„Kai bus teismo sprendimas, jis bus vykdomas“, – sakė advokatas Edmundas Budvytis.

Vilniaus miesto 3 apylinkės teismas trečiadienį atvertė 15 nukentėjusiųjų ieškinį, pareikštą dėl neturtinės žalos, kurią jie patyrė per praėjusių metų rugpjūčio rugpjūčio 17-ąją Palangoje įvykusį incidentą, kai dingus elektrai įstrigusiame atrakcione vaikai maždaug valandą kabojo aukštyn kojomis.

Nukentėjusieji pareiškė ieškinį dėl 151 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo. Šią sumą jie prašo priteisti ne tik iš atrakcionų šeimininkų, bet ir Palangos miesto savivaldybės bei Palangos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos.

Bendrovės „Leander LTU“ atstovas E. Budvytis teigia, kad žalą nukentėjusiesiems turėtų atlyginti draudimo bendrovė – esą atrakcionai buvo apdrausti.

Atsakovai teismui pateikė draudimo polisą, tačiau paaiškėjo, kad jį išvertęs vienas Vilniaus vertimų biuras pridarė tiek klaidų, jog nei ieškovams, nei atsakovams liko neaišku, kokią riziką yra prisiėmę draudikai.

Ieškovams atstovaujančiai advokatei Simonai Selelionytei-Drukteinienei taip pat kilo abejonių, ar olandų pateiktas draudimo polisas gali būti taikomas Lietuvoje nutikusiems nelaimingiems atsitikimams. Teisininkė teisme pažymėjo, kad viename punkte nurodyta išimtis – užsienyje nutikę nelaimingi atsitikimai nėra laikomi draudimo įvykiais.

Ką reiškia toks sutartyje numatytas punktas, teisme negalėjo paaiškinti „Leander LTU“ advokatas, žadėjęs į šį klausimą atsakyti tik kitame teismo posėdyje. Be to, atrakcionų šeimininkai teismo prašo į bylą trečiuoju asmeniu įtraukti draudimo bendrovę.

Atrakcionai buvo apdrausti, žalą turi atlyginti draudimo bendrovė, – sakė E. Budvytis. – Jeigu bus teismo sprendimas ir jis įpareigos žalą atlyginti, teismo nurodymai bus vykdomi“.

Pasak nukentėjusiųjų vaikų advokatės, ieškovai buvo parašę pretenziją draudimo bendrovei, tačiau ši į ją net nesiteikė atsakyti.

„Mes nežinome jų pozicijos“, – S. Selelionytė-Druktenienė teigė, kad kol kas nereikėtų į bylą įtraukti draudimo bendrovės – esą iš pradžių būtina išsiaiškinti, ar iš tikrųjų Palangoje įrengtiems atrakcionams galiojo civilinės atsakomybės draudimas.

„Leander LTU“ atstovas tuo pačiu pažymėjo, kad bendrovė negalėjo atlyginti nukentėjusiesiems žalos be draudikų sutikimo – esą kitaip jie neatgautų sumokėtų pinigų. „Tada draudikai gali pareikšti, kad sumokėta suma yra per didelė“, – aiškino atsakovų advokatas.

Į teismą nukentėjusieji kreipėsi dar praėjusį rugsėjį – jų bylos teismas žada imtis tik spalio 24-ąją. Tiesa, dar neaišku, kiek teismo procesas užsitęs – jeigu į bylą trečiuoju asmeniu bus įtraukta draudimo bendrovė, bylinėjimasis gali užtrukti dar mažiausiai pusmetį.

DELFI primena, kad praėjusių metų rugpjūčio 17-osios vakarą Palangoje, J. Basanavičiaus gatvėje, dingus elektrai, vienoje karuselėje įstrigo devyni žmonės, daugiausia – vaikai. Jie keturių-septynių metrų aukštyje beveik valandą sėdėjo žemyn galva.

Palangos savivaldybė teigė, kad atrakcionų parkas J.Basanavičiaus gatvėje ir Meilės alėjoje esančiuose sklypuose veikė neteisėtai, jis neturėjo savivaldybės leidimo tokiai veiklai vykdyti.