Aplinkinių vertinimai: vieni nuogalius skatina, kiti smerkia

„Atostogavome netoli Palangos, nuošalioje vietoje, todėl paplūdimyje būdavo ne daug žmonių. Gal todėl žmonės jautėsi laisviau. Matyti moterį be liemenėlės jau įprasta, tačiau įdomiausia, kad nesidrovėjo ir vyrai. Jie ateidavo į paplūdimį, nusimesdavo visus drabužius ir šiaušdavo pro mane į jūrą, o jų vyriškos grožybės tabaluodavo vėjyje. Aš netgi eksperimentuodavau, kada jie labiau susigės – kai įžūliai į juos spoksosiu ar demonstratyviai nusuksiu akis. Iš tiesų nepadėjo nei viena, nei kita“, - pasakojo vilnietė Asta.

Lietuvoje buvimas viešajame paplūdimyje be maudymosi kostiumėlio (net jei nėra tik liemenėlės) ir glaudžių yra viešosios tvarkos pažeidimas. Taigi jeigu nuogalius patektų į pareigūnų akiratį, jis gali užsidirbti baudą. Tiesa, dėl šios priežasties iškvietimų į paplūdimį pareigūnai nesulaukia.

Kaip parodė DELFI skaitytojų apklausa, 46,8 proc. internautų teigiamai vertina net visiškai nuogas bendrame paplūdimyje besideginančias moteris, 17,8 proc. linkę pateisinti tik deginimąsi be liemenėlės, 21,2 proc. įsitikinę, kad šiam reikalui yra nudistų paplūdimys, dar 7,3 proc. piktinasi, kad šias nuogybes mato vaikai, 5,7 proc. tokį elgesį laiko vulgariu, o 1,2 proc. internaučių svarbiausia, kad šio vaizdelio nematytų jų vyras.

Paprašytos pasidalinti detaliau, vienos moterys teigė apnuoginti krūtinę drįstančios tik užsienyje, nes Lietuvoje tai nėra priimta, todėl jaustųsi nepatogiai varstomos žvilgsnių. Tačiau kopose kai kurios jų yra nusimetusius ir visus drabužius. Kitos apgailestauja, kad lietuviai yra pernelyg konservatyvūs ir nuogą kūną vertina labai katalikiškai. Esą užsienyje viskas daug laisviau, todėl vyrai seniai nekreipia jokio dėmesio į be liemenėlės besideginančią moterį.

Berniukus auginančios moterys tokį elgesį smerkia dažniau – anot jų, augdami vaikai pradeda pastebėti nuogus kūnus ir reaguoja į tokį vaizdą savaip. Ypač dėl to jaudinasi paauglių mamos.

Dalis moterų teigia, kad net nudistų paplūdimyje apsinuoginusios nenorėtų sutikti pažįstamų žmonių, todėl norėdamos pasimėgauti nuogumu lenda į kopas. Kitos nudistų paplūdimiuose jaučiasi puikiai – esą jei esi savo vietoje, kur taisyklės kaip tik leidžia būti nuogam, nėra ko varžytis. Šiuo atveju nesvarbu, ką apie tavo kūną galvos kiti.

Vaikų temą paliečia ir vyrai – pastarieji taip pat linkę savo atžalas apsaugoti nuo apsinuoginusios moters vaizdo. Tuo tarpu patiems vyrams nuogos moterys paplūdimyje esą nekelia nei teigiamų, nei neigiamų emocijų, nors visgi jie prisipažįsta jas apžiūrintys. Beje, kai kurie internautai įsitikinę, kad moteris, prieš išsirengdama nuogai, turėtų įvertinti savo kūną – kartais jos nuogumas gali atrodyti aplinkiniams labai neestetiškas.

Kai kuriose šalyse grįžtama prie kuklumo

Vakaruose nuogumas viešajame paplūdimyje vertinimas taip pat nevienareikšmiai. Pavyzdžiui, Skandinavijoje už pastabą, kodėl moteris yra be liemenėlės, ko gera, galima sulaukti netgi antausio – ten įprasta taip degintis, tačiau laisvamaniškoji Prancūzija grįžta puritoniškumo link. Prieš keletą metų šioje šalyje vykdyta apklausa parodė, kad 88 proc. prancūzių laiko save kukliomis. 90 proc. respondenčių sakė apsinuoginančios su savo partneriais, bet 60 proc. vengia būti be drabužių šalia kitų moterų ar vaikų, o 22 proc. respondenčių įsitikinusios, moteris, dėvinti vien apatinius drabužius, jau yra nuoga. Taip pat pusė respondenčių prisipažino, kad jas trikdo visiškai nuogi žmonės paplūdimiuose.

Anot sociologų, šis tyrimas parodo, kodėl keičiasi vaizdas Prancūzijos paplūdimiuose – maudymosi kostiumėlius čia dažniau nusimeta tik pagyvenusios moterys, o jaunos tai daro vis rečiau.

Diskusija, ar bendrajame paplūdimyje moralu moteriai degintis be liemenėlės, pernai kilo ir Italijoje. Aistras pakurstė atvejis, kai dviejų paauglių mama įskundė paplūdimyje kremu krūtinę tepusią moterį. Esą tai „trukdė“ jos 12 ir 14 metų sūnums.

Posovietinės šalys vis dar juda priešingu keliu. 2009 m. katališkoje Lenkijoje buvo išteisintos dvi merginos, kurios viešame paplūdimyje deginosi be liemenėlių. Iš pradžių jos buvo viešai pasmerktos už „netinkamą elgesį“ bei įpareigotos sumokėti baudą, tačiau aukštesnės instancijos teismas šį sprendimą panaikino – esą merginos nesukėlė aplinkinių pasipiktinimo, nes deginosi dar neprasidėjus vasaros sezonui, kai nebuvo daug žmonių, todėl jų elgesys nebuvo netinkamas.

Psichologė: liemenėlę nusimetančios moterys tenkina savo poreikius

Psichologės-psichoterapeutės Daivos Balčiūnienės manymu, apsinuoginimo viešajame paplūdimyje negalima vertinti vienareikšmiai. Viena vertus, nudistų judėjimas buvo susijęs su pažiūrų ir elgesio laisvėjimu, kita vertus, ne veltui šiam tikslui atsirado nudistų paplūdimiai, kadangi vieno žmogaus laisvė neturėtų įžeisti kito laisvės.

„Vis dėlto visuomenėje egzistuoja tam tikros taisyklės. Kai žmonės jas pažeidžia, jie jaučiasi, ko gera, laisvesni, drąsesni. Jei aplinkiniai reaguoja, o tokių, neabejoju, Lietuvoje tikrai būna, žmonės patenkina ir dėmesio, išskirtinumo poreikį. Kitaip tariant, jie provokuoja aplinkinių reakciją ir ja mėgaujasi, tenkindami kažkokius savo vidinius poreikius, kurie tam tikra prasme gali būti susiję net su ekshibicionizmu. Ypač jaunos merginos, matydamos nepritariančią aplinkinių reakciją, jaučiasi kaip kovotojos. Kitaip tariant, gauna joms reikalingą dėmesio dozę.

Nuogas kūnas pats savaime nėra blogas dalykas, tačiau jis neegzistuoja be konteksto, yra susijęs su tam tikra kultūrine tradicija. Ir jei egzistuoja tam tikros taisyklės, jų reikėtų laikytis. Taip, užsienyje aš matau labai daug be liemenėlės besideginančių moterų. Taip dažnai elgiasi skandinavės, vokietės, olandės, tačiau net ir jos taikosi prie tam tikros šalies tradicijų. Pavyzdžiui, labai musulmoniškoje šalyje galima pamatyti išsirengusią tik vieną kitą. Visgi egzistuoja pagarba vietinėms kultūrinėms normoms“, - svarstė pašnekovė.

Kita vertus, psichologė pabrėžė, kad, pavyzdžiui, užsienyje išsirengusios skandinavės, dažnai vyresnio amžiaus moterys, jaučiasi visai patogiai. Bent jau taip atrodo. Tokiu atveju kalbėti apie tai, kad joms svarbus aplinkinių dėmesys, negalima. Jeigu jų šalyje taip daryti įprasta, jos nesijaučia laužančios taisykles.

D. Balčiūnienė teigė suprantanti tėvų nepasitenkinimą, kad jų vaikai priversti matyti nuogą kūną. „Jeigu taip nutinka, tėvams reikėtų reaguoti kuo ramiau ir natūraliau, paaiškinti vaikams, kad vieni žmonės deginasi vienaip, kiti – kitaip ir nėra čia nieko bloga. Svarbiausia, neseksualizuoti nuogo kūno: „Oi, kaip baisu, vaikai, nežiūrėkite“. Mažam vaikui matyti nuogą kūną nėra trauma, jį traumuoti gali šio kūno seksualizavimas. Jei aplinkiniai svaidosi įvertinimais, pavyzdžiui, „žiūrėk, kokia ji, prostitutė“ arba „pedikas“, suaugusiųjų reakcija vaikui gali būti didesnė trauma nei pats vaizdas“, - patarė psichologė.