Pasak NSGK pirmininko Arvydo Anušausko, komitetas aptarė Lietuvos institucijų veiksmus dėl dviejų Švedijos piliečių pilotuojamo skrydžio.

„Šiuo atveju mes išklausėme visų institucijų informaciją, paaiškinimus. Visus paaiškinimus ir dokumentus, be abejo, pateikė. Komitetas tikisi, kad institucijos išgirdo mūsų nuomonę, kur, ką reikia papildyti ir pataisyti, bet šiuo atveju mes jokio konkretaus sprendimo nepriėmėme“, - po dvi valandas trukusio NSGK posėdžio, kuriame dalyvavo Lietuvos kariuomenės vadas, Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijų, Valstybės saugumo departamento, Valstybės sienos apsaugos departamento, Civilinės aviacijos administracijos atstovai, sakė A. Anušauskas.

Pasiteiravus, ar institucijos dirbo gerai ir tinkamai reagavo į įvykį, NSGK vadovas teigė, kad pastarosios dirbo vadovaudamosi įstatymais.

„Taip, yra įstatymuose tam tikrų spragų, ir institucijų vadovai, matėme, išgirdo. Pareikšta, kad pasiūlymai bus, konkrečiai - pataisyti Vyriausybės nutarimą. (...) Negali kaltinti pareigūnų, jei jie paraidžiui vykdė Lietuvos Respublikos įstatymus, teisės aktus, jeigu juose ne viskas buvo numatyta“, - kalbėjo politikas.

Pasak jo, dabartiniame aviacijos įstatyme oro erdvės pažeidimas apibrėžiamas kaip visų institucijų veiksmai, kuriais nustatomas ir užregistruojamas oro erdvės pažeidimo faktas. Vėliau šis aprašymas susiaurėja iki „fiksavimo techninėmis ir vizualinėmis priemonėmis“. Anot jo, institucijos turi turėti teisines galimybes tirti ir tuos atvejus, kai techninėmis vizualinėmis priemonėmis oro erdvės pažeidimo nenustatoma.

„Šiuo atveju nieko daugiau negalėčiau pasakyti be to, kad buvo pažeidimas ir teisėsaugos institucijos jį tiria. Matyt, kad kreipsis ir į Švediją paramos. Iki rugsėjo pabaigos jau bus žinomi konkretūs teisėsaugos institucijų veiksmai, rezultatai. (...) Padarėme tokią išvadą patys sau, kad vis dėlto institucijos turės pagal savo kompetenciją papildyti teisės aktus. Tikrai juose yra tam tikrų spragų, bet jos nėra tokios didelės“, - dėstė A. Anušauskas.

Jis nebuvo linkęs įvardinti, kas „meškiukų“ istorijoje kalčiausias. Pasak NSGK vadovo, po šio įvykio turėtų būti sustiprinta pasienio oro erdvės apsauga draudžiamose zonose.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius nuo komentarų susilaikė.