Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) L. Balsį įregistravo pretendentu į kandidatus Karoliniškių apygardoje. Šioje apygardoje nė viena iš valdančiųjų partijų neiškėlė aukšto rango politikų.

Valdantieji konservatoriai Karoliniškėse kandidate iškėlė parlamentarę Danutę Bekintienę, ji vadovauja Seimo Peticijų komisijai. Ji šioje apygardoje yra laimėjusi rinkimus 2008 m.

Socialdemokratai šioje apygardoje iškėlė Jurgį Jurkevičių – buvusį Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje, bene labiausiai pagarsėjusį konfliktais su Vilniaus krašto lenkų bendruomene dėl dvikalbių lentelių nukabinimo ir kitų su Valstybinės kalbos įstatymo pažeidimais susijusių teismo sprendimų vykdymo.

Liberalcentristų kandidatas Karoliniškėse – politinėje padangėje menkai žinomas Mantas Panavas.

Darbo partijos iškeltas kandidatas – Valdas Skarbalius – į Seimą mėgino patekti ir prieš ketverius metus. Tačiau Jonavos vienmandatėje apygardoje jis surinko vos 5 proc. balsų.

Į partinius sąrašus nenori

Pats L. Balsys DELFI teigė Karoliniškes pasirinkęs dėl sentimentų.

„Šita apygarda man patinka. Ten yra gera apygarda. Ten mano vaikai gimę ir augę. Ir nuo vaikystės žinau tą vietą: kai dar ten nebuvo Karoliniškių, su tėvu slidinėti eidavom. Bet čia nebūtinai galutinis sprendimas. Nes VRK paprašė nurodyti indikacinę, galimą apygardą, kad jie galėtų paskaičiuoti galimas pinigų sumas reklamai ir t.t. Bet rimtai galvoju, kad šita apygarda man galėtų būti tinkama“, - kalbėjo visuomenininkas.

Tai veikiausiai bus vienintelis buvusio prezidentės patarėjo šansas patekti į Seimą, mat į partinius sąrašus jis nepanoro būti įrašytas.

„Nusprendžiau neiti su jokiais sąrašais“, - sakė L. Balsys.

Tiesa, šiokį tokį sąrašą buvęs D. Grybauskaitės patarėjas formuoja.

„Šiuo metu registravimo procese yra visuomeninis judėjimas „Žmonės sprendžia“. Tai būtų žaliųjų vertybių, demokratijos, pilietinių iniciatyvų judėjimas. Bet šito judėjimo pagrindinis principas – burti po bendra vėliava, bendromis vertybėmis žmones, kurie nori patys save išsikelti kaip nepriklausomi kandidatai ir tokiu būdu kandidatuoti. Kodėl to reikia? Nes, mano įsitikinimo, šiuo metu Lietuvai reikia ne kokių nors Lietuvos gelbėjimo sąrašų ar kokių didelių ar mažų partijų sąrašų. Lietuvai reikia naujų, šviežių idėjų ir sąžiningų žmonių“, - iniciatyvą aiškino pašnekovas.

L. Balsys buvo vienas aktyviausių D. Grybauskaitės rinkimų štabo narių. Eurokomisarei be didesnės konkurencijos laimėjus prezidento rinkimus įdarbintas jos vyriausiuoju patarėju, atstovu spaudai. L. Balsys iš prezidentės komandos pasitraukė pernai vasarą, savo sprendimą aiškindamas nesutapusiais jo ir D. Grybauskaitės požiūriais į tam tikrus politinio gyvenimo aspektus. Netrukus po to, jis tapo Lietuvos žaliosios politikos instituto prezidentu ir vienu aršiausių Visagino atominės elektrinės projekto kritikų.