Baltarusijos nacionalinio saugumo komitetas tvirtina susekęs Baltarusijos piliečius, šnipinėjusius Lietuvos specialiosioms tarnyboms, tokią informaciją „Interfax-Zapad“ suteikė Baltarusijos KGB ryšių su visuomene skyrius.

„Per specialią operaciją Baltarusijos KGB pareigūnai sulaikė Baltarusijos pilietį F, kuris turėjo įkalčių, įrodančių bendradarbiavimą su Lietuvos karine žvalgyba. Tuo pačiu metu dėl slaptos informacijos perdavimo užsienio žvalgybai buvo sulaikyti ir asmenys, su kuriais F palaikė agentūrinius ryšius“, - teigia Baltarusijos KGB atstovai.

Kaip skelbia Baltarusijos pareigūnai, per specialią operatyvinę operaciją buvo paimti „elektroniniai prietaisai, kiti daiktai ir duomenys, įrodantys, jog buvo šnipinėjama, siekiant gauti slaptos karinės informacijos, taip pat informacijos apie Rusijos-Baltarusijos sąjunginės valstybės saugumo sistemą“.

Be to, kaip patvirtino KGB atstovai spaudai, turima įrodymų, jog buvo vykdomos slaptos operacijos, kurių metu elektroniniais prietaisais buvo renkama slapta informacija ir perduodama užsieniui.

„Bendradarbiavimo su Lietuvos specialiosiomis tarnybomis faktas įrodytas tyrimo metu surinktais įkalčiais ir įrodymais, taip pat pačių kaltinamųjų prisipažinimais“, - teigia atstovai.

Anot specialistų, „surinkta ir perdavimui Lietuvos specialiosioms tarnyboms parengta informacija susijusi su Baltarusijos Respublikos valstybinėmis paslaptimis“.

„Tik laiku įsikišus Baltarusijos nacionalinio saugumo komiteto pareigūnams pavyko į dienos šviesą iškelti užsienio šalies žvalgybos planus, perimti kontrolę į savo rankas ir apsaugoti Baltarusijos Respublikos gynybos pajėgumą ir saugumą nuo didelės žalos“, - teigia atstovai spaudai.

Baltarusijos KGB taip pat skelbia, jog iškelta baudžiamoji byla pagal Baltarusijos baudžiamojo kodekso 356 straipsnį – valstybės išdavimas. Už tokį nusikaltimą numatoma laisvės atėmimo bausmė nuo 7 iki 15 metų.

A.Anušauskas: Baltarusijos spectarnybos stengiasi Lietuvą įvelti į savo veiksmus

Baltarusijos spectarnybų pranešimai apie sulaikytus Lietuvai esą šnipinėjusius asmenis vertintini labai atsargiai, teigia Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

"Pirmiausia, iš pranešimų matyti, kad yra sulaikyti ne Lietuvos, o Baltarusijos piliečiai. Ir aš labai atsargiai žiūrėčiau į Baltarusijos spectarnybų tokius pareiškimus, kuriems pagrįsti trūksta įrodymų. Manau, kad tai Baltarusijos spectarnybų kažkokie veiksmai, į kuriuos stengiamasi įvelti Lietuvą", - BNS ketvirtadienį sakė A.Anušauskas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos komentaras lakoniškas: „Baltarusijos KGB oficialiame tinklapyje skelbiama informacija neatitinka tikrovės. Tokios kaimyninės valstybės specialiųjų tarnybų paskelbtos insinuacijos neprisideda prie dvišalių santykių gerinimo“.

„Karinė žvalgyba ar kontržvalgyba nekomentuoja žvalgybinių ar kontržvalgybinių operacijų, tačiau atkreipia dėmesį, kad Baltarusijos KGB praneša, jog sulaikė savo šalies piliečius. Mūsų tarnybos kariai ir tarnautojai toliau dirba kasdieninį savo darbą“, - sakė Antrojo operatyvinių tyrimų departamento direktorius pulkininkas Juozas Kačergius.