"Išnešėte nelegalią buhalteriją ir padėjote į automobilį?", - teiravosi viena iš DP bylą nagrinėjančių teisėjų Daiva Kazlauskienė. Liudytoja N.Steponavičiūtė atsakė teigiamai.

Per kratą automobilyje, kuris priklausė kitai įmonei, kurioje oficialiai dirbo N.Steponavičiūtė, buvo rasti ne tik DP "juodosios buhalterijos" dokumentai bet ir 30 tūkst. litų grynųjų pinigų.

N.Steponavičūtė teismui patvirtino, kad nelegalias algas galimai mokėjo ne tik DP, bet ir bendrovėje ''Kartonas". Pasak jos, '' Kartonas" buvo "Vikondos" koncerno įmonė.

"Bendrovės "Kartonas" valdybos pirmininkas kiekvieną mėnesį kreipdavosi su nurodymu išmokėti tam tikras sumas, tai buvo neoficialūs mokėjimai, jie neatspindėjo buhalterinėje apskaitoje, man juos asmeniškai duodavo Romas Ruškulis, aš juos perduodavau darbuotojams", - sakė N.Steponavičiūtė.

DP „juodosios buhalterijos" bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas penktadienį pradėjo skelbti pagrindinės ir valstybės saugumos bylos liudytojos N. Steponavičiūtės parodymus, duotus ikiteisminio tyrimo metu 2006 metais. Tais metais buvo pradėta tirti ši byla ir atlikta krata DP būstinėje.

"Garsinsim liudytojos visus parodymus, kad išsiaiškintume visas aplinkybes", - sakė bylos nagrinėjimui pirmininkaujanti teisėja Daiva Pranytė - Zalieckienė.

Pirmajame bylos tome 2006 metų gegužės 17 dienos vakarą N.Steponavičiūtė pareigūnams nurodė, kad yra labai pavargusi, prašo atidėti apklausą rydienai, pailsėjusi galės duoti parodymus. Be to, namie yra nepilnametis vaikas, jį prižiūri draugas.

''Iš pat ryto neprisipažinau, po pietų pakeičiau advokatą ir daviau teisingus parodymus", - apie kitą dieną vykusią apklausą teismui sakė N.Steponavičiūtė.

Pirmosiose apklausose pagrindinė liudytoja pasakojo, kad 2006 metų gegužę Valstybinė mokesčių inspekcija jai pranešė, kad nori daryti patikrinimą bendrovėje ''Kartonas", kurioje ji dirbo oficialiai. Mokesčių inspektoriams įtarimų kėlė mažos ''Kartono" darbuotojų algos. Netrukus buvo gauta žinių apie apie galimas kratas ''Kartone". N.Steponavčiūtė čiupo ''Kartone" laikytus DP "juodosios buhalterijos" dokumentus, pinigus ir padėjo į automobilį.

Prokuratūra mano, kad ''Kartone" DP dokumentai ir grynieji pinigai buvo laikomi konspiracijos sumetimais.

Valstybės saugoma liudytoja į bylos posėdžius Vilniaus apygardos teisme atvyksta lydima dviejų kaukėtų pareigūnų. N.Steponavičiūtė yra sutikusi bendradarbiauti su teisėsauga, ji padėjo atskleisti galimus nusikaltimus, todėl nuo baudžiamosios atsakomybės atleista.

Baudžiamojoje byloje kaltinimai pateikti DP lyderiui europarlamentarui Viktorui Uspaskichui, Seimo nariui Vytautui Gapšiui ir buvusioms partijos darbuotojoms Vitalijai Vonžutaitei bei Marinai Liutkevičienei. Kaltinimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui - Darbo partijai.

Prokuroras yra skelbęs, kad 2004-2006 metais partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

Teismai yra areštavę DP 6 mln. 353 tūkst. valstybės dotacijų. Dotacijos areštuotos tam atvejui, jeigu būtų priteisti civiliniai ieškiniai ir juos reikėtų išieškoti.

Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių ir įmokų, bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų - daugiau kaip 855 tūkst. litų.

N.Steponavičiūtė sako, kad DP "juodoji buhalterija" buvo tvarkoma V.Vonžutaitės, vėliau V.Gapšio nurodymu. Iš "juodosios buhalterijos" piniginių lėšų buvo finansuojami renginiai, koncertai, darbo užmokestis partijos nariams, skiriamos išmokos maždaug 60-čiai partijos skyrių.