Pasiūlymas suteikti A. Kaušpėdui garbės piliečio vardą jau įtrauktas į savivaldybės teisės aktų sistemą. Tad „Anties“ lyderį nuo sostinės garbės piliečio titulo skiria tik vienas balsavimas.

Kaip DELFI teigė Vilniaus meras Artūras Zuokas, pirmiausiai A. Kaušpėdą siūloma įvertinti už jo veiklą Sąjūdžio laikais, o ypač – už patriotizmo skatinimą jaunimo gretose.

„Sakyčiau, filmas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ labai aiškiai parodo gerbiamo A. Kaušpėdo įtaką tiems procesams, kurią mes galbūt ne iki galo matėme ir nepasakėme „Ačiū“, - sakė A. Zuokas.

A. Kaušpėdas buvo vienas iš Sąjūdžio lyderių, priklausė judėjimo Iniciatyvinei grupei.

Vilniaus garbės piliečio vardas – aukščiausias įvertinimas, kokį gali suteikti sostinės taryba. Šis titulas suteikiamas už ypatingus nuopelnus Lietuvai ir Vilniaus miestui.

Vilniaus garbės piliečiais tapo poetai Justinas Marcinkevičius ir Česlavas Milošas, Islandijos užsienio reikalų ministras Jonas Boldvinas Hannibalssonas, JAV prezidentas Ronaldas Reaganas, dirigentas Mstislavas Rostropovičius, monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, JAV Atstovų rūmų pirmininkas Dennisas Hastertas, akademikas Jonas Kubilius.