Tai A. Zuokas ketvirtadienį pareiškė naujienų agentūroje BNS surengtoje spaudos konferencijoje.

Nepatiko prezidentės pasisakymai

„Mūsų prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš savaitę turėjo spaudos konferenciją su jumis, spaudos atstovais, apžvelgė trejų metų savo kadenciją. (...) Man asmeniškai įstrigo ir sukrėtė keli prezidentės teiginiai, (...) kuriuose buvo atsakyta kad mūsų prezidentė niekada neklysta“, - žurnalistams sakė „Taip“ lyderis.

Anot jo, D. Grybauskaitė parodė „neprivalanti už savo veiksmus ar pareiškimus niekam atsiskaityti“.

„Jeigu aukščiausi valstybės vadovai laiko save neklystančiais ir nejaučia pareigos atsiskaityti visuomenei, tai man, kaip liberaliam asmeniui, primena įvykius, kurie yra šalia mūsų, kaimyninėse valstybėse. Tikrai, žiūrint į jos reitingus šiandien, populiarumą visuomenėje, kai kas galvoja, matyt, kad kitų prezidento rinkimų tiesiog nereikės. Todėl, turėdamas dvejų sėkmingų rinkimų kampanijų (A. Zuokas dalyvavo rengiant Valdo Adamkaus prezidento rinkimų kampanijas – DELFI) organizavimo patirtį, (...) norėčiau pasakyti, kad nesutinku su tuo, kad prezidento rinkimai vyktų be alternatyvos. Todėl kviečiu šiandien visą visuomenę kartu ieškoti galimų kandidatų“, - sakė A. Zuokas.

Savo kandidatūros neplanuoja

Pats Vilniaus meras teigė bent jau kol kas neketinantis pats konkuruoti su D. Grybauskaite prezidento rinkimuose. Esą jis siūlo savo, kaip rinkimų planuotojo, paslaugas kitam kandidatui.

„Aš asmeniškai (...) pasiruošęs vadovauti tokio asmens rinkimų kampanijai. Mes turime ieškoti visi bendrai geriausio galimo kandidato. Aš pasiruošęs būti tarp tų, kurie moderuotų diskusiją“, - sakė A. Zuokas.

Su vadinamuoju „Lietuvos sąrašu“ Vilniaus meras nenorėjo būti lyginamas. Esą jo idėja su šia politine iniciatyva neturi nieko bendro.

Paklaustas, ar konkurento D. Grybauskaitei paieškos susijusios su prezidentės kritika koncernui „Icor“ (buv. „Rubicon Group“), A. Zuokas tvirtino, jog šie dalykai tarpusavyje nesusiję. Pagrindiniu savo motyvu jis įvardijo šalies vadovės esą neteisingą laikyseną.

D. Grybauskaitė kai kuriuos savo vetuotus įstatymus atvirai vadino „rubikoniniais“. Būtent dėl sąsajų su „Rubicon“ A. Zuokui prilipo „abonento“ pravardė.

T.Janeliūnas: Seimo rinkimuose A.Zuokas iš to neišloš

Politologas Tomas Janeliūnas A. Zuoko iniciatyvą laiko įdomiu sprendimu, tačiau abejoja, ar jis Vilniaus mero partijai „Taip“ naudingas artėjančių Seimo rinkimų kontekste.

„Įdomi iniciatyva, aišku. Bent jau dėmesį pritraukti tai tikrai turėtų. Bet iš kitos pusės, tai yra pakankamai rizikingas puolimas. Nes kol kas D. Grybauskaitė yra populiariausia politikė, ir kritikos jai iš viešojo gyvenimo pusės yra pakankamai nedaug ar bent jau ta kritika nesulaukia didesnio visuomenės pritarimo. Tai iš tikrųjų ne pats geriausias kandidatas, kurį puldamas galėtum sulaukti didesnio populiarumo. Tai tikrai rizikingas sprendimas. Bet kadangi A. Zuokas jau senokai yra kitoje barikadų pusėje negu D. Grybauskaitė, manau, kad A. Zuoko rinkėjai, jo partijos rėmėjai, jau taip pat kritiškai vertina D. Grybauskaitę. Čia galbūt bandymas save sustiprinti šiose pozicijose ir akivaizdžiau tapti alternatyva prezidentei, net jeigu jis pats nedalyvaus rinkimuose“, - DELFI sakė T. Janeliūnas.

Apsidraudė nuo teisėsaugos?

Per pastaruosius keletą mėnesių A. Zuoko vadovaujamos Vilniaus savivaldybės kuruojami sektoriai sulaukė nemažai dėmesio iš teisėsaugos.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) iškrėtė „Vilniaus energiją“ bei „Icor“ įmones. Po šių FNTT veiksmų vienas pagrindinių „Icor“ akcininkų Andrius Janukonis pavadino tai D. Grybauskaitės užsakymu.

Be to, Vilniuje rengiamais projektais domisi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). STT Vilniaus valdybos pareigūnai birželį atliko kratas ir dokumentų poėmius Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centre, valstybinėje įmonėje Registrų centras, Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Vilniaus teritoriniuose padaliniuose bei keliose uždarosiose akcinėse bendrovėse. Tyrimas susijęs su planuojamu biologinių atliekų apdorojimo gamyklos projektu.

T. Janeliūno nuomone, A. Zuoko D. Grybauskaitei metama pirštinė gali būti savotiškas apsidraudimo manevras – esą jeigu teisėsauga atliks politikui neparankius veiksmus, tai gali būti pristatoma kaip prezidentės kerštas už konkurento paieškas.

„Tokia politinė pozicija tarsi leidžia save iš anksto, preventyviai pastatyti į tokią poziciją, kada esi puolamas neva dėl politinės kritikos. A. Zuokas galbūt turi omenyje tai, kad būsimi teisėsaugos veiksmai, nukreipti prieš jį ar jo rėmėjus visada bus pateisinami neva asmeniniu D. Grybauskaitės noru susidoroti su A. Zuoku, Vilniaus šilumininkais ir t.t. Politinių viešųjų ryšių prasme, tokia gynybinė taktika gali būti pateisinama“, - reziumavo politologas.