Palaikyti „Pussy Riot“ į Lukiškių aikštę susirinko kelios dešimtys žmonių. Į socialiniais tinklais platintą kvietimą atsiliepė ir žinomi asmenys - žmogaus teisių gynėja Birutė Sabatauskaitė, režisierius Romas Zabarauskas, judėjimo „Naujoji kairė“ narė Jolanta Bielskienė, anarchistas Darius Pocevičius ir kiti.

Susirinkusieji rašė linkėjimus ant balionų bei specialaus plakato grupės narėms. Vienoje plakato pusėje buvo rašomi linkėjimai „Pussy Riot“, kitoje buvo pavaizduotas Rusijos milicijos sunkvežimis. Akcijos pabaigoje minėtas plakatas helio balionais išskraidintas į aukštį. Sumanymo dalyviai dėvėjo „Pussy Riot“ išpopuliarintas megztas kaukes.

Nesankcionuotą renginį stebėję du policijos pareigūnai į akciją nesikišo.

Menininkas: pravoslavų religija išpažįsta ne krikščionybę, o asmenybės kultą

Akciją organizavo menininkų grupė „Polyrabbit.dupplicate“.

„Esmė ta, kad pankų malda visame pasaulyje sukėlė milžinišką interaktyvią jėgą, kuri virsta gyva meno palaikymo jėga, judėjimu „Pussy Riot“ ir jų akcija „Pankų malda „Pussy Riot“ yra vienas žymiausių šiuolaikinio rusų meno kūrinių“, - DELFI sakė vienas akcijos organizatorių, pristatyti nenorėjęs „Polyrabbit.dupplicate“ narys.

Vyrui nesuprantama, kodėl tiek daug rusų humanitarinės minties atstovų nesuvokia šios akcijos žinios. „Akivaizdu, kad pankų malda tik apnuogino susiklosčiusią situaciją, kai pravoslavų religija išpažįsta ne krikščionybę, o asmenybės kultą“, - kalbėjo jis.

„Jos pataikė į skausmingiausią visuomenės nervą ir tai labai svarbu“, - teigė kita „Polyrabbit.dupplicate“ narė.

Tuo pat metu grupės palaikymo akcijos vyko ir kituose pasaulio miestuose, pradedant Paryžiumi, baigiant Sidnėjumi ir Niujorku. Didžiosios Britanijos dainininkas Paulas McCartney tapo viena iš tarptautinių žvaigždžių, išreiškusių palaikymą „Pussy Riot“ narėms. Buvęs grupės „The Beatles“ narys prieš paskelbiant teismo nutartį pareiškė, kad „daugeliui žmonių civilizuotame pasaulyje leidžiama reikšti savo nuomones“ ir paragino Rusijos pareigūnus paleisti visas tris merginas, iš kurių dvi turi vaikų, tačiau nei viena nėra vyresnė nei 30 metų.

Vasario 21 dieną šios trys „Pussy Riot“ narės, dėvėdamos megztas kaukes ir trumpus ryškiaspalvius drabužius, įsiveržė į Kristaus Išganytojo katedrą Maskvoje ir prie jos altoriaus sudainavo „Pankų maldą“, kurios priedainyje Dievo Motina prašoma „išvaryti Putiną“.

Prokurorai reikalauja skirti kaltinamosioms trejus metus pataisos darbų, kaltindami jas chuliganizmu, motyvuotu religinės neapykantos.