Praėjusią savaitę sostinės savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Rūta Matonienė "Vilniaus dienai" aiškino, kad šį projektą vertino paveldosaugininkai ir priekaištų jam neturi. Tačiau Valstybinės kultūros paveldo komisijos (VKPK) ir ICOMOS narė Jūratė Markevičienė teigia, kad tai netiesa, rašo "Vilniaus diena".

"Kultūros ministerija nustatyta tvarka informavo UNESCO apie Vilniaus senamiestyje vykstantį didelės apimties plėtros projektą. Projektas buvo ne kartą pristatytas įvairioms paveldosaugos institucijoms, jam atlikta ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) ekspertizė", - tvirtino savivaldybės atstovė.

Tačiau paveldosaugos specialistų teigimu, miesto valdžia kėsinasi apeiti daug jų reikalavimų, o ekspertizės išvis nebuvo.

"ICOMOS yra ekspertinė organizacija, tačiau Lietuvos nacionalinis komitetas jokios ekspertizės neatliko, nors dalis narių, tarp jų ir aš, to reikalavome. Buvo tik viešas pasikalbėjimas, kelios recenzijos ir pasisakymai be bendros nuomonės", - sakė J.Markevičienė.

Paveldosaugininkams kelia nerimą, kad 78 ha teritorija planuojama ir svarstoma gabaliukais - maždaug po penkioliktąją visos teritorijos dalį, o ne vientisai.

Toks planavimas, pasak paveldo specialistų, leidžia sėkmingai apeiti svarbiausias šios vietovės problemas ir sudaro apgaulingą įspūdį, kad poveikis aplinkai ir paveldui bus mažesnis. Taip viską "sumažinus", vertinti tarsi nebereikia.

Vilniaus miesto savivaldybės inicijuotas projektas "Architektūros parkas" įgyvendinamas Pasaulio kultūros paveldo vietovės - Vilniaus senamiesčio - dalyse, sudarančiose bendrą per 78 ha plotą. Projekto didžioji teritorijos dalis (iki Zarasų gatvės) yra Vilniaus senojo miesto su priemiesčiais vietovėje - archeologinio kultūros paminklo teritorijoje.

Remiantis projekto aprašu, Užupyje ir dalyje senamiesčio planuojama pastatyti gyvenamųjų namų. įkurti parduotuvių, kavinių ir restoranų, menui eksponuoti skirtų erdvių, įrengti žaliuojančių skverelių su skulptūromis, sukurti laisvalaikio zonų šeimoms ir daug kitų objektų