Laivavedžių kursai turėjo vykti prie Kauno marių, tačiau neplanuotai keletą kartų patikrinus, ar jie iš tiesų vyksta, klasė rasta užrakinta, nesimatė nei dėstytojų, nei mokinių. Kad paskaitos buvo fiktyvios, Saugios laivybos administracijai patvirtino ir vienas dėstytojas, turėjęs mokyti teorijos.

„Turimi audito duomenys mums labai aiškiai parodė, kad yra piktnaudžiaujama ir nusižengiama įstatymams. Mes kreipėmės į teisėsaugos institucijas ir turime informaciją, kad jau pradėtas tyrimas. Per tą laikotarpį apie 400 piliečių buvo išduoti pažymėjimai, nors auditas nustatė, kad faktiškai nevyko tokie kursai“, - sakė Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Tarp įtartinomis aplinkybėmis pažymėjimus gavusiųjų mirga žinomos pavardės – garsus teatro režisierius Rimas Tuminas, Kauno apygardos teismui vadovavęs Albertas Milinis, nusikalstamai „ramaškinių“ gaujai priklausęs Dinaras Užkuraitis, su „daktarų“ gauja siejamas Audrius Gudomskas. Tarp šviežiai iškeptų laivavedžių yra ir buvęs aukštas Marijampolės policijos pareigūnas Edvardas Bukota, Kauno politikai, jų šeimų nariai ir net Sasnavos klebonas Arvydas Liepa. Kai kurie jų sako, kad pažymėjimus gavo sąžiningai, tačiau kaip – pasakoti nesutinka.

Mokyklos atstovas, atsakingas už praktinius kursus, pripažino, kad nevyko paskaitos, „nebuvo žmonių nesusirinko ir taip toliau“.

Susisiekimo ministras sako, kad nuo tyrimo priklausys, ar pažymėjimai bus atimti. Bendrovė jau neteko teisės rengti kursų, tačiau jau po kelių dienų į Saugios laivybos administraciją kreipėsi naujai įsteigta bendrovė, registruota tuo pačiu adresu kaip netekusi teisės mokyti ir planuojanti rengti mokymus tose pačiose patalpose. Jos vadovu pasamdytas buvęs Saugios laivybos administracijos darbuotojas.