Pasak Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus Vydo Dolinsko, dalyje baigtų statyti ir įrengti rūmų ne tik vyks pirmininkavimo ES renginiai, bet pradės veikti ir pats muziejus.

"Nuo kitų metų vidurio Valdovų rūmų muziejus bus atidarytas ir visuomenei", - BNS sakė V.Dolinskas.

Lankytojai bus įleidžiami į didesnę pusę visų rūmų, vadinamąjį A korpusą, kurį ketinama baigti statyti ir įrengti. Kada bus baigtas B korpusas, kol kas neaišku.

Planuojama, kad iš pradžių suaugusiajam bilietas į Valdovų rūmų muziejų kainuos 10 litų. Moksleiviams, studentams ketinama taikyti nuolaidų.

Kadangi iš pradžių bus atidaryta tik dalis rūmų, bilietas bus vienas. Tačiau baigus statyti ir įrengti visus rūmus, planuojami keturi ekskursijų maršrutai su atskirais bilietais - rūmų istorijos ir architektūros raida, reprezentacinės menės su hipotetiškai atkurtais interjerais, lobynas, rūmų muzikinio ir buities gyvenimo ekspozicija bei Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) laikotarpio lituanistinis ir bendrasis Europos paveldas.

Kiekvienoje salėje stovės informaciniai terminalai, plačiau pasakojantys apie čia esančius eksponatus. Vėliau muziejuje bus įrengti ir kiti informaciniai terminalai, kuriuose bus galima sužinoti apie LDK, visą Lietuvos istoriją Europos kontekste.

"Mums Valdovų rūmai - pirmiausia objektas, skirtas Lietuvos visuomenei, Lietuvos žmonėms, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldo įpėdiniams, mūsų kaimynams ukrainiečiams, baltarusams, lenkams, latviams, žydams, rusams", - pabrėžė V. Dolinskas.

Jo teigimu, atkuriant istorinius interjerus kol kas užteks prieš kelerius metus visoje Europoje supirktų baldų, gobelenų, paveikslų. Tačiau ateityje kitai rūmų daliai jų trūks. 2003-2007 metais Valdovų rūmai skelbę įsigiję 168 eksponatus.

"Lietuvos dailės muziejus žada mums padėti, tikimės, Vavelio ir Varšuvos karališkosios pilys šiek tiek pagelbės su eksponatais", - sakė Valdovų rūmų vadovas.

Tuo metu archeologinių eksponatų užteks. Anot V. Dolinsko, jų bus eksponuojamas tik koks 1 procentas.

Kadangi kitąmet muziejus duris lankytojams atvers kaip naujas muziejus, reikės papildomai priimti darbuotojų.

"Dabar mes praktiškai neturime jokio aptarnaujančio personalo: salių prižiūrėtojų, apsaugos posto budėtojų, rūbininkų, valytojų ir pan. Bet prieš atidarant rūmus tas personalas turės būti", - teigė muziejaus vadovas.

Šiems etatams kitų metų valstybės biudžete muziejus papildomai prašo skirti per 400 tūkst. litų. Šiemet Valdovų rūmų muziejui valstybės biudžete skirta 5 mln. litų.

Statybomis besirūpinančios Vilniaus pilių direkcijos laikinojo vadovo Daniaus Malinausko teigimu, pirmajam rūmų statybos etapui baigti dar reikia apie 3 mln. litų. Iš viso kitiems metams šio objekto statybai prašoma skirti 16 mln. litų.

V. Dolinskas pabrėžė, kad nė vienas muziejus neišsilaiko pats, valstybės finansavimas būtinas.

"Tačiau, žinoma, stengsimės užsidirbti ir patys", - kalbėjo jis.

2000 metais Seimas priėmė sprendimą atkurti LDK valdovų rūmus, 2002 metais pradėtos statybos. Iki 2013 metų vidurio planuojama baigti 53 proc. viso rūmų komplekso.

Valdovų rūmų atkūrimas iki šiol visuomenėje kelia aštrias diskusijas ir abejones.

"Džiaugiamės, kad pirmiausia Lietuvos politikai suvokė, jog atkurti Valdovų rūmai iš tikrųjų yra Lietuvos valstybei, jos istorinei valstybingumo tradicijai ir nūdieniniam gyvenimui labai reikšmingas, ne tik simbolinis, bet ir praktiškas objektas. Manau, kad ateityje politiniams žaidimams šį objektą naudojantys žmonės suvoks, kad neverta buvo dėl to laužyti ietis", - BNS sakė V.Dolinskas.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

Daugiau nei prieš dešimtmetį planuota, kad Valdovų rūmų atstatymas atsieis apie 100 mln. litų. Dabar tam išleista 370 mln. litų. Statybų užsakovo - Vilniaus pilių direkcijos - skaičiavimu, užbaigti visą kompleksą dar reikės iki 100 mln. litų.