KAM paskelbė, kad švedų lėktuvas Lietuvoje skraidė teisėtai, nepaisant to, kad ketvirtadienį Civilinės aviacijos administracija pareiškė svarstanti pradėti administracinę bylą dėl skrydžio taisyklių reikalavimų pažeidimo - tarptautinio skrydžio įvykdymo nepateikus būtino skrydžio plano.

"Švedijos lėktuvas buvo teisėtai Lietuvos oro erdvėje. Jis atskrido į Lietuvą iš vakaro minimiems įvykiams su pateiktu ir patvirtintu skrydžio planu iš Europos Sąjungos šalies. Liepos 4 dieną KOP niekaip nefiksavo Lietuvos-Baltarusijos sienos kirtimo atvejo, todėl po dingimo vėliau atsiradęs Švedijos lėktuvo pėdsakas radaro ekrane buvo traktuojamas kaip teisėtas jo buvimas Lietuvos oro erdvėje", - teigiama BNS atsiųstame ministerijos atsakyme.

"Teisėtai į Lietuvos oro erdvę atskridę orlaiviai nėra laikomi įtartinais ir jiems padidintas KOP oro erdvės stebėjimo sistemos dėmesys nėra skiriamas", - teigia KAM.

Kiek anksčiau Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas BNS sakė, kad svarstoma pradėti administracinę bylą Švedijos pilotų atžvilgiu. Vis dėlto jis pridūrė abejojantis, ar iškėlus bylą įtariami pažeidėjai sutiktų atvykti į Lietuvą ir pateikti pasiaiškinimus.

"Jie yra identifikuoti jų prisipažinimais žiniasklaidoje. Formaliai mes tą (bylos kėlimo) klausimą dabar svarstome. Teoriškai įmanoma, praktiškai, manau, kad tokia byla pasibaigtų be rezultatų. Organizuojant administracinę bylą turime išsikviesti pas mus, jie turi atvykti, parašyti paaiškinimus, mes turime surašyti protokolą, jie turi jį pasirašyti, patvirtinti, kad sutinka. Nustatyti pusės metų terminai. Aš labai stipriai abejoju, ar jie atvyktų. Praeitų pusė metų ir tektų bylą nutraukti. Bet svarstome, gal ir inicijuosime pasitarę su teisininkais", - sakė A.Šumskas.

CAA direktoriaus pavaduotojas taip pat pažymėjo, kad informacijos apie galima pažeidimą paprašė pateikti ir Valstybės saugumo departamentas. A.Šumskas papasakojo, kokius duomenis CAA perdavė saugumiečiams.

"Duomenys - valstybės įmonės "Oro navigacija" radaro parodymai. Identifikuota, kad 5 val. ryto Pociūnų aerodromo rajone pasirodo, laikosi rytų krypties Baltarusijos sienos link ir tai dingsta, tai pasirodo. Iš radarų ekranų galutinai prapuola kažkur Šalčininkų rajone apie 6 valandą. 7.34 val. jis vėl pasirodo tame pačiame rajone ir skrenda į Pociūnų aerodromą. Tai viena informacija, patvirtinanti, kad kažkoks skrydis buvo vykdomas. Kita informacija tai, kad liepos 1 dieną į Pociūnų aerodromą atskrido lėktuvas iš Švedijos ir 4 dieną 10 val. išskrido į Visbį (miestą Gotlando saloje), t.y. tą pačią dieną kai įvyko tas skrydis", - teigė jis.

"Kadangi iš Švedijos ir į Švediją skrido paduodami skrydžio planą, kaip reikalauja taisyklės, tai yra jo (lėktuvo) registracijos numeriai. Internete paskelbtose nuotraukose pilotai yra užsidėję meškiukų kaukes ir nusifotografavę prie lėktuvo, kurio registracijos ženklai sutampa su tuo lėktuvu, kuris buvo Pociūnų aerodrome. Todėl, mano galva, faktų visuma leidžia daryti prielaidą, kad toks skrydis buvo ir jis buvo iš Pociūnų aerodromo", - reziumavo A.Šumskas.

Tuo metu krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ketvirtadienį pareiškė, kad Lietuva neturi jokių duomenų apie incidentą, susijusį su "pliušinių meškiukų" istorija Baltarusijoje.

"Lietuvos oro erdvė tikrai nebuvo pažeista. Nuolat Lietuvoje būna įvairūs privatūs mažesni lėktuvėliai, jų buvo ir tuomet, tačiau jokių pažeidimų fiksuota nebuvo", - Žinių radijui sakė ministrė.

"Lietuva neturi jokių duomenų apie kokį nors incidentą", - teigė R.Juknevičienė.

V.Šumskas, paklaustas, ar yra būdų užkirsti kelią tokiems atvejams, sakė: "Iš mūsų pusės kelias yra tik vienas - administracinė byla ir nuobauda už skrydžio taisyklių reikalavimų pažeidimus".

"Kadangi vykdant tarptautinį skrydį būtina oficialiai paduoti skrydžio planą, šiuo atveju tai - nelegalus skrydis, pažeidžiant skrydžio taisykles. (...) Jei tai būtų susiję su mūsų pilotais, tai būtų papildomų priemonių, bet dabar, kai tai yra užsienio piliečiai, mūsų veiksmai riboti", - sakė jis.

Švedijos aktyvistai paskelbė praeitą mėnesį neteisėtai įskridę į Baltarusijos oro erdvę ir numetę šimtus pliušinių meškiukų su mažyčiais parašiutais, prie kurių buvo pritvirtinti rašteliai, agituojantys už kalbos laisvę ir žmogaus teises.

Pranešama, kad lėktuvas į Baltarusiją įskrido iš Lietuvos. Anot Baltarusijos žiniasklaidos, Minskas kreipėsi į Lietuvą ir Švediją prašydamos suteikti teisinę pagalbą tiriant galimą valstybinės sienos pažeidimą, kai liepos 4 dieną švedų pilotuojamas lengvasis lėktuvas kirto Lietuvos - Baltarusijos sieną.

Šis incidentas peraugo į diplomatinį konfliktą tarp Baltarusijos ir Švedijos. Minskas trečiadienį paskelbė atšaukiantis visus savo diplomatus iš Švedijos ir nurodė Stokholmui susigrąžinti visus savo diplomatinius darbuotojus iš Baltarusijos.