Tokius rezultatus parodė DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ gegužę atlikta apklausa.

Premjero kėdėje vėl labiausiai nori matyti I.Degutienę

Viktoras Uspaskichas
V. Uspaskichas trokštamiausių premjerų reitinge pirmavo tik mėnesį. Gegužę, palyginti su balandžio mėnesį atliktos analogiškos apklausos duomenimis, „darbiečių“ lyderio populiarumas smuktelėjo 3,3 procentinio punkto.

Sąrašo lyderio poziciją susigrąžinto Seimo pirmininkė, konservatorė Irena Degutienė. Ją Vyriausybės vadovo kėdėje norėtų matyti beveik 16 proc. respondentų – 1,1 procentinio punkto daugiau nei balandžio mėnesį. Socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus populiarumas šiek tiek smuktelėjo, tačiau jis reitinge vis tiek pralenkė V. Uspaskichą.

Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti Ministro Pirmininko pareigas? (proc.) TOP 10 Gegužė 2012 Balandis 2011 pokytis
1. I.Degutienė 15,9 14,8 +1,1
2. A.Butkevičius 14,5 14,8 -0,3
3. V.Uspaskichas 13,3 16,6 -3,3
4-5 A.Kubilius 4,9 4,8 +0,1
4-5 R.Paksas 5,1 6,0 -0,9
6. A.Zuokas 4,4 3,0 +1,4
7. V. Mazuronis 3,5 4,5 -1,0
8. G.Nausėda 2,3 3,5 -1,2
9-10 V.Blinkevičiūtė 2,5 3,5 -1,0
9-10 Z.Balčytis 2,5 3,3 -0,8

T.Janeliūnas: rinkėjai prisiminė Darbo partijos bylą

Tomas Janeliūnas
Politologas Tomas Janeliūnas V. Uspaskicho nuopuolį linkęs sieti su vis daugiau dėmesio sulaukiančiais Darbo partijos bylos svarstymais.

„Manau, tai gali būti susiję su informacinėje erdvėje kiek plačiau vykusiu tos bylos svarstymų pristatymu. Prasidėjo liudininkų apklausos ir t.t. Ta byla ilgą laiką buvo nelabai matoma. Gali būti, kad tai turėjo kažkiek poveikio. Tai priminimas, kad Darbo partija dar turi problemų su teismų procesais. Ir V. Uspaskichas taip pat“, - DELFI sakė T. Janeliūnas.

Anot jo, I. Degutienės reitingai pamažu atsitiesia po skandalo dėl jos sūnaus bendrovės „Novotersa“ sandorių banke „Snoras“. Be to, esą gali būti, kad pati žinia apie trokštamiausiu premjeru tapusį V. Uspaskichą mobilizavo gyventojus, kurie jo premjero kėdėje nenorėtų matyti.

„Didėjant Darbo partijos ir V. Uspaskicho reitingams, plečiasi baimės akys kitos visuomenės dalies, kuri apskritai negali įsivaizduoti V. Uspaskicho premjero poste, nes tai būtų tiesiog nesuvokiama. Ir, atitinkamai, bent jau kaip mažesnės blogybės, yra aktyviau remiamos kitos partijos ir jų lyderiai“, - svarstė pašnekovas.

Daugėja neketinančių balsuoti Seimo rinkimuose

Populiariausių partijų reitingas iš esmės nesikeičia. Gegužę, kaip ir balandį, daugiausiai simpatijų apklausos dalyviai rodė trims pagrindinėms opozicinėms jėgoms: socdemams, „darbiečiams“ ir partijai „Tvarka ir teisingumas“.

Ketvirtoje vietoje tradiciškai rikiuojasi valdantieji konservatoriai, ketvirtoje – Liberalų sąjūdis. Likusios partijos, apklausos duomenimis, sunkiai pasiektų 5 proc. balsų barjerą, kurį perkopusios partijos rudenį įgis teisę į Seimą deleguoti savo sąrašų lyderius.

Tačiau viena permaina šiame reitinge pastebima. Beveik visų partijų populiarumas šiek tiek smuktelėjo, tačiau iš to kitos politinės jėgos nieko neišlošė. Mat padaugėjo tik tų, kurie apskritai neketina balsuoti Seimo rinkimuose.

Balandį nenorą dalyvauti rinkimuose išreiškė 28,4 proc. respondentų, gegužę – jau 30,2 proc.

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.) Gegužė 2012 Balandis 2012 pokytis
Socialdemokratų partiją 13,6 14,1 -0,5
Darbo partiją 12,3 12,6 -0,3
Partiją Tvarka ir teisingumas 9,3 10,4 -1,1
Tėvynės sąjungą - krikščionis demokratus 7,2 7,7 -0,5
Liberalų sąjūdį 5,7 5,8 -0,1
Sąjungą TAIP (vadovaujamą A.Zuoko) 3,9 4,2 -0,3
Valstiečių liaudininkų sąjungą 2,0 2,4 -0,4
Liberalų ir centro sąjungą 1,3 1,1 +0,2
Kitą partiją 2,9 2,9
Nebalsuočiau 30,2 28,4
Nežino/ neatsakė 11,6 10,4
Iš viso 100 100

J.Novagrockienė: bendradarbiauti sutarusi opozicija galbūt pakenkė sau

Jūratė Novagrockienė
Politologė Jūratė Novagrockienė DELFI teigė, jog išaugęs neketinančių balsuoti rinkėjų skaičius – bendro nusivylimo politine sistema išdava. Tuo tarpu smuktelėję opozicijos reitingai esą parodo, kad gegužę socdemų, „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ sudarytas bendradarbiavimo susitarimas šioms partijoms davė ne tokį rezultatą, kokio jos tikėjosi.

„Susitarimas galėjo, tarp kitko, šiek tiek mažinti visų reitingus. Todėl, kad šios trys partijos nėra tokios jau vienodos“, - kalbėjo politologė.

Pašnekovė ypač išskyrė partiją „Tvarka ir teisingumas“, kurios populiarumas smuko 1,1 procentinio punkto.

„Tvarkiečių“ rinkėjai – tie, kurie „nepritapo rinkoje“, dažnai radikalesni už Darbo partijos ar socialdemokratų rėmėjus“, - skirtumus tarp „tvarkiečių“ ir kitų opozicinių partijų elektorato aiškino J. Novagrockienė.

„Drąsos kelias“ atims balsus iš opozicijos?

Anot politologės, Seimo rinkimuose iš opozicijos – galbūt daugiausiai iš „tvarkiečių“ – dalį balsų gali atimti neseniai įsisteigusi Neringos Venckienės šalininkų partija „Drąsos kelias“.

„Jie gali atimti balsų iš „Tvarkos ir teisingumo“, nes šių partijų potencialus elektoratas turi sąlyčio taškų pagal savo pozicijas. „Tvarka ir teisingumas“ galbūt tapo kiek nuosaikesne partija, bet jos įvaizdis, kaip gana radikalios, pakankamai agresyvios politinės jėgos išliko. Tą demonstruoja ir „Drąsos kelias“, - svarstė pašnekovė.

Abejoja A.Zuoko partijos šansais

Tarp naujų politinių jėgų J. Novagrockienė buvo linkusi išskirti Vilniaus mero Artūro Zuoko partiją „Taip“. Ji, pašnekovės nuomone, tarp naujų politinių darinių turi didžiausius šansus papulti į Seimą, tačiau tam esą gali sukliudyti paties A. Zuoko elgesys.

„A. Zuokas, kaip meras, paskutinėje kadencijoje imasi priemonių, kurios yra ne miestiečiams, o jam ir kažkokioms verslo grupėms, - primindama, pavyzdžiu, mėginimus privatizuoti Antakalnio ligoninę sakė J. Novagrockienė. - Ir gana ciniškai tą daro. Manau, kad jis iki rinkimų pasigadins sau reikalus. (...) Jis turėjo tą potencialą (perkopti 5 proc. barjerą – DELFI), bet dėl savo elgesio gali jo neišnaudoti. Jis elgiasi politiškai neteisingai.“

„Taip“, anot jos, gali atimti šiek tiek balsų iš Liberalų sąjūdžio ir liberalcentristų. Tiesa, iš pastarųjų beveik nebeliko ką atimti.

„Abejoju, ar jie iš viso verti dėmesio kaip partija, galinti surinkti 5 proc. balsų. Liberalų sąjūdis – taip. Ir jie teisingai daro, kad nesivienija su liberalcentristais“, - pridūrė J. Novagrockienė.

Vyriausybės vertinimai – stabiliai neigiami

Vyriausybės darbą, kaip jau tapo įprasta, gyventojai vertina prastai. Gegužę, palyginti su balandžiu, dar labiau išretėjo ir taip kuklios gretos respondentų, Ministrų kabineto darbą vertinančių palankiai.

Balandį teigiamai ar greičiau teigiamai Vyriausybės veiklą vertino 9,6 proc. apklausos dalyvių. Gegužę – jau tik 8,7 proc.

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.) Gegužė 2012 Balandis 2012
Teigiamai 0,8 1,0
Greičiau teigiamai 7,9 8,6
Greičiau neigiamai 45,0 45,3
Neigiamai 42,7 41,3
Nežino/ neatsakė 3,6 3,8
Iš viso: 100 100

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ šių metų gegužės 16-26 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 75 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1006 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida – 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!