Pasiūlymą likviduoti šią ambasadą ir kurti naują konsulatą Ministrų kabinetui pateikė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Tokį žingsnį ji argumentuoja tuo, jog Lietuvos ir Argentinos santykiai yra minimalūs, o politinė ir ekonominė situacija šioje šalyje daro neigiamą įtaką ambasados Buenos Airėse veiklai. Anot URM, likvidavus ambasadą Argentinoje ir atidarius generalinį konsulatą San Paule, Brazilijoje, diplomatinis atstovavimas Lietuvai atitiktų ekonomines ir politines regiono realijas.

Ministerijos teigimu, Lietuvos atstovybė Buenos Airėse, taip pat akredituota Brazilijai, Čilei ir Urugvajui, yra vienintelė Lotynų Amerikoje, ir ji yra įsikūrusi ne politiškai ekonomiškai įtakingiausioje Lotynų Amerikos regiono valstybėje, mat Argentina pagal savo įtaką ir svarbą yra ketvirta regione po Brazilijos, Meksikos ir Kolumbijos. Taigi Lietuvos diplomatinis atstovavimas regione esą neatspindi naujausių regiono raidos tendencijų.

„Lietuvai iki šiol nėra deramai atstovaujama įtakingiausioje regiono valstybėje Brazilijoje, kurios ekonomika yra stipriausia ir greičiausiai auganti Lotynų Amerikoje. (...) San Paulas - Brazilijos ekonominis ir finansų centras, čia susitelkusi lietuvių bendruomenė. Lietuvos generalinio konsulato San Paule įsteigimas bent iš dalies užpildys Lietuvos diplomatinio atstovavimo Brazilijoje trūkimą“, - rašo URM.

Tuo metu dvišaliai Lietuvos ir Argentinos santykiai, anot aiškinamojo rašto, yra minimalūs, „nėra atsako iš Argentinos pusės į Lietuvos pastangas plėtoti dvišalius santykius“.

Ministerijos tvirtinimu, Lietuvai akredituota Argentinos ambasada įsikūrusi Helsinkyje, ją rengiamasi perkelti į Varšuvą, tačiau Lietuvoje ji jokios veiklos nevykdo, o Argentinos užsienio politikos prioritetai - santykių su kitomis Lotynų Amerikos regiono valstybėmis ir Aziją (Kinija) stiprinimas.

„Santykiai su ES nėra prioritetiniai. Argentiną dominą tik didžiosios ES šalys“, - argumentus vardija URM.

Kaip teigiama rašte, Lietuvos ambasados Argentinoje veikla koncentruojasi į konsulinių funkcijų atlikimą, čia tvarkyti konsulinių reikalų atvyksta ir Brazilijos piliečiai. Brazilijoje, pasak URM, gyvena kiek daugiau lietuvių kilmės asmenų nei Argentinoje - atitinkamai apie 250 tūkst. ir apie 200 tūkstančių.

„Dėl intereso iš Argentinos pusės nebuvimo, politiniai Lietuvos ir Argentinos kontaktai nėra glaudūs. Bendradarbiavimas kultūros srityje pasireiškia tik per Lietuvos ambasados Argentinoje įgyvendinamus kultūrinius projektus, nėra bendradarbiavimo švietimo srityje“, - rašo ministerija.

Ekonominis dviejų šalių bendradarbiavimas, pasak URM, - taip pat menkas ir neturintis perspektyvų dėl Argentinos vykdomos protekcionistinės ekonominės politikos. Lietuvos eksportas į Argentiną 2010 metais sudarė 0,05 proc. bendro Lietuvos eksporto. Ministerija nurodo, kad Argentina pernai gavo mažiausiai užsienio investicijų regione, iš šalies traukiasi JAV kompanijos.

„Buenos Airės tapo vienu iš brangiausių regiono miestų, itin brangi nekilnojamojo turto nuoma, pabrango ir toliau nuolat brangsta paslaugos. Maisto prekių kainos - tokios kaip Vakarų Europos sostinėse, t.y., vidutiniškai apie 30 proc. brangesnės nei Lietuvoje. Pragyvenimas per metus pabrangsta mažiausiai 25 procentais. Argentina taiko skirtingus įkainius savo piliečiams ir užsieniečiams“, - teigiama rašte.

Anot URM, likvidavus ambasadą Argentinoje ir atidarius generalinį konsulatą San Paule, diplomatinis atstovavimas Lietuvai atitiktų ekonomines ir politines regiono realijas. Likvidavus ambasadą, esą būtų sutaupyta ir biudžeto lėšų.

„Tikėtinas nedidelis lietuvių kilmės asmenų nepasitenkinimas nebeturint galimybės konsulinių reikalų tvarkyti ambasadoje Argentijoje. Ši problema būtų lengvai išspręsta, įsteigus generalinį konsulatą San Paule“, - teigia ministerija.

URM siūlo generalinį konsulatą steigti iš jai skirtų asignavimų. Jame norima įsteigti dvi pareigybes: diplomato ir darbuotojo, dirbančio pagal sutartį. URM skaičiavimais, konsulatui San Paule įsteigti ir išlaikyti 2012 metais reiktų 436,2 tūkst. litų.

URM teigia siekianti sumažinti konsulato išlaikymo kaštus ir vedanti derybas su Ispanijos užsienio reikalų ministerija dėl galimybės konsulatui įsikurti Ispanijos generaliniame konsulate San Paule mainais į atstovavimą Ispanijai Karaliaučiaus srityje, Peterburge ar Moldovoje vizų išdavimo klausimais.

„Konsulinis atstovavimas Ispanijai, pirminiais skaičiavimais, galėtų duoti Lietuvos biudžetui iki 500 tūkst. litų pajamų per metus“, - teigia URM.

Be to, anot ministerijos, planuojami surinkti konsuliniai mokesčiai, diplomatinio atstovavimo Argentinoje panaikinimas ir galimybė įkurti konsulatą Ispanijos generalinio konsulato patalpose rodo, kad konsulato įsteigimas ir jo išlaikymas ateityje visiškai atsipirktų.

Tačiau Finansų ministerija pareiškė negalinti pritarti URM pateiktam Vyriausybės nutarimo dėl generalinio konsulato San Paule steigimo projektui, kuriam įgyvendinti reikės papildomų valstybės biudžeto lėšų, mat Lietuvos ekonominė ir finansinė būklė lieka sudėtinga. Be to, pasirašyta ir ratifikuota nauja ES sutartis dėl stabilumo, koordinavimo ir valdysenos ekonominėje ir pinigų sąjungoje, kuri įpareigoja šalį laikytis finansinės drausmės ir vykdyti atsakingą ekonominę politiką.

Finansų ministerija atkreipia dėmesį, jog papildomų valstybės biudžeto lėšų prireiks pirmininkavimui ES 2013 metų antrąjį pusmetį.