Tai DELFI patvirtino K. Prunskienės sūnus, partijai laikinai vadovaujantis Vaidotas Prunskus.

„Dar galutinai nėra nuspręsta. Vyksta derybos. Manau, į savaitės pabaigą bus konkrečiai aišku“, - sakė V. Prunskus.

DELFI žiniomis, LLRA savo sąraše Liaudies partijos laikinajam lyderiui numato suteikti ketvirtąją vietą, kuri jam duotų neblogus šansus per sąrašą patekti į Seimą, jei LLRA perkoptų 5 proc. balsų barjerą. Pats V. Prunskus to neneigė.

„Kalbos tokios vyksta. Bet dar galutiniai taškai nesudėlioti“, - teigė K. Prunskienės sūnus.

Pasak jo, Liaudies partija prie LLRA šlietis ketina tik rinkimų laikotarpiui – partijų susijungimas esą nėra planuojamas.

„Čia tiktai galimybė dalyvauti rinkimuose. (...) Patiems vieniems, be abejo, būtų sudėtinga praeiti tą 5 proc. barjerą“, - neslėpė V. Prunskus.

Lietuvos liaudies partija yra įsiregistravusi kaip savarankiška politinės kampanijos dalyvė spalį vyksiantiems rinkimams. Tačiau sėkmingų derybų su LLRA atveju, savo sąrašo ji nekels.

Pirmos, bet ne paskutinės jungtuvės?

LLRA spaudos biuras DELFI informavo, jog partijos sąraše gali būti ir daugiau netikėtumų. Tiesa, kokie tie netikėtumai – partija kol kas nutyli.

„Norą balotiruotis į parlamentą Lietuvos lenkų rinkimų akcijos sąraše išreiškė visų Lietuvos regionų visuomeninės grupės ir net partijos. Bendrą LLRA s sąrašą su regiono lyderiais sudarys atstovai iš daugiau nei trisdešimties organizacijų, be kita ko, iš kelių partijų, su kuriomis vedamos konsultacijos ir derybos. Atitinkami sprendimai bus priimti trečiadienį, apie juos visuomenę ir žiniasklaidą informuosime ketvirtadienį spaudos konferencijoje“, - teigiama DELFI atsiųstame LLRA komentare.

Politologė: jungtuvės – ne iš gero gyvenimo

Politologė Jūratė Novagrockienė DELFI teigė, jog K. Prunskienės partijos jungtuvės su LLRA pirmiausiai parodo, jog Liaudies partija suvokia pati neperkopsianti 5 proc. barjero. Partijų derybas dėl bendro sąrašo pašnekovė siejo ir su sunkia K. Prunskienės liga – esą be lyderės likusi politinė jėga taip griebiasi šiaudo.

„Gana netikėtas posūkis. Vis dėlto tai labiau lyderio partijai. Ir kai K. Prunskienei nutiko ši nelaimė, netgi atrodė, kad partija kažkiek paralyžiuota bus. Kita vertus, jeigu jie imasi tokios priemonės, aš į tai žiūriu kaip į gelbėjimosi šiaudą skęstančiajam. Ne iš gero gyvenimo, tikrai“, - kalbėjo J. Novagrockienė.

Pasak jos, ši politinė sąjunga Lietuvos liaudies partijai neabejotinai naudinga. Tačiau esą visai kitas klausimas – kaip į bendradarbiavimą su K. Prunskienės partija žiūrės LLRA elektoratas.

„Liaudies partijai tai galbūt ir pliusas, kadangi LLRA šiuo metu labai aktyvi. Bet klausimas, ar tai naudinga LLRA. Nes rinkėjų procentas Liaudies partijoje yra labai nedidelis“, - svarstė politologė.

Pašnekovės nuomone, tokiomis jungtuvėmis LLRA galbūt mėgina plėsti savo elektoratą ir parodyti, kad ji nebėra pirmiausiai tautines mažumas reprezentuojanti politinė jėga.

„LLRA dar gerokai prieš rinkimų kampanijos pradžią skelbė, kad ji tikisi tapti ne vien lokaline partija, atstovaujančia aiškią tautinę grupę, bet vos ne nacionaline partija“, - priminė J. Novagrockienė, pridurdama, kad taip LLRA tikisi pagausinti lietuvių gretas tarp savo rinkėjų.

Politologė teigė nenustebsianti, jei LLRA prieš rinkimus mėgins vienytis ir su kitomis partijomis, kurios realių šansų perkopti 5 proc. barjerą neturi.

„Visai įmanomas dalykas. Šiuos rinkimuose yra labai daug partijų – užsiregistravo net 27. Šansus peržengti 5 proc. turi kokios penkios partijos. Bet koks jungimas lyg ir turėtų didinti tuos šansus, bet nereikia pamiršti savo elektorato branduolio“, - reziumavo J. Novagrockienė.

DELFI primena, jog LLRA sąrašą rinkimuose ves šios partijos lyderis, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis. Jis jau anksčiau buvo užsiminęs, jog partijos sąraše, kuriame tradiciškai dominuoja tautines mažumas atstovaujantys politikai, palikta vietų lietuviškų organizacijų atstovams.