„Kadangi Lietuvos kariuomenė jau pakomentavo įtarimus, Estijos gynybos ministerija nemato reikalo papildomai komentuoti šį klausimą“, - BNS atsakė Estijos gynybos ministerijos atstovai.

A.Anušauskas praėjusią savaitę žiniasklaidai pareiškė, kad liepos 4 dieną švedų pilotų padarytas Lietuvos ir Baltarusijos sienos pažeidimas įvyko dėl tuomet Karmėlavoje budėjusių karių klaidos.

„Viena nedidelė klaida nulemia daug. Manau, kad šiuo atveju atsiskleis, kur buvo padaryta klaida: orlaiviai radaruose matomi, jų greitis techniškai nustatomas. Kadangi nebuvo atpažinimo, radijo ryšio su švedų orlaiviu nebuvo, automatiškai uždėtos žymės: iš Pociūnų pakilo - „atpažintas“, į Lietuvos oro erdvę dingęs lėktuvas grįžo, reikėjo žymėti „neatpažintas“, bet jis buvo pažymėti „atpažintas“, - Žinių radijui sakė A.Aušauskas.

„Ką aš galiu pasakyti? Budėjo estų pamaina. Karmėlavoje yra lietuviai, estai ir latviai. Budėjo estų pamaina. Mes estų pareigūnams nieko nepadarysim“, - teigė A. Anušauskas.

Tačiau Lietuvos kariuomenė vėliau pareiškė, kad Karmėlavoje dirbančių karių pamainos nacionaliniu pagrindu neskirstomos.

„Lietuvos kariai kartu su sąjungininkais oro erdvės stebėjimą ir kontrolę vykdo remdamiesi nustatytomis NATO procedūromis, šiuo tikslu Karmėlavoje veikia tarptautinis Baltijos šalių Oro erdvės kontrolės centras. Tai yra bendros NATO oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemos dalis. Šiame centre nuolatos budi kariai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Pamainas sudaro visų trijų Baltijos šalių specialistai, jos nėra išskirstytos nacionaliniu pagrindu“, - BNS teigė kariuomenės vado atstovas spaudai Skomantas Povilionis.

Tuo metu S.Povilionis į klausimą, ar Karmėlavoje budėję kariai padarė kokį nors pažeidimą ir ar dėl to buvo atliekamas tyrimas, atsakė, kad „savo darbe kariai vadovaujasi procedūromis“.

„Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos išanalizavo, kaip tarptautinis trijų Baltijos šalių Oro erdvės kontrolės centras reagavo į Švedijos pilotų skrydį, ir pateikė pasiūlymus dėl reagavimo į incidentus procedūrų tobulinimo“, - nurodė kariuomenės vadas.

Karmėlavoje budintys kariai yra atsakingi už oro erdvės stebėjimą ir kontrolę, veiksmų koordinavimą tarp nacionalinių valdymo ir pranešimų vienetų bei NATO Jungtinių oro operacijų centro.