Lietuvoje transseksualai susiduria su dviem pagrindinėmis problemomis. Pirma – mūsų šalyje neįteisintos lyties keitimo operacijos. Po to, kai transseksualai pasikeičia lytį kitose šalyse, Lietuvoje jiems nekeičiami dokumentai. Kad tai būtų padaryta, reikia kreiptis į teismą.

Antradienį Ženevoje prasidėjusioje Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto sesijoje Lietuvos atstovai pasižadėjo keisti šiuo metu galiojančią praktiką.

Teisingumo ministerija siūlo tvarką, pagal kurią Civilinės metrikacijos skyriai turėtų registruoti lyties pakeitimą gavę tai patvirtinančią medikų pažymą. Iki šiol keisti dokumentus Civilinės metrikacijos skyrius įpareigodavo teismas.

Tomas Vaitkevičius
„Žmogus kreipdavosi į teismą ir visais atvejais tokias bylas laimėdavo. Dar nemaloniau, kad beveik visais atvejais prisiteisdavo tam tikrą kompensaciją, pirmiausia neturtinio pobūdžio. Tokia situacija keista, nes Civilinės metrikacijos skyriai puikiai žino tokią teismų praktiką, bet nelabai turi teisinio pagrindo remiantis medicinine pažyma registruoti. Nors žino, kad teismai vistiek priteis ir vistiek reikės registruoti“, – DELFI aiškino teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius.

Pasak T. Vaitkevičiaus, pritarus pakeitimams būtų atsisakyta teisminės stadijos, o lyties pakeitimas būtų registruojamas medicininės pažymos pagrindu.

Įvykdys EŽTT sprendimą?

Teisingumo ministerija siūlo ir kitą naujovę, kuri, ministerijos manymu, įvykdytų Lietuvos tarptautinius įsipareigojimus, kylančius pagal 2007 m. Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimą byloje L. prieš Lietuvą.

Tąkart Lietuva EŽTT pralaimėjo moterimi norinčiam tapti vyrui L. Teismas konstatavo, kad Lietuva pažeidė L. teisę į privataus gyvenimo gerbimą ir įpareigojo valstybę per tris mėnesius nuo sprendimo įsigaliojimo priimti įstatymą, reguliuojantį lyties keitimo tvarką bei sąlygas. Nors Civiliniame kodekse numatyta žmogaus teisė keisti lytį, tai apibrėžti turintis specialus įstatymas iki šiol nepriimtas.

Teisingumo ministerija siūlo visai atsisakyti Civiliniame kodekse esančios minėtos nuostatos.

„Mes manome, kad EŽTT sprendimas gali būti įgyvendinamas ir Civiliniame kodekse atsisakius nuostatos, jog turi būti specialus įstatymas. Kadangi šio įstatymo ir nėra, pašalinama ta priežastis, dėl kurios EŽTT priėmė tokį sprendimą“, – aiškina T. Vaitkevičius. Viceministro manymu, tokiu būdu EŽTT sprendimas bus įvykdytas.

A.Matulas: tegul užsienyje nupjauna ar prisiuva tai, ko reikia

Šiuo metu Civilinis kodeksas numato, kad nesusituokęs pilnametis asmuo turi teisę medicininiu būdu pakeisti savo lytį, jeigu tai mediciniškai įmanoma. Konservatoriai Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas ir šio komiteto narė Vida Marija Čigriejienė praėjusiais metais pasiūlė Civiliniame kodekse įrašyti draudimą mediciniškai keisti lytį. Seimas tokiam jų siūlymui nepritarė. A. Matulas nuomonės nekeičia ir šiandien bei kritikuoja Teisingumo ministerijos pasiūlymą.

„Civiliniame kodekse numatyta, kad lyties keitimas leidžiamas ir tvarką nustato įstatymas. Teisingumo ministerija, kurioje tikriausiai vyrauja liberalios pažiūros, siūlo išvis padaryti chaosą ir tokią rimtą problemą leisti spręsti ministro poįstatyminiais aktais. Netgi įstatymo siūlo jie kad nereikėtų – susisapnuos kažkokiam ministrui, arba kažkas padarys didesnę įtaką ir jis galės kaitalioti kas antrą dieną savo įsakymus ir leisti tokias procedūras daryti ir eikvoti privalomo socialinės sveikatos draudimo fondo biudžetą“, – baiminasi A. Matulas.

Jis mato tris kelius: Lietuvoje neleisti keisti lyties; užsienyje atliktas tokias operacijas įteisinti Lietuvoje; tokias operacijas leisti įstatymu arba poįstatyminiais aktais.

Būdamas medikas ginekologas, A. Matulas siūlo lyties keitimo operacijas daryti tose šalyse, kurios tobulai įvaldžiusios šias procedūras: Tailande, Indonezijoje. Žmonės esą gali ten važiuoti ir Lietuvoje įteisinti dokumentus.

„Manau, kad Lietuvoje tikrai nėra ir specialistų, ir lėšų, taip pat nėra poreikio eiti šiuo amoraliu, antgamtiniu keliu, tokioje mažoje valstybėje įteisinti tokius dalykus. Pasaulis laisvas, atviras, kas jau nori, nepasiduoda psichologiniam gydymui, tegul lytį ir keičia operaciniu būdu. Bet Lietuvai tikrai manau nereikia, tuo labiau negalima daryti taip, kaip siūlo Teisingumo ministerija“, – kalbėjo A. Matulas.

O ką Sveikatos komiteto pirmininkas siūlo daryti tiems, kurių lyties suvokimas ar saviraiška skiriasi nuo fizinės lyties? „Gydykitės kitais būdais, o jei jau niekas neišeina ir manote, kad gamta ar Dievas padarė klaidą, tada susitaupykite lėšų, važiuokite kažkur ir tegul ten nupjauna kažką ar prisiuva tai, ko reikia. Bet sergančių žmonių – ir onkologinių, ir diabeto, ir širdies ligomis – sąskaita aš tikrai niekada nesutiksiu, kad būtų atliekamos tokios operacijos“, – sakė A. Matulas.

Visgi A. Matulas ne taip kategoriškai žiūri į siūlymą užsienyje operaciją padariusiam žmogui Lietuvoje lengviau išduoti dokumentus.

Gėjų lyga: tai dar labiau pablogins translyčių asmenų situaciją

Teisingumo ministerijos iniciatyvas kritikuoja ir Lietuvos gėjų lygos (LGL) valdybos narys Vytautas Valentinavičius. Pasak jo, taip tik bloginama esama situacija.

„Tokiu pasiūlymu Teisingumo ministerija ne tik kad neįgyvendintų EŽTT sprendimo L prieš Lietuvą byloje, bet ir apribotų žmonių teisėtus lūkesčius ir taip dar labiau pablogintų translyčių asmenų situaciją Lietuvoje“, – tvirtina jis.

Pasak V. Valentinavičiaus, siūlomas pakeitimas, kuriuo keičiamas Civilinio kodekso 2.27 straipsnis naikinant jo antrąją dalį, numatantį, kad vyriausybė privalo reglamentuoti lyties keitimą, stumia translyčius asmenis arba asmenis, esančius kitimo procese, į nežinią.

Vytautas Valentinavičius
V. Valentinavičiaus teigimu, nesant tokios tvarkos, nebus išspręstas harmoninio gydymo klausimas, šie asmenys bus priversti ieškoti lėšų lyties keitimui, lytį turės keisti užsienyje.

„Pagal šį įstatymo projektą tik pakeitus lytį ir gavus medicininį gydymą užsienyje, Lietuvoje bus galima pateikti lyties keitimo faktą įrodantį dokumentą ir tik tuomet Lietuvoje bus įmanoma registruoti lyties keitimo faktą ir gauti naujus dokumentus. Tokiu atveju Lietuva sukuria precedentą, kai EŽTT sprendimas „įgyvendinamas” pabloginant esamą situaciją: naikinant nuostatas, leidusias pagrįstai asmenims tikėtis tinkamo lyties keitimo reglamentavimo“, – tvirtina LGL valdybos narys.

Kad Teisingumo ministerijos siūlymai įsigaliotų, jiems turės pritarti Vyriausybė ir Seimas.

DELFI jau rašė, kad, įvairiais duomenimis, Lietuvoje gali būti 50-200 translyčių asmenų – žmonių, kurių savo lyties suvokimas ar saviraiška skiriasi nuo fizinės lyties.