S. Stonkaus ir P. Vaičiulio asmens bylos svetainėje kgbveikla.lt, kurioje skelbiami rezervininkų sąrašai, patalpintos praėjusį penktadienį. Darbo partija teigia nebuvusi informuota apie bendražygių bendradarbiavimą su sovietų specialiosiomis tarnybomis ir žada svarstyti jų politinę ateitį.

KGB šešėlis persekioja A.Paulauską

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, abu minėti „darbiečiai“ yra bandę laimę rinkimuose.

S. Stonkus pernai su Darbo partijos sąrašu kandidatavo į Molėtų rajono tarybą. „Darbiečiai“ rinkimuose iškovojo tris mandatus, o penktuoju numeriu jų sąraše įrašytas buvęs KGB rezervo vyr. Leitentantas tarp trijų išrinktųjų nepapuolė.

„Darbiečių“ sąrašo Molėtuose lyderis Petras Čimbaras šiemet vienmandatėje apygardoje mėgins prasibrauti į Seimą. Tačiau jo sėkmė S. Stonkui vietos taryboje negarantuos – rinkimų rezultatai nulėmė, kad atsilaisvinusią vietą užimtų ketvirtoje vietoje likusi Ona Bareišienė.

Tuo tarpu P. Vičiulis 2007 m. dalyvavo savivaldos rinkimuose, o 2008 m. bandė patekti į Seimą. Abiem atvejais, jis buvo įtrauktas į A. Paulausko partijos, Naujosios sąjungos sąrašą. Nei į Kauno rajono tarybą, nei į Seimą P. Vičiulis neprasibrovė.

Naujoji sąjunga pernai įsiliejo į Darbo partiją, A. Paulauskas tapo „darbiečių“ pirmininko pavaduotoju. Kartu su partija, į „darbiečių“ gretas įsiliejo ir buvęs KGB rezervo kapitonas P. Vičiulis. Jis ir dabar priklauso Darbo partijos Kauno rajono skyriui.

Tai ne pirmas kartas, kuomet KGB šešėlis krenta ant A. Paulausko bendražygių. Naujosios sąjungos į užsienio reikalų ministro postą deleguotas Antanas Valionis 2006 m. pasitraukė iš Vyriausybės, kilus skandalui dėl jo buvimo KGB rezervininkų sąraše. A. Valionis, kaip ir P. Vičiulis, KGB rezerve turėjo kapitono laipsnį.

Į darbą KGB žiūrėjo su „entuziazmu, pasididžiavimu ir atsakomybe“

P. Vičiulio charakteristikoje, pateikiamoje kgbveikla.lt, KGB majoras V. D. Gagarkinas negaili gerų žodžių.

„Morališkai tvirtas. Fiziškai gerai išsivystęs. Už (KGB rezervo karininkų – DELFI) mokymuose parodytus pasiekimus draugas P. I. Vičiulis apdovanotas SSSR KGB Raudonosios armijos Pabaltijo karinės apygardos Ypatingojo skyriaus viršininko pagiriamaisiais raštais. Į savo paskyrimą į KGB organus žvelgia su entuziazmu, pasididžiavimu ir atsakomybe“, - rezervistą liaupsina V. D. Gagarkinas.

Pagyrimai – už įskųstą „neteisingai“ kalbėjusį lietuvį

S. Stonkus, įtraukiant jį į KGB rezervą, kaip ir visi rezervo karininkai, buvo kruopščiai patikrintas. Jokių nelojalomo Tarybų Sąjungai požymių, giminaičių užsienyje ar kitų neigiamų savybių KGB nerado.

„Manau, kad S. K. Stonkų ypatinguoju periodu tikslinga panaudoti operatyviniame KGB organų darbe“, - savo pažymoje apie S. Stonkų konstatuoja Molėtų rajono KGB viršininkas M. D. Jakovlevas.

Beje, Molėtų savivaldos organuose S. Stonkus sovietmečiu dirbo – jis buvo vietos tarybos nariu. Kitoje pažymoje M. D. Jakovlevas giria S. Stonkų už skundimą: su Darbo partija pernai į Molėtų valdžią prasibrauti mėginęs politikas esą „pateikė informacinę meždiagą apie mūsų stebėtą K. Maciulevičių“. Molėtiškį S. Stonkus esą įskundė dėl „ideologiškai kenksimngą nuomonę“.

Partijos apie ryšius su KGB neinformavo

Darbo partijos informacijos centras DELFI informavo, kad abu buvę KGB rezervistai tebepriklauso šiai politinei jėgai. Apie „garbingą“ partiečių praeitį informacija lig šiol esą nebuvo žinoma, tad partijos vadovybė žada artimiausiu metu spręsti, kaip su jais elgtis.

„Abu šie žmonės jokių pareigų partijoje neužima. Darbo partija niekada nebuvo informuota apie tai, kad šie žmonės buvo įtraukti į KGB rezervininkų sąrašą, todėl paaiškėjus šiai informacijai artimiausiu metu partija spręs kokių veiksmų imtis jų atžvilgiu“, - teigiama DELFI pateiktame Darbo partijos komentare.

A.Anušauskas: politiniai pasiekimai stebina

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, istorikas Arvydas Anušauskas nustebo, iš DELFI sužinojęs apie KGB rezervistų priklausymą vienai didžiausių Lietuvos partijų. Pats prie KGB veiklos tyrimo ženkliai prisidėjęs istorikas teigė daugiau žinojęs apie rezervistus valstybės tarnyboje.

„Kai tikrinau prieš maždaug septynerius metus, tada radau apie 90 valstybės tarnautojų. Nežinau, kiek iš jų liko (valstybės tarnyboje – DELFI). Kažkiek, matyt, yra“, - sakė A. Anušauskas.

„Darbiečių“ versija, esą S. Stonkus ir P. Vičiulis partijos neinformavo apie savo praeitį, istorikui atrodo įtikinama. Vis dėlto partija esą galėtų atidžiau žiūrėti, ką priima į savo gretas.

„Be abejo. Jeigu partija neprašo, kas gi suteiks informaciją be paties asmens? Suprantu, kad dauguma žiūrti įstatymo raidę: jeigu nereikalauja, vadinasi – nereikia nei deklaruoti, nei nieko. Bet šiuo atveju, manau, bent jau partijos kolegos turėtų žinoti, kas tie asmenys yra, kas jie buvo. Tai, manyčiau, svarbu. Negaliu teigti, kad privaloma“, - kalbėjo A. Anušauskas.

Ypač jis stebėjosi dėl to, kad vietą Darbo partijoje rado KGB rezervo kapitonas. „Kapitonas – tai yra paskutinis laipsnis, kurį gaudavo rezervistai. Vadinasi, mažiausiai penkerius metus pabuvo rezervistu“, - sakė A. Anušauskas.

DELFI primena, jog KGB rezervistų skandalas 2006 m. pareikalavo ne tik užsienio reikalų ministro A. Valionio, bet ir tuomečio Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Arvydo Pociaus kėdės – paaiškėjo, kad tiek Lietuvos diplomatijos šefas, tiek VSD vadas buvo KGB rezerve.