Kaip DELFI teigė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas, pagal dabar galiojančią tvarką ministrais tapę Seimo nariai parlamentaro algos gauti negali – jiems gali būti mokamas tik ministro atlyginimas.

Tuo tarpu Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projekte siūloma šią tvarką pakeisti ir nustatyti, kad „Seimo nariui, kuris yra Ministras Pirmininkas arba ministras, kartu su Seimo nario atlyginimu mokama 50 procentų Ministro Pirmininko ar ministro atlyginimo“.

A. Salamakino teigimu, tokį punktą į įstatymo projektą pasiūlė įtraukti konservatorius, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Alga „į rankas“ padidėtų apie 2 tūkst. Lt

Šiuo metu Seimo nario alga iki mokesčių ir be priedų už stažą valstybės tarnyboje sudaro 6,91 tūkst. Lt („į rankas“ – 5,25 tūkst. Lt). Ministro alga „popieriuje“ – 8482 Lt (beveik 6,45 tūkst. Lt „į rankas“).

Leidus ministrams gauti visą Seimo nario algą ir pusę ministro algos, jų atlyginimas iki mokesčių ir be priedų sudarytų 11,15 tūkst. Lt arba maždaug 8,47 tūkst. Lt „į rankas“.

Tikisi, kad didesnė alga paskatins aktyvesnį ministrų darbą Seime

S. Šedbaras DELFI teigė manantis, kad ministrais tapę parlamentarai turi teisę gauti Seimo nario algą.

„Jeigu jis yra Seimo narys, tai jis yra Seimo narys. Tai yra konstitucinė prerogatyva. Niekas gi nesusiaurina jo įgaliojimų, jo pareigų. Ir jis privalo atlikti Seimo nario pareigas: susitikti su rinkėjais, dalyvauti Seimo komitetų posėdžiuose, dalyvauti komitetų posėdžiuose. O jeigu jis dar eina ministro pirmininko arba ministro pareigas, reikia galvoti, koks modelis atlyginimo už papildomą darbą. Mes manome, kad ne daugiau pusės (ministro algos – DELFI)“, - kalbėjo konservatorius.

Anot jo, pritaikius tokį modelį, realus ant dviejų – ministro ir parlamentaro – kėdžių sėdinčių politikų darbo užmokestis išaugs, tačiau bus galima pagrįstai laukti aktyvesnio vyriausybės narių dalyvavimo Seimo darbe.

„Matematiškai, manau, bus daugiau. Bet dabar pareigos būti komitetų posėdžiuose, būti Seime jiems, ministrams, nėra. O kai aš apeliuoju į jų gerą valią, kadangi mano komitete yra du ministrai (Gintaras Steponavičius ir Raimondas Šukys – DELFI) ir dažnai jų nėra ir tai griauna kvorumą, tai jie sako – aš negaunu nė cento. Tai yra nenormalu. Jeigu yra numatytas posėdžio laikas ir žmogus turi dalyvauti, jis už tą laiką turi gauti atlyginimą“, - aiškino S. Šedbaras.

Jei Seimas pritars tokiam įstatymo variantui, visą Seimo nario ir pusę ministro algos gaus tie parlamentarai, kurie užims postus kitoje vyriausybėje, prisieksiančioje po spalį vyksiančių Seimo rinkimų.

Grupė parlamentarų, svarstant šį įstatymo projektą, siūlė neleisti ministrams gauti Seimo nario algą. Tačiau šiam siūlymui pritarta nebuvo.

Nepritaria ir socdemai, ir konservatoriai

Iniciatyvai tokiu būdu perrašyti ministrų darbo apmokėjimo tvarką nepritaria tiek valdantieji, tiek opozicija.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma DELFI teigė nemanantis, kad konservatoriai pritars tokiam ministrų algų reglamentavimui.

„Negalėčiau dabar teigti, kad mūsų frakcijos nariai pritars tiems pakeitimams. Aš manau, kad mes be ypatingos būtinybės ir nesant tokių labai aiškių argumentų neturėtume keisti darbo apmokėjimo tvarkos Seimo nariams, ministrams. Tuo labiau – didinimo kryptimi. Aš neįsivaizduoju, kaip tai būtų galima paaiškinti visuomenei“, - kalbėjo J. Razma.

Jis taip stebėjosi, kodėl įstatymo projekte įvesta tokia traktuotė, tarsi vyriausybės nariu tapusiam parlamentarui pirminės pareigos išliktų Seime, o ministerijoje – tarsi antraeilės.

„Tas principas irgi būtų sunkiai suprantamas visuomenei, aš galvoju. Nes vis tiek visuomenė supranta, kad pagrindinės yra ministro pareigos“, - pridūrė TS-LKD frakcijos vadovas.

Savo partiečių nepritarimą tokiam siūlymui DELFI žadėjo ir opozicijos lyderis, Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Ministras dirba vyriausybėje, ir pagrindinis jo darbas turi būti vyriausybėje. Ir jis turėtų gauti ministro atlyginimą. Ir jokiu būdu negali jisai gauti Seimo nario atlyginimo. Jeigu jis ateina į Seimą, jis tuo metu nebūna vyriausybėje arba ministerijoje ir neatlieka ten savo funkcijų. Aišku, ministras turi daugiau laiko dirbti, bet jis tam ryžtasi. Jis su tuo turi susitaikyti ir sutikti“, - sakė A. Butkevičius.

Opozicijos lyderis teigė nemanantis, kad papildomi 2 tūkst. litų paskatintų ant dviejų kėdžių sėdinčius ministrus aktyviau dalyvauti Seimo darbe.

Analogišką poziciją DELFI išsakė ir kitas socialdemokratas, ekspremjeras Gediminas Kirkilas.

„Nepritarsiu tokiam dalykui. Tai prieštarauja dabartinei situacijai, taupymo politikai ir panašiems dalykams. Net nesuprantu, kodėl dabar tai reikia daryti. (..) Nepritarčiau, kad būtų grįžtama prie privilegijų. Tuo pačiu metu negali dviejose vietose dirbti. Arba Seime dirbi, arba ministerijoje. Nebent žmogus sugebėtų dviejose vietose vienu metu dirbti. Tai tikrai nepaskatins ministrų užsiimti Seimo narių veikla. Partijų, kurios tuo metu valdžioje yra, jų reikalas juos sudrausminti, priversti dalyvauti (Seimo darbe – DELFI), o ne atlyginimais turėtų skatinti“, - sakė G. Kirkilas.

V.Uspaskichui algos dydis nerūpi

Darbo partijos lyderis, ambicijų po rinkimų tapti ministru ar net premjeru neslepiantis Viktoras Uspaskichas DELFI teigė nei palaikantis, nei nepalaikantis ministrų algų pertvarkos.

„Reikia pažiūrėti visą tą įstatymą. Kaip nuspręs patys politikai, man sunku pasakyti. Verti ar neverti? Seimo narys, jeigu jis dar ir ministras, darbų turi daugiau“, - svarstė V. Uspaskichas. Kaip ir kiti, jis vis dėlto abejojo, ar didesnė alga pakels ministrų aktyvumą Seime.

Vienas turtingiausių Lietuvos politikų neslėpė, kad algos dydis vyriausybėje jam pačiam tiesiog nesvarbus.

„Kaip jūs suprantat, man tai nėra aktualus klausimas. Man gali iš viso nemokėti to atlyginimo, koks skirtumas“, - sakė milijonierius.

Su partijos bendražygiais dėl palaikymo ar nepalaikymo tokiai ministrų algų reformai jis teigė dar nekalbėjęs.

Algirdo Brazausko Vyriausybėje V. Uspaskichas kurį laiką ėjo ūkio ministro pareigas, tačiau algos neėmė.

„Aš algų išvis neimdavau – eidavo iš karto į vaikų namus, fondus“, - prisiminė „darbiečių“ lyderis.

Dabartinėje Vyriausybėje dirba 9 politikai, turintys ir Seimo nario mandatą. Tai premjeras Andrius Kubilius, užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, vidaus reikalų ministras Artūras Melianas, žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius bei sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.