Rinkėjai nepuolė pasinaudoti naujove 1 procentą gyventojų pajamų mokesčio skirti partijoms. Paremti partijas panoro kone 50 tūkst. gyventojų. Teisingumo ministerijos duomenimis, 44 registruotos partijos turi daugiau kaip 106 tūkst. narių. Tai reiškia, kad net ne visi nariai panoro paremti savo partijas.

"Pagrindinė priežastis, aišku, yra ta, kad seniai politinėmis partijomis nepasitikima. Kita priežastis, kad patys partiečiai daugelyje partijų moka nario mokestį, tai labai natūralu, kad 1 proc. procentas galėtų ateiti, bet keista, kodėl partiečiai tuo nepasinaudojo, nes jie tų pinigų neatgauna, todėl negalėčiau pasakyti, kodėl taip yra. Trečia priežastis, aišku, naujovė – tai, kad naujas dalykas ir apskritai, kad mūsų žmonės nelabai linkę aukoti labdarai", - teigia Jūratė Novagrockienė, politikos komentatorė.

Kokią sumą partijoms paaukojo žmonės ir kurioms daugiausiai, Valstybinė mokesčių inspekcija ketina paskelbti rudeniop. Vyriausioji rinkimų komisija sulaukė poros skundų dėl spaudimo remti partijas – vienam skundui nesurinkta įrodymų, kitas gautas vos prieš keletą dienų, nors skirti procentą buvo galima iki gegužės.

"Jeigu rinkėjas nusprendžia savarankiškai, jokios prievartos negali būti.
Mes turėsime informaciją, kiek gauta lėšų, ir partijos teiks informaciją apie lėšų panaudojimą", - sako Zenonas Vaigauskas, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas.

Kai kurie partijoms skyrę 1 procentą gyventojų pajamų mokesčio padarė klaidų – jas turi ištaisyti per mėnesį. Paaukotus pinigus partijos gaus iki lapkričio vidurio.