Nuo pirmadienio iki penktadienio vykusių pratybų metu buvo ugdomi oro atakos valdymo grupių karių įgūdžiai bei procedūros koordinuojant orlaivių antžemines atakas, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Pratybos vyko Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų rengimo centre, o jose dalyvavo vyko SOP operatoriai, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono oro atakos valdymo grupės kariai, KOP pilotai ir du Pensilvanijos nacionalinės gvardijos oro paramos operacijų eskadrono atstovai.

Oro atakos vadovų pratybos organizuojamos pasitelkiant iš JAV atgabentus ir šios šalies karių rengime naudojamus taktinius simuliatorius ir užsiėmimus vietovėje, nenaudojant realių orlaivių. Siekiant pratybas maksimaliai priartinti prie realių sąlygų, buvo pasitelkti Lietuvos KOP pilotai, kurie kompiuterinio simuliatoriaus pagalba valdo antžeminį taikinį atakuojantį orlaivį. Orlaivio pilotai palaikydami radijo ryšį su ant žemės esančiomis oro atakos valdymo grupėmis simuliatoriuje turi nustatyti ir sunaikinti nurodytus taikinius.

"Dalyvaujant orlaivių pilotams mes turime puikią progą treniruoti tiek ant žemės esančius karius, tiek ir pilotus. Po tokių jungtinių pratybų pilotai ir OAVG geriau supranta vieni kitus ir kiekvieno vykdomas užduotis", - cituojamas pratybų instruktorius iš JAV seržantas majoras Scottas Ballas.

KAM pažymi, jog dalis pratybų vyko ir Vilniaus centre - ant Gedimino bokšto kalno Vilniuje buvo praktikuojamas "artimos oro paramos vykdymas miesto sąlygomis".

"Tai yra viena iš sudėtingesnių oro atakos valdymo grupės vykdomų užduočių, nes siekiama maksimaliai sumažinti oro atakos poveikį šalia taikinio esantiems objektams ar asmenims", - kalbėjo JAV instruktoriai, paminėję, kad nuo Gedimino bokšto kalno atsiverianti panorama puikiai tiko šioms pratyboms.

Pratybas, glaudžiai bendradarbiaujant su JAV ambasados Lietuvoje karinio bendradarbiavimo skyriumi, inicijavo ir koordinavo Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo operacijų valdyba. Pasak pratybų koordinatorius kapitonas Eligijaus Mylės šiose pratybos - "tai yra dar vienas ilgamečio Lietuvos kariuomenės ir JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos bendradarbiavimo pavyzdys".

JAV kariškiai pažymėjo, kad Lietuvos pajėgų atstovai patirtimi kartais lenkia ir juos pačius.

"Kai kurie jūsų kariai turi daugiau patirties iš neseniai vykdytų operacijų nei mes. Dalindamiesi žiniomis mes taip pat kaupiame naudingą kitų šalių patirtį, kurią galėsime pritaikyti rengiant ir savo karius", - cituojamas viršila Nathanas Hofferis.

Lietuvos ir JAV Pensilvanijos valstijos Nacionalinės gvardijos Oro atakų valdymo grupių bendradarbiavimas prasidėjo 2010 metais ir per tą laiką įvyko ne vienos bendros pratybos užsiėmimai Lietuvoje ir užsienyje.

Lietuvos kariuomenėje oro atakos valdymo grupės yra suformuotos Sausumos pajėgų Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalione ir Specialiųjų operacijų pajėgose. Viena iš Sausumos pajėgų oro atakos valdymo grupių šiuo metu tarnauja Afganistano pietuose esančioje Helmando provincijoje dislokuoto Danijos karių kontingento sudėtyje.

Oro atakos valdymo grupė - tai ugnies paramos padalinys, skirtas paremti bataliono arba brigados dydžio kovinį vienetą ugnimi iš oro. Oro parama yra viena iš efektyviausių ugnies paramos priemonių kovos lauke. Grupę sudaro keli specialų ir sudėtingą paruošimą baigę kariai.