R. Šimašiui aprodyti pastatai nuo 2002 m. stovi tušti ir apgriuvę. Anksčiau juose buvo kareivinės, paskui įkurdinti viešojo saugumo pulkai. Apžiūrėdamas kompleksą R. Šimašius prisiminė kalbėjęs su statybininkais, svarstančiais, ar nebūtų pigiau pastatus nugriauti ir jų vietoje pastatyti naujus.

Ministras nepraleido progos įkišti nosies į dvivietę kamerą, kurioje turėtų įsikurti įkalintieji iki gyvos galvos. „Niekam nelinkėčiau čia patekti“, – sakė R. Šimašius.

Lukiškių įkalinimo įstaigos kompleksą planuojama iškelti per tris etapus. Pirmuoju etapu, kuriam šiuo metu skelbiamas konkursas, iki 2014 m. į Pravieniškes bus perkeltas Lukiškių kalėjimas, iki 2017 m. iš miesto centro taip pat bus iškeltas Lukiškių tardymo izoliatorius bei Laisvės atėmimo vietų ligoninė.

Pirmiausia Pravieniškėse įsikurs įkalintieji iki gyvos galvos.

„Perkėlimas daromas dėl kelių priežasčių. Pirma, įkalinimo įstaigos modernizuojamos siekiant, kad būtų efektyviau užtikrinama bausmių sistema – nedidėtų sąnaudos bausmių sistemai ir būtų geriau užtikrinamas saugumas“, – aiškina R. Šimašius.

Jis skaičiuoja, kad naujose patalpose laikyti nuteistuosius bus pigiau nei kapitalinio remonto reikalaujančiose Lukiškėse. Visgi ministras nežada, kad naujas kalėjimas bus panašus į viešbutį.

„Tai nebus panašu į viešbutį ar sanatoriją. Ir toliau tai bus kameros, nei didelės, nei prabangios, atitinkančios minimalius standartus, kuriuos formuluoja Žmogaus teisių teismas Strasbūre. Nieko ypatingo ten tikėtis negalima“, – aiškino R. Šimašius.

Tačiau kiek kitaip atrodys pataisos namai. Pasak R. Šimašiaus, dabar įkalinimas pataisos namuose kartais panašus į gyvenimą prastame bendrabutyje: viename kambaryje daug nuteistųjų, jiems didelės galimybės komunikuoti.

„Tokios įkalinimo įstaigos taps panašios į kalėjimą, bus daugiau kamerų tipų, kai kur asmenys bus uždaryti, užrakinti ir galės išeiti iš kameros tik nustatytu laiku“, – sakė R. Šimašius.