Ž. Plytnikas kaip liudytojas buvo apklaustas tyrime dėl galimo spaudimo jam pačiam ir buvusiam ūkio ministrui Dainiui Kreiviui. Apie „prisikėlėlių“ grasinimus trauktis iš koalicijos jis teigė išgirdęs būtent iš D. Kreivio.

VPT vadovas pateikė ir daugiau pikantiškų detalių dėl šio konkurso. Esą Ministro pirmininko tarnybos (MPT) vadovas Deividas Matulionis jam per pasitarimą įbruko raštelį, kuriame buvo nurodyta, kokias išvadas VPT turi pateikti vertindama šį konkursą, dėl kurio susikibo didžiausios Lietuvos viešųjų ryšių kompanijos.

Koaliciją griauti žadėjo A.Valinskas arba G.Kazlauskas

Renovacijos viešinimo konkursas, VPT vadovo nuomone, vyko su šiurkščiais pažeidimais, kuriais apribota viešųjų ryšių kompanijų konkurencija. Jis taip pat nurodė, esą dvi stambios ryšių su visuomene agentūros galimai prisidėjo prie šio konkurso sąlygų ruošimo.

„Mano žiniomis, prie konkurso rengimo sąlygų buvo prisidėję „VRP | Hill & Knowlton” ir įmonė „Publicum“, - tyrėjams sakė VPT direktorius.

Apklausos metu Ž. Plytinikas dalijosi įspūdžiais iš trijų pasitarimų, vykusių Aplinkos ministerijoje ir MPT, kuriuose ministerijos ir premjero kanceliarijos atstovai esą įtikinėjo pakeisti neigiamą VPT išvadą dėl renovacijos viešinimo konkurso. Abiejuose pasitarimuose VPT vadovas teigė jautęs ne itin draugišką TPP deleguoto aplinkos ministro Gedimino Kazlausko nusiteikimą.

„Dalyvavo R. Petrauskas (aplinkos ministro patarėjas – DELFI) ir vėliau atvyko Kazlauskas, kuris man aiškino, kad mūsų tarnyba nesupranta įstatymo ir anksčiau ar vėliau mūsų išvada turės būti pakeista. (...) Pokalbis vyko labai karštai ir įtemptai. Kazlauskas laikėsi tos nuomonės, kad mūsų išvadą reikia perrašyti. Jis buvo suinteresuotas, kad tas konkursas būtų tęsiamas. Mūsų pokalbis baigėsi tuo, kad Kazlauskas supykęs atsistojo ir išėjo iš salės. Išeidamas pasakė, kad daugiau neturi apie ką kalbėtis su mumis“, - Aplinkos ministerijoje vykusį pasitarimą prisiminė Ž. Plytnikas.

Būtent po šio pasitarimo jis teigė sužinojęs apie TPP ultimatumą. „Vėliau iš Kreivio sužinojau, kad jam skambino Kazlauskas ar Valinskas ir pranešė, kad jei aš nepakeisiu išvados ir „nepaleisiu“ konkurso, jie išstos iš koalicijos, balsuos už pensijų padidinimą ir nepatvirtins biudžeto“, - liudijo VPT direktorius.

A.Valinskas: tokie pareiškimai – bandymas apšikti kitus

Buvęs TPP lyderis, dabar – Liberalų ir centro sąjungos pirmininko pavaduotojas A. Valinskas DELFI teigė, jog tokie pareiškimai laužti iš piršto.

Arūnas Valinskas
„Absurdas. Kai neturi ką kaltinti, tai... Aš su D. Kreiviu apskritai nesu bendravęs. Nei telefonu, nei asmeniškai. Esu tik pasisveikinęs vieną kartą, kai prasilenkėme Vyriausybės rūmuose. Absoliutus absurdas. Ir kai patys prisidirba tiek, kad paskui vienas kitą kaltina Navickas ir visi kiti Urbonavičiai, geriausiai nukreipti dėmesį apšikant kitus“, - kalbėjo A. Valinskas, prisimindamas DELFI jau publikuotus buvusio Vilniaus mero Viliaus Navicko, D. Kreivio ir tuomečio jo visuomeninio patarėjo Vido Urbonavičiaus liudijimus dėl buvusio mero pareiškimo apie „karą“ ūkio ministrui.

„Pralinksmino jūsų klausimas. Džiaugiamės, kad mes tokie įtakingi – net Grybauskaitę valdom“, - pridūrė A. Valinskas.

Tyrėjams perdavė D.Matulionio raštelį

Po pasitarimo Aplinkos ministerijoje Vyriausybės rūmuose vyko dar du. Anot Ž. Plytniko, po pirmojo premjeras Andrius Kubilius „pasiūlė per kelias dienas surasti sprendimo būdą“. Antrajame pasitarime ministro pirmininko kancleris D. Matulionis tokį būdą ir pasiūlė, VPT vadovui įteikdamas lapą, kuriame surašyti du VPT išvados dėl renovacijos viešinimo konkurso variantai, ir esą grasindamas apriboti VPT galias.

„Matulionis puolė mane, kad mūsų tarnyba žiūri ir kišasi kur nereikia, taip pat sakė, kad inicijuos mūsų tarnybos įstatymo pakeitimus, kurie apribos tarnybos „įgaliojimus“. Matulionis man pateikė du paruoštus galimus atsakymo variantus, kaip turėtų būti surašyti mūsų tarnybos atsakymai BUPA (renovacijos konkursą vykdžiusiai Būsto ir urbanistinės plėtros agentūrai prie Aplinkos ministerijos – DELFI)“, - liudijo Ž. Plytnikas.

Su D. Matulionio raštelyje nurodytais variantas VPT vadovas teigė nesutikęs. O patį raštelį jis atidavė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

D.Matulionis: raštelyje buvo tik rekomendacijos

Ministro pirmininko kancleris D. Matulionis, apklausiamas dėl galimo spaudimo Ž. Plytnikui, prisipažino tokį raštelį VPT vadovui įteikęs. Tačiau jokio kriminalo ar spaudimo MPT vadovas tame nematė.

Deividas Matulionis
„Šiuo atveju aš pripažįstu, kad palaikiau Aplinkos ministerijos poziciją, nes maniau, kad šiuo atveju konkursas turėjo judėti į priekį. Didelį nerimą kėlė tai, kad renovacijos programa stovėjo vietoje, - apklausoje sakė kancleris, pridurdamas, kad tokios pat nuomonės buvo ir A. Kubilius. - Tas surašymas nebuvo joks oficialus dokumentas. Praktiškai rašte teisiškai buvo surašyta tai, ką mes kalbėjome pasitarimo metu. To paties pasitarimo metu mano teisininkų surašytus kompromisinius variantus aš pateikiau Plytnikui ir pasiūliau pasižiūrėti. (...) Nemanau, kad tokį raštą galima vertinti kaip kažkokį poveikį Plytnikui.“

MPT teisininkai taip pat buvo iškviesti į apklausas. Jie patvirtino rengę Ž. Plytniko tyrėjams
perduotą raštą ir, kaip ir kancleris, akcentavo, kad jis tebuvo rekomendacinio pobūdžio ir jokios teisinės galios neturėjo.

Pats D. Matulionis tyrėjams teigė nesidomėjęs renovacijos viešinimo konkurso eiga ir net nežinojęs, kokios įmonės tame dalyvauja. Tiek jis, tiek MPT teisininkai liudijo ieškoję teisėtų susidariusios problemos sprendimo būdų, o ne spaudę VPT vadovą imtis kokių nors su įstatymais prasilenkiančių veiksmų.

G.Kazlauskas: tai aš patyriau spaudimą

Į apklausą buvo iškviestas ir aplinkos ministras G. Kazlauskas. Jis tyrėjams liudijo jokio spaudimo dėl BUPA konkurso Ž. Plytnikui nedaręs. Greičiau priešingai – pats ministras tvirtino nuolat jutęs spaudimą.

„Spaudimas man buvo daromas tiek Seime, tiek iš Prezidentūros pusės. Visi reikalavo greičiau pradėti būsto šiltinimo programą“, - prisiminė G. Kazlauskas.

Ši programa, neįvykus viešinimo konkursui, pajudėti negalėjo. Daugiabučių renovavimui numatytos lėšos siekė apie milijardą litų.

DELFI primena, kad prokurorai tyrimą dėl galimo poveikio D. Kreiviui ir Ž. Plytnikui nutraukė praėjusių metų pabaigoje. Kaip vieną tyrimo nutraukimo motyvų, STT tuomet nurodė tai, jog „liudytojai vengė duoti aiškius ir išsamius parodymus“.