Kaip DELFI atsakė krašto apsaugos ministrės patarėja viešųjų ryšių klausimais Ugnė Naujokaitytė, ministrės ataskaita išleista vadovaujantis Krašto apsaugos sistemos ir karo tarnybos organizavimo bei Visuomenės informavimo įstatymais, kurie esą įpareigoja teikti visuomenei informacija apie krašto apsaugos sistemą.

„Krašto apsaugos ministrė mano, kad kiekvienas politikas privalo teikti visuomenei informaciją apie savo darbą, kaip pavyzdžiui, tai daro Europos Parlamento nariai“, - teigė U. Naujokaitytė.

Jos teigimu, krašto apsaugos ministrės ataskaita išleista 15 tūkst. vienetų tiražu ir yra platinamas visoje Lietuvoje. Ataskaitos kaina siekia 6956 litus, leidinys išleistas Krašto apsaugos ministerijos lėšomis.

Beje, Krašto apsaugos ministerija kasmet taip pat parengia savo veiklos ataskaitas, kuriose smulkiai pristatomi strateginiai tikslai bei vykdomos programos, nurodomi ateities planai ir siekiai. Ministerijos veiklos ataskaita gerokai detalesnė, tuo tarpu R. Juknevičienės ataskaitoje nuotraukos, kuriose figūruoja R. Juknevičienė, sudaro apie pusę turinio.

R.Juozapavičius: tai teisėta, bet panašu į savigyrą

Buvęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) narys Rytis Juozapavičius teigia, kad nors institucijų vadovų atsiskaitymas visuomenei yra svarbus dalykas, tačiau ataskaita neturi būti panaši į reklamą prieš rinkimus. Pasak jo, geriausia, kai ministras nurodo, ką nuveikė per kadenciją bei pagrindžia aiškiai pamatuojamais rodikliais.

„Atsiskaitymas yra nepaprastai svarbus dalykas ir bet kuris politikas turėtų toje ataskaitoje pateikti labai aiškius rodiklius, kiek pagerino veiklą nuo x iki y, turi būti labai aiškūs parametrai. Tiesiog ataskaitos skaitytojams turi būti aišku, kieno tai ataskaita. Jeigu daug žmonių nežino, kaip atrodo R. Juknevičienė, galima įdėti nuotrauką, bet vieną, kad būtų aišku, jog tai R. Juknevičienės ataskaita. Ir viskas. Jeigu įdėtos, dvi, trys nuotraukos ar daugiau – riba yra labai subtili – tada galima sakyti, kad ta ataskaita gali būti laikoma kaip piktnaudžiavimas mokesčių mokėtojų pinigaus reklamuojant save“, - teigė R. Juozapavičius.

Jis teigė nesuprantąs, kam reikia dviejų ataskaitų – Krašto apsaugos ministerijos ir ministrės R. Juknevičienės. Pasak R. Juozapavičiaus, tai būtų tas pats, jeigu akcininkams atsiskaitytų privačios įmonės direktorius bei pati įmonė.

„Aš manau, kad ataskaitoje ministrė ir informuoja, bet yra nemažai ir savireklamos“, - teigė R. Juozapavičius.

Jo nuomone, ministrės teiginiai, kad ji džiaugiasi, jog jai teko dirbti su motyvuotais ir Lietuvą mylinčiais žmonėmis ir kad visi politikai po apsilankymo Afganistane sako esantys nustebę dėl karių profesionalumo, ataskaitai netinka.

„Išeina, kad reikia atsisėsti ir džiaugtis, džiaugtis. Tas „džiaugiuosi“ labai tinka reklamai, emotional branding. Pavyzdžiui, aš džiaugiuosi batonu arba duona. Aš manau, kad viešojo sektoriaus lyderiai turėtų būti konkretesni ir dalykiškesni bei neturėtų pateikti savo veiklos kaip kažkokios reklamos, tarsi visi turi norėti būti ministre“, - sakė buvęs VTEK narys.

Tačiau R. Juozapavičius pažymi, jog VTEK pralaimėjo bylas prieš buvusią žemės ūkio ministrę Kazimirą Prunskienę ir tuometį aplinkos apsaugos ministrą Artūrą Paulauską, kai bandė neleisti politikams reklamuotis už mokesčių mokėtojų pinigus.

„Bet kad ir kaip bevertintume visa tai, mano supratimu, administracinis teismas leidžia tai daryti. Sakau jums pralaimėjęs bylas, gindamas tarnybinės etikos bylas K. Prunskienės ir A. Paulausko bylose. Mano supratimu, tai, kas čia yra, yra teisėta, bet čia pat turiu pažymėti, kad aš, kaip pilietis, norėčiau kitokios ataskaitos. Tai turėtų būti ne subjektyvus pasakojimas ir besišypsančio asmens, kuris tarnavo bendruomenei, žygiai ar nuotykiai, bet jo veiklos rezultatai. Ir dar kuo objektyvesni“, - sakė R. Juozapavičius.

Laikinoji VTEK pirmininkė: mūsų poziciją pakoregavo teismų sprendimai

Laikinai VTEK pirmininkės pareigas einanti Dalia Paulauskaitė DELFI taip pat pažymėjo, kad VTEK poziciją apie atveju, kai atskiri politikai naudojasi valstybės lėšomis ir formuoja teigiamą savo įvaizdį viešumoje, pakoregavo administracinių teismų sprendimai.

„Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nuomone, ministro, kaip politiko, teisė skelbti teigiamą informaciją apie savo paties ir vadovaujamos institucijos veiklą negali būti ribojama, nes tai stiprina žmonių pasitikėjimą valstybės institucija bei pačia valstybe“, - teigė D. Paulauskaitė.

Pasak teismo, teigiami ministro veiklos rezultatai vertinami ne vien tik kaip siekis gerinti politinį įvaizdį.

„Teismo nuomone, pasinaudojimas pareigomis asmeninei neturtinei naudai gauti turi būti akivaizdus, nekeliantis abejonių, nes, priešingu atveju, nebūtų galimybės atriboti, kada ministras tinkamai atlieka jam pavestas pareigas ir teikia apie tai objektyvią informaciją visuomenei, o kada ministras, informuodamas visuomenę, siekia asmeninės naudos“, - DELFI sakė laikinoji VTEK vadovė.

G.Kirkilas: mano laikais buvo tik KAM ataskaita

Buvęs krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas teigia nepamenąs, kad jam einant ministro pareigas būtų buvusi leidžiama speciali ministro, o ne ministerijos ataskaita.

„Ne, buvo tik ministerijos ataskaita, siunčiama (Nacionalinio saugumo ir gynybos – DELFI) komitetui. O kitokių ataskaitų nebuvo, bent jau aš neprisimenu, kad būtų buvę“, - teigė G. Kirkilas.