Iki šios kadencijos Seimo darbų pabaigos likus keliems mėnesiams, visos iškalbingiausiųjų penketuko vietos atitenka opozicijos frakcijų atstovams. Gerokai atitrūkęs nuo kitų pirmą vietą užima netrukus 61-ąjį gimtadienį švęsiantis V.Andriukaitis. Per aštuonias eilines ir vieną neeilinę sesiją parlamentaras kalbėjo 2105 kartus. Daugiausia - 342 kartus - socialdemokratas pasisakė dėl posėdžio vedimo tvarkos.

Kaip rodo Seimo kanceliarijos pateikta statistika, antroje vietoje liko "darbietis" Kęstutis Daukšys, įvairiomis progomis žodį taręs 1502 kartus. Vien tik klausimų per plenarinius posėdžius jis pateikė 313 kartų.

Socialdemokratas Algirdas Sysas kalbėjo 1349 kartus, jo frakcijos ir partijos kolega Juozas Olekas - 1321 kartą. Penktas likęs "tvarkiečių" frakcijos narys Julius Veselka iš viso kalbėjo 1089 kartus. Iš valdančiųjų atstovų iškalbingiausia buvo konservatorė Vida Marija Čigriejienė, kalbėjusi 1019 kartų. Daugiau nei pusė pasisakymų - 560 - buvo Seimo narės pateikti klausimai.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė kalbėjo 477 kartus, iš jų 237 kartus buvo pranešėja. Premjeras Andrius Kubilius, ne tik dirbantis Vyriausybėje, bet ir aktyviai lankantis Seimo posėdžius, iš viso parlamente kalbėjo 492 kartus. Daugiausiai premjeras išsakė replikų - 87 kartus, kita tiek kalbėjo dėl posėdžio vedimo tvarkos.

Tyliausia parlamente buvo Krikščionių partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Z.Užlytė. Beveik per ketverius metus politikė kalbėjo vos 10 kartų. 13 kartų kalbėjo kitas "krikščionis" Aleksandras Sacharukas, po 14 - "darbietis" Jonas Kondrotas, socialdemokratas Albinas Mitrulevičius (abu Seime dirba ne visą kadenciją) ir "tvarkiečių" frakcijai priklausantis Michalas Mackevičius.

Dienraščio pakalbinta tyliausia parlamentarė Z.Užlytė sakė nedaugžodžiaujanti, nes esanti labai konkreti. Jos nuomone, pagrindinis politikų darbas turi vykti Seimo komitetuose, kur reikia ginčytis ir diskutuoti. "Į plenarinių posėdžių salę ateinu pasirengusi, padariusi "namų darbus", dėl to nėra poreikio kalbėti", - teigė Seimo narė. Kolegų diskusijos jai neretai atrodo betikslės ir primena pataikavimą rinkėjams.