Seimo valdyba A. Burbos komandiruotę į pasaulinės parodos „EXPO 2012“ renginius Pietų Korėjoje palaimino birželio pabaigoje. Parlamentarui leista Pietų Korėjoje viešėti rugpjūčio 6-14 dienomis, o Seimo kanceliarijai pavesta apmokėti komandiruotės išlaidas iš nenumatytoms komandiruotėms skirtų lėšų.

Tačiau praėjus daugiau kaip savaitei nuo komandiruotės pabaigos A. Burba tebebuvo užsienyje. Ar bent jau taip liudijo jo mobilusis telefonas: parlamentarui neatsiliepiant į skambučius, trečiadienį DELFI žurnalistas po kurio laiko išgirsdavo automatinį pranešimą užsienio kalba.

A. Burbos padėjėjas Evaldas Stonkus DELFI patvirtino, kad kelionę į Pietų Korėją parlamentaras derino su kitais reikalais.

„Jisai buvo išvykęs į komandiruotę, į Korėją. Lyg ir jis išvyko dar kažkur po to, kiek man žinoma“, - sakė E. Stonkus.

Tačiau kur po viešnagės Seule nukeliavo jo darbdavys, Seimo nario padėjėjas teigė nežinantis.

„Dabar tiksliai nežinau“, - atsiprašė E. Stonkus.

A.Burba: tai mano asmeninis reikalas

A. Burba, į Lietuvą parsiradęs trečiadienį popiet, DELFI patvirtino po rugpjūčio 14 d. pratęsęs kelionę po užsienio šalis. Tačiau kur ir kokiais tikslais lankėsi, politikas atsisakė atskleisti.

Andrius Burba
„Tikrai nekomentuosiu, čia mano asmeninis reikalas“, - sakė LiCS frakcijos Seime seniūnas, paklaustas, kur keliavo pasibaigus Seimo valdybos nustatytam komandiruotės terminui.

Anot pašnekovo, Seimo kanceliarija jam apmokėjo skrydį į Pietų Korėją ir atgal, o taip pat – kitas išlaidas komandiruotės laikotarpiui. Politikas prisiekinėjo savo reikmėms nepanaudojęs nė vieno valstybės lito.

„Dėl to galiu atsakyti vienareikšmiškai. Gavau iš valdybos pritarimą komandiruotės laikotarpiui, bilietus rezervavau. O paskui visus kitus pinigus – tiek viešbučius, tiek papildomas išlaidas – apsimokėjau iš savo asmeninių lėšų“, - teigė A. Burba.

Parlamentaras teigė dar negalintis tiksliai nurodyti, kiek valstybei atsieis jo kelionė, tačiau komandiruotė į Pietų Korėją esą atsieis netgi pigiau nei planuota.

„Komandiruotės išlaidos buvo visos padengtos, kiek tai liečia komandiruotę. Kiek liečia mano asmenines (keliones – DELFI), čia buvo padengta iš mano asmeninių lėšų. Kas buvo papildomai, tas buvo padengta iš mano asmeninių lėšų. Tai (išlaidos komandiruotei – DELFI) buvo ženkliai mažesnė suma, negu patvirtino valdyba. Nes aš gyvenau ne viešbutyje, aš gyvenau „EXPO 2012“ miestelyje. Visur taupėme, kur galėjome“, - tvirtino A. Burba.

Seimo valdybai jis žada atsiskaityti už komandiruotės laikotarpį. „O visas menkiausias asmenines lėšas aš padengiau iš asmeninių pinigų“, - reziumavo Seimo narys.

A.Salamakinas: komandiruotės su asmeninėmis reikmėmis derinti nederėtų

Algimantas Salamakinas
Tuo tarpu Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas DELFI teigė, jog A. Burba prašosi svarstomas etikos sargų.

„Kada baigiasi komandiruotė, tada turi grįžti. Perkamas bilietas į abi puses, išsyk numatoma grįžimo data. Bilietą galima persirašyti, aišku. Komandiruotei yra tam tikras dienų skaičius, ir turi atsirasti namie. Jeigu jis norėjo ten būti ilgiau, jis galėjo informuoti valdybą, kad jis toliau už savo pinigus ten poilsiaus ar ką darys“, - savaite užsitęsusia A. Burbos viešnage užsienyje stebėjosi A. Salamakinas.

Česlovas Juršėnas
Panašios nuomonės laikėsi ir Seimo valdybos narys, parlamento senbuvis Česlovas Juršėnas. Tiesa, jis A. Burbos neskubėjo smerkti.

„Kai grįš, tada ir aiškinsimės. Nes nepatogu kalbėti apie tokius dalykus, kol su pačiu žmogumi nepasiaiškinta, kas ten atsitiko – ar jisai susirgo, ar kažkokie rimti reikalai, ar ne visai rimti reikalai“, - DELFI sakė Č. Juršėnas.

A.Čaplikas: nematau nieko blogo

LiCS lyderis Algis Čaplikas DELFI teigė nematantis nieko blogo tame, kad jo partijos bendražygis po komandiruotės nutarė dar pakeliauti.

Algis Čaplikas
„Nematau nieko blogo tame. Jeigu jisai už savo pinigus pabūna toje kelionėje, kas čia blogo tame? Ar išleistas nors vienas valdiškas litas viršaus? Ne. Ar ištaškyti valdiški pinigai? Ar pavogtas bent vienas litas? Ne. Tai kas čia blogo? Jis atliko darbą ir po to lieka už savo pinigus“, - sakė A. Čaplikas.

DELFI primena, kad 2009 m. etikos sargų antausio panašioje situacijoje sulaukė tuometis sostinės meras, konservatorius Vilius Navickas. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nustatė, kad Vilniaus meras pasielgė neetiškai tarnybinės komandiruotės Kanuose metu pasiėmęs porą dienų nemokamų atostogų ir išvykęs į Italiją.