J. Tuvimo gatvė buvo įkurdinta Zujūnų seniūnijos Balandiškių, Geležių, Leičių, Maskoliškių, Medviediškių, Pilikonių ir Pūstalaukio gyvenvietėse. Prieštaraudamas tokiam sprendimui, tuometis Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius kreipėsi į teismą. Nuo ginčo pradžios praėjus daugiau nei metams, LVAT nustatė, kad sprendimas suteikti gatvėms J. Tuvimo vardą buvo neteisėtas. Šis LVAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Kaip pranešama Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tinklalapyje, tarp LVAT sprendimo motyvų nurodoma, jog reikėjo ir pagrįsti J. Tuvimo nuopelnus Lietuvai ar Vilniaus kraštui.

J.Jurkevičius: belieka vykdyti teismo sprendimą

Buvęs Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje J. Jurkevičius DELFI teigė, jog Vilniaus rajono savivaldybė neturi didelės erdvės LVAT verdikto interpretacijoms.

„Reikia vykdyti teismo sprendimą. Nuimti gatvių pavadinimus. LVAT sprendimas yra neskundžiamas“, - sakė J. Jurkevičius.

LVAT sprendimą jis teigė sutikęs su palengvėjimu, mat prasidėjus J. Tuvimo – žydų kilmės lenkų poeto – epopėjai, tuometis Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje buvo sulaukęs netgi kaltinimų antisemitizmu.

„Kad aš puoliau lenką ir užsipuoliau žydą. Mane pavertė antisemitu. Puikiai žinojau, kad čia yra žydų tautybės poetas, mes visą medžiagą tikrinome prieš kreipiantis į teismą. Bet būtinai reikėjo įžeisti, nacionalistu išvadinti“, - prisiminė J. Jurkevičius.

Savivaldybė gali bandyti iš naujo

Vilniaus rajono savivaldybės Teisės skyriaus specialistė Jolita Batura DELFI teigė, jog LVAT sprendimas savivaldybei buvo netikėtas.

„Teismas pabrėžė faktą, kad tarybai teikiant raštą (dėl J. Tuvimo vardo suteikimo – DELFI), jame nebuvo kalbama apie J. Tuvimo nuopelnus. Teismas nutarė, kad tai turėjo lemiamos įtakos. Tai pritemptas argumentas“, - sakė J. Batura.

Anot jos, teismui buvo pateikta mokslininkų medžiaga, pagrindžianti, jog J. Tuvimo kūryba turėjo įtakos lietuvių literatūrai, bet LVAT esą nutarė atsižvelgti į procedūrinius dalykus, t.y. oficialiai nepateiktą rašytojo nuopelnų apibūdinimą.

„Teismas nutarė, kad šie duomenys buvo pateikti vėliau, o ne tarybai priimant sprendimą“, - teigė teisininkė.

Anot jos, Vilniaus rajono tarybai po šio LVAT sprendimo gali būti pateiktas pasiūlymas iš naujo suteikti J. Tuvimo vardą Vilniaus krašto gatvėms, tik papildant dokumentaciją raštais apie rašytojo nuopelnus Lietuvai ir įtaką mūsų šalies kultūrai.

„Nematau tame nieko blogo, kadangi teismas pasisakė apie procedūrinius, o ne teisinius pažeidimus“, - sakė J. Batura.