinių sąjungų laisvą kūrimąsi, savarankišką veikimą ir lygybę.