„Šūkį šiek tiek pakoregavome, kad ir premjerui būtų aišku, nes matome, kad jam ne visada aišku, tai iš tikrųjų dabar mūsų šūkis „Ačiū Dievui (-ams) už baltišką kilmę“, šį kartą jokie stebėjimo institutai nieko neprikiš, nors mūsų valstybėje visi ieškoma priešų ir stengiamasi supriešinti visuomenę“, - pasakojo Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka.

DELFI primena, kad premjeras Andrius Kubilius praėjusių metų liepos pabaigoje Šalčininkų rajone surengtos tautinio jaunimo stovyklos šūkius pavadino dviprasmiškais ir paragino susimąstyti, ar jie atitinka deklaruojamą meilę Lietuvai.

Parėmė Kultūros rėmimo fondas

Jo teigimu, po praėjusiais metais kilusio pasipiktinimo į stovyklą ėmė registruotis vis daugiau žmonių tiek iš Lietuvos, tiek iš Latvijos. Šiais metais stovyklauti atvyko apie 60 žmonių.

Stovyklą remia Kultūros rėmimo fondas, šiam tikslui skyręs 10 tūkst. Lt., tačiau atvykusieji turi sumokėti simbolinį mokestį – gyvenantieji palapinėse po 30 Lt, gyvenantieji bendrabutyje – po 50 Lt. Užsiregistravusiems vėliau mokestis kiek padidėjo – palapinių gyventojai mokėjo 50 Lt, bendrabučio – 70 Lt.

Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet, stovyklautojams iš Lietuvos ir Latvijos rekomenduojama nekalbėti tarpusavyje rusiškai arba angliškai – esą stengiantis galima lietuviui suprasti latvių kalbą, o latviui – lietuvių.

„Stovykla yra skirta baltų kalboms, tai tikimės, kad vaikai ir jaunuoliai, pabuvę šioje stovykloje, susitikę kur nors kavinėje ar parduotuvėje Latvijoje tikrai nekalbės angliškai ar rusiškai, itališkai ar dar kaip nors. Mes taip pat sakome, kad pageidautina, jog stovyklos dalyviai tarpusavyje šnekėtų baltų kalbomis – kad ir sunkiai išeina, kad kartais ir gestais reikia kalbėti, kad būtų tas bendravimas“, - aiškino J. Panka.

Atvyks Seimo pirmininkės patarėjas L.Kasčiūnas

Stovykla atidaryta sugiedojus Lietuvos ir Latvijos himnus bei iškėlus abiejų valstybių ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos vėliavas. Kalbas stovykloje sakė didžiuliu pagalbininku įvardintas Eimantas Tamulynas, taip pat Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vilniaus apskrities skyriaus pirmininkas Vytautas Račkauskas.

„Jeigu pasižiūrėtume į vėlesnio laikotarpio Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapį, tai jau Ukraina buvo prijungta prie Lenkijos karalystės, tai Dieveniškės turbūt atsidurtų etninių žemių centre. Labai malonu, kad ši stovykla vyksta Dieveniškėse, tai yra buvusios teritorijos, kažkada istorinių žemių vidurėlyje“, - aiškino V. Račkauskas.

Kaip susirinkusiems stovyklautojams pranešė J. Panka, ketvirtadienį į stovyklą atvyks Seimo pirmininkės patarėjas užsienio politikos klausimais Laurynas Kasčiūnas, galbūt Seimo narys Gintaras Songaila, penktadienį ketina pasirodyti signataras Audrius Rudys, sveikinimus perdavė parlamentaras Gediminas Navaitis, kalbininkas Kazimieras Garšva.

Stovykla bus baigiama sekmadienį.

Latvis pats išmoko lietuvių kalbos

Į stovyklą iš Latvijos atvykęs Renars Arnicans pasakoja, kad lietuviškai išmoko savarankiškai. Jo teigimu, Dieveniškių stovyklą Latvijoje buvo reklamuojama partijos „Viskas - Latvijai“ tinklalapyje.

„Su J. Panka susipažinau Latvijoje, irgi baltų stovykloje. Ten dar buvo estų. Tai buvo prieš kokius šešerius ar septynerius metus. Dabar negirdėjau, kad būtų organizuojama kokių panašių stovyklų, nebent tai daro Latvijos-Lietuvos forumas, bet aš ten nedalyvauju“, - pasakojo R. Arnicans.