Šią savaitę fotomenininkas Saulius Paukštys, architektas Valdas Ozarinskas ir menotyrininkas Saulius Pilinkus parašė laišką Niujorko merui Michaelui R.Bloombergui, kuriame išdėstė savo ketinimą. Laišką sutiko perduoti JAV ambasada Lietuvoje.

"Mano nuomone, Lietuvos valstybė turėtų skirti daugiau pastangų primenant, ką jie iš tikrųjų padarė. Šiuo metu lakūnai yra pavaizduoti ant 10 litų banknoto, dažname miestelyje yra jų vardu pavadinta gatvė, nemažai įvairių paminkliukų, bet man susidaro įspūdis, kad per ženklų gausą mes jų tarsi nebematome. Juk tai nebuvo vien rekordo siekimas! Juk lakūnų skrydis prasidėjo liepos 15-ąją - Žalgirio mūšio dieną. Mums praregėti iš tikrųjų padeda kitų tautų žmonės: "Bet juk jūs turite miškus", "Kokios gandrų kolonijos!" Net Neringai pristatyti pasitelkiame vokiečių rašytoją Thomą Manną. Taip ir čia: jei mūsų sumanytas objektas atsiras JAV, tai dar kartą atkreips dėmesį į S.Dariaus ir S.Girėno asmenybę. Be to, visam pasauliui parodysime, kad mes - ne tik sportininkai, gangsteriai, juodadarbiai ir prostitutai",- sakė menotyrininkas Saulius Pilinkus.

Menininkai teigia, kad šiam projektui jau yra pasiruošę.

„Jau turime paruošiamuosius brėžinius, užmezgėme ryšius su Prienų eksperimentinės aviacijos gamykla – ji galbūt galėtų padėti pagaminti legendinės „Lituanicos” sparnus. Be to, turime patirtį sukaupti pinigų, pasitikime savimi, nes pavyko daug įvairių gerų sumanymų“, - dienraščiui tvirtino S.Pilinkus.