Asmens duomenų apsaugos įstatyme aiškiai nustatyta, kad Lietuvos gyventojų asmens kodus draudžiama skelbti viešai. Įstatyme taip pat aiškiai nurodyta, kad tokių duomenų apie politikus ar jų rėmėjus skelbti negali ir VRK.

Bet šie duomenys nuo 2009 m. pavasario puikavosi VRK svetainėje paskelbtose kai kurių partijų finansavimo suvestinėse už 2008 metus.

Viešai paskelbti visų fizinių asmenų, kurie parėmė Lietuvos socialdemokratų partiją ir „darbiečius“. Kadangi šias politines jėgas rėmė ir joms priklausantys asmenys, VRK puslapyje galima aptikti A. Salamakino, Birutės Vėsaitės, M. A. Pavilionienės ir kai kurių kitų socdemų parlamentarų asmens duomenis. V. Uspaskicho, jo žmonos Jolantos Blažytės, parlamentarų Vytauto Gapšio, Loretos Gražinienės ir daugelio kitų „darbiečių“ asmens kodai taip pat daugiau nei trejus metus buvo prieinami bet kuriam interneto vartotojui.

Ta pati taisyklė galioja ne tik politikams, bet ir socdemus bei „darbiečius“ 2008 metais paremti sumaniusiems verslininkams ar tiesiog šių politinių jėgų ideologijai pritariantiems gyventojams: visų jų asmens kodai pastaruosius trejus metus buvo paskelbti viešai. Kitų pagrindinių partijų rėmėjų asmens duomenys VRK tinklalapyje, bent jau skelbiant partijų finansavimo rodiklius už 2008 m., paviešinti nebuvo.

Politikai abstulbę

Iš DELFI sužinojęs, kad jo asmens kodas daugiau kaip trejus metus buvo prieinamas bet kuriam internautui, „darbiečių“ lyderis V. Uspaskichas apstulbo.

„Dabar reikia ištrinti“, - konstatavo politikas.

V. Uspaskichas už šią žinią kelis kartus pasakė „ačiū“ ir pažadėjo imtis priemonių duomenų apsaugai užtikrinti.

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas susirūpino, kad dėl šio nesusipratimo per trejus metus galėjo nutikti daug blogų dalykų.

„Tai reikia Kunčinui (Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos vadovui Algirdui Kunčinui – DELFI) skambinti, kad darytų tvarką. Gal politikams tragedijos nėra – bala nematė. Bet jeigu yra tokie įstatymai, turi apsauga būti. Bet jeigu VRK „grybauja“, ką padarysi. Tais dalykais galima ir piktais tikslais pasinaudoti“, - stebėjosi A. Salamakinas.

Jis taip pat pridūrė, kad atsakomybę turėtų prisiimti ilgametis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

„Auklėkit Vaigauską“, - DELFI žurnalistą paragino Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas.

Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė, sužinojusi apie savo asmens kodo viešumą, prisiminė ir savo nemalonią patirtį su http://www.delfi.lt/news/daily/crime/sukciams-banko-kodus-padiktavusi-mapavilioniene-prarado-21-tukst-lt.d?id=58750867.

„Blogai, kad viešinami tokie dalykai. (...) Man tai yra naujiena. Bet kadangi turėjau per savo naivumą tam tikrus išgyvenimus, žiūriu labai abejingai į viską. Man tai buvo tikrai gera pamoka, kad žmonėmis apskritai labai sunku pasitikėti. Bet ne piniguose laimė – tai tikrai“, - DELFI teigė parlamentarė, paragindama partijas ir VRK atidžiau elgtis su asmens duomenimis.

Z.Vaigauskas: tokius duomenis atsiuntė pačios partijos

Pats Z. Vaigauskas taip pat tik iš DELFI sužinojo, kad politikų, verslininkų ir eilinių partijų rėmėjų neskelbtini asmens duomenys daugiau kaip trejus metus pragulėjo jo vadovaujamos įstaigos interneto svetainėje.

„Man irgi neaišku, kodėl ten tie asmens kodai nurodyti“, - savo kompiuteryje patikrinęs, ar iš tiesų VRK skelbia asmens duomenis, DELFI sakė rinkimų prievaizdas.

Tiesa, jis turėjo ir paaiškinimą. Esą VRK savavališkai asmens kodų nerinko ir neviešino, o neskelbtinus duomenis su partijos rėmėjų suvestinėmis atsiuntė pačios partijos – socdemai ir „darbiečiai“.

„Mums pačios partijos duoda tuos duomenis. Jie kaip priedus gal pateikė, ir liko tie kodai. Matyt, jie įrašė tuos asmens kodus, mūsiškiai nesužiūrėjo ir „praėjo“ tie kodai. Pati partija pateikė, pati partija ir paskelbė tuos kodus: kaip partija pateikė, mes taip ir skelbiame“, - svarstė Z. Vaigauskas.

Vis dėlto socdemų ir „darbiečių“ rėmėjų sąrašus jis pažadėjo perdaryti, kad asmens kodų juose nebeliktų.

VRK klaidą ištaisė operatyviai. Z. Vaigauską apie daugiau nei trejus metus VRK tinklalapyje viešai prabuvusius asmens kodus DELFI informavo antradienį, prieš darbo dienos pabaigą. Trečiadienį ryte VRK tinklalapyje „darbiečių“ ir socdemų rėmėjų asmens kodų jau nebebuvo.

Duomenų apsaugos inspekcija: buvo pažeistas įstatymas

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) atstovė Aurelija Grikinaitė DELFI nurodė, jog politikų ir partijų rėmėjų asmens kodų paviešinimas „būtų traktuojamas“ kaip Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pažeidimas.

Tai toli gražu ne pirmas atvejis, kai paviešinami asmens kodai. VDAI pernai gavo 12 tokių skundų, šiemet – jau 7.

Viktoro Uspaskicho ir Jolantos Blažytės asmens kodai VRK tinklalapyje