Pernai konkursą laimėjusi bendrovė „Irdaiva“ už 4,5 mln. Lt sutvarkė tik ketvirtąjį, viršutinį senųjų Seimo rūmų aukštą. Kaip DELFI sakė Seimo kancleris Jonas Milerius, iki 2013 m. norima rekonstruoti ir likusius tris aukštus bei rūmų inžinerines sistemas. Anot jo, dabar jau paskelbta viešojo pirkimo techninė specifikacija, o pats konkursas turėtų būti paskelbtas per kelias savaites.

„Likęs pirmas, antras, trečias aukštas. Ir šiluminiai mazgai, komunikacijos, esančios pirmųjų rūmų rūsyje. Kalbama tik apie pirmuosius rūmus, pastatytus daugiau nei prieš 30 metų. (...) Kad visus rūmus sutvarkyti, reikia nuo apačios iki viršaus – pakeisti langus ir t.t., kaip ir ketvirtajame aukšte. Šilumos komunikacijos, telefonijos komunikacijos, kompiuteriniai tinklai ir visa kita“, - būsimus darbus vardijo J. Milerius.

Anot jo, rekonstrukcijos darbus Seimas finansuos iš parduoto nekilnojamojo turto (NT): daugiau kaip 5 mln. Lt jau gauta pardavus butus Seimo viešbutyje, o likusią rekonstrukcijai reikalingą sumą tikimasi gauti pardavus dvi Seimo poilsines.

„Jau yra parduoti beveik visi butai, kurie Seimo žinioje buvo. Ir iš tų lėšų, kiek turime, už tokią dalį galime daryti. Kai parduosime poilsines, darbai galės būti tęsiami. (...) Turime apie 5,3-5,4 mln. Lt. Ir dar keturi butai, tikimės, kad iki rudens jie bus parduoti. Ir dar yra dvi poilsinės“, - aiškino J. Milerius.

Pašnekovo teigimu, visi butai parduoti už nustatytą rinkos vertę arba didesnę sumą, tikimasi, kad taip pat sėkmingai pavyks parduoti ir poilsines. Tiesa, šią vasarą Seimo nariai ir kanceliarijos darbuotojai dar galės mėgautis pigiu poilsiu, mat poilsinių pardavimo procesas juda lėčiau, nei butų aukcionas.

„Šią vasarą šitose abiejose poilsinėse dar yra parduodami kelialapiai kanceliarijos darbuotojams ir Seimo nariams. Vasaros metu, manome, nespės parduoti. O rudenį yra galimybė, kad baigsis pardavimo darbai“, - prognozavo J. Milerius.

Anot jo, jeigu iš NT pardavimo nepavyks sukaupti pakankamai lėšų, Seimui veikiausiai teks mažinti darbų apimtis ir kiek apriboti rekonstrukcijos mastus.

Kanclerio teigimu, rūmus rekonstruoti iki 2013 m. būtina, mat Lietuva kitąmet pirmininkaus Europos Sąjungai (ES), ir Seimo rūmuose numatyta nemažai šios programos renginių.

„Tai buvo derinta su visomis Seimo frakcijomis be išimties. Beveik visos net raštu yra parašę, atkreipę dėmesį, kad prioritetas yra (rūmų – DELFI) sutvarkymas šiais metais. Kitais metais, antrame pusmetyje, Lietuva pradeda pirmininkauti ES, ir jokie darbai rūmuose nebegalės būti daromi. O Seime vyks daugiau nei 10 europinio masto renginių. Jeigu nebūtų pirmininkavimo kitais metais, dar galėtume svarstyti, kad galima atlikti tuos darbus kitais metais, kai turėsime visa lėšas“, - argumentavo J. Milerius.

Pasak jo, Seimo kanceliarija yra paskaičiavusi, kiek pinigų gali prireikti pilnai pirmųjų Seimo rūmų rekonstrukcijai. Tačiau šios sumos kancleris neįvardijo – esą tai gali pakenkti viešojo pirkimo konkursui, kuriame Seimas nori darbus įsigyti už mažiausią įmanomą kainą.