Tokie duomenys paaiškėjo DELFI užsakymu bendrovei „Spinter tyrimai“ balandžio mėnesį atlikus viešosios nuomonės apklausą.

Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas teigia manantis, kad I. Degutienės populiarumui galėjo pakenkti socialdemokratų mesto abejonės, jog Seimo pirmininkė galėjo informuoti savo sūnų ir sutuoktinį apie planus nacionalizuoti banką „Snoras“, nors pati politikė tai kategoriškai paneigė.

„Reikia prisiminti skandalą su „Snoru“ – ta istorija pasėjo didelių abejonių, o mes vis dar nežinome, ar jos šeima galėjo būti informuota, ar ne. Manau, kad žmonėms tie dalykai įstrigo“, - svarstė politologas V. Dumbliauskas, nors pridūrė, kad populiarumo mažėjimą gali lemti ir retesnis Seimo pirmininkės rodymasis viešoje erdvėje.

I.Degutienės populiarumas mažėja, A.Butkevičiaus – kyla

Remiantis visuomenės nuomonės apklausa, Darbo partijos lyderį V. Uspaskichą ministro pirmininko poste norėtų regėti 16,6 proc. apklaustų gyventojų.

Per mėnesį jo populiarumas išaugo vos 0,4 proc. tačiau nuolatinę šio reitingo lyderę I. Degutienę jis aplenkė dėl to, kad Seimo pirmininkės populiarumas per tą patį laikotarpį sumenko 2,2 proc.

Kovą I. Degutienę premjere norėjo matyti 17 proc. gyventojų, balandį – 14,8 proc.

Antrą vietą potencialių premjerų sąraše I.Degutienė šį mėnesį dalijasi su socialdemokratų pirmininku A. Butkevičiumi, kurio rėmėjų gretos paaugo 2 proc. Šių metų kovo mėnesį ministro pirmininko pareigas jam norėjo skirti 12,8 proc. žmonių, balandį – 14,8 proc.

Per mėnesį šiek tiek augo ir nušalintojo prezidento, partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko Rolando Pakso populiarumas (nuo 4,6 proc. iki 6 proc.), tačiau potencialių premjerų sąraše jis užima ketvirtą vietą.

Kad premjero pareigoms labiausiai tinka Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas ir dabartinis Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius, manė 4,8 proc. apklaustų respondentų. Per mėnesį jo rėmėjų gretos paaugo tik 0,3 proc.

Kiek stipriau populiarumo lenktynėse paūgėjo partijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūno Valentino Mazuronio reitingas: kovo mėnesį premjero pareigas jam būtų patikėję vos 2 proc. žmonių, balandį – 4,5 proc.

Toliau potencialių premjerų eilėje rikiuojasi socialdemokratų europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda – ministro pirmininko pareigose juos regėti norėtų po 3,5 proc. apklaustųjų, abu jie dalijasi septintą-aštuntą vietas.

Devintą vietą šiame sąraše užima socialdemokratų europarlamentaras Zigmantas Balčytis (3,3 proc.), dešimtuką užbaigia Vilniaus meras Artūras Zuokas, kuriam premjero pareigas patikėtų 3 proc. respondentų.

Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti ministro pirmininko pareigas? (proc.)

Balandis

2012

Kovas

2012

Pokytis

1

V.Uspaskichas

16,6

16,2

+0,4

2-3

I.Degutienė

14,8

17,0

-2,2

2-3

A.Butkevičius

14,8

12,8

+2,0

4.

R.Paksas

6,0

4,6

+1,4

5.

A.Kubilius

4,8

4,5

+0,3

6.

V. Mazuronis

4,5

2,0

+2,5

7-8

V.Blinkevičiūtė

3,5

3,2

+0,3

7-8

G.Nausėda

3,5

4,4

-0,9

9.

Z.Balčytis

3,3

3,3

-0,3

10.

A.Zuokas

3,0

2,0

+1,3

V.Dumbliauskas: fenomenas, kad lietuviai nori premjeru matyti V.Uspaskichą

Politologas V. Dumbliauskas sako negalįs atsistebėti, kad Lietuvos gyventojai premjero poste labiausiai norėtų matyti už „juodosios buhalterijos“ organizavimą teisiamą Darbo partijos lyderį ir Europos Parlamento narį V. Uspaskichą. Pasak mokslininko, sunku patikėti, kad politikas, kuriam Lietuvos valstybė ne itin rūpi ir kuris slapstėsi nuo teisinio persekiojimo Rusijoje, geba būti toks populiarus.

Vytautas Dumbliauskas
„Man tai sunkiai suvokiama protu, kad lietuviai premjero poste nori matyti žmogų, kuriam mūsų valstybė „dzin“. Tai, žinoma, tik mano nuomonė“, - stebėjosi V. Dumbliauskas.

Mokslininkas taip pat teigia negalįs vadinti Darbo partijos sistemine politine jėga, nes ji dar nėra pergyvenusi savo įkūrėjo. Anot V. Dumbliausko, šiuo metu neatrodo, kad V. Uspaskichui partijoje atsirastų koks nors pakaitalas, tad pats V. Uspaskichas gali būti vertinamas kaip balionas, keliantis partiją į reitingų aukštumas.

„Aš manau, kad Darbo partija negali būti sisteminė, nes ji nėra išgyvenusi organizacinės depersonalizacijos. Be V. Uspaskicho, Darbo partija neįsivaizduojama. Šia prasme manau, kad Darbo partija yra nesisteminė, nes ji – vieno lyderio partija. Jeigu jį, pavyzdžiui, pasodintų į kalėjimą, ta partija subliukštų. Daugybė lietuvių einą į tą partiją siekdami savų tikslų, jiems V. Uspaskichas reikalingas tiek, kiek jis kaip balionas kelia tą partiją“, - svarstė mokslininkas.

Jo nuomone, kiekviena partija negali būti brandi, jeigu nepakeitė savo pirmojo lyderio ir įkūrėjo: „Kaip vaikai serga kokliušais, taip partijos turi persirgti savo pirmaisiais lyderiais“.

Klausiamas, kodėl, jo nuomone, galėjo paūgėti socialdemokratų pirmininko A. Butkevičiaus populiarumas, V. Dumbliauskas pabrėžė šios partijos pirmininko pomėgį iš dalies mėgdžioti buvusį lyderį Algirdą Brazauską.

„Mano nuomone, A. Butkevičius pastaruoju metu šiek tiek mėgdžioja A. Brazauską: bando būti tokiu „ūkininku“, ekonomistu“, - teigė politologas.

Muštas A.Kubilius gali būti vertingesnis nei nemušta I.Degutienė?

V. Dumbliauskas taip pat pastebėjo, kad valdančioji Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija prieš rinkimus susiduria su didžiuliu iššūkiu: viena vertus, prieš rinkimus į partijos ir sąrašo lyderius geriau tiktų I. Degutienė, nes ji kur kas populiaresnė už dabartinį lyderį, kita vertus, nėra aišku, kaip tai įvertins nuolatiniai partijos rinkėjai, balsuojantys jau ne už lyderius, o už partiją.

„I. Degutienė turi žavesio, charizmos, ji yra populiaresnė, bet A. Kubilius turi tam tikro „kietumo“. Jis yra ilgai „daužytas“, jo pavardė yra tapusi keiksmažodžiu, tačiau jis užsigrūdino. Aš suprantu, kad partijai instinktyviai norisi tos vėliavos, kuri duoda daugiau balsų, bet reikia vertinti ir tai, kuris jų yra geresnis lyderis. Būnant jų partijos nariu man būtų labai sunku apsispręsti“, - teigė mokslininkas.

Jo teigimu, daliai konservatorių šalininkų gali imponuoti faktas, jog būdamas premjeru A. Kubilius beveik nenukrypo nuo užsibrėžtų tikslų, demonstravo nuoseklumą, tuo tarpu Seimo pirmininkė, anot jo, dar nėra tiek patikrinta.

Socialdemokratų populiarumas auga

Visuomenės nuomonės apklausa taip pat liudija, kad per mėnesį paūgėjo socialdemokratų populiarumas. Jeigu Seimo rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį, už socialdemokratus būtų linkę balsuoti 14,1 proc. gyventojų. Prieš mėnesį socialdemokratų rėmėjai sudarė 12 proc. respondentų.

Beje, socialdemokratų populiarumas paaugo beveik tiek pat, kiek ir jų lyderio A. Butkevičiaus rėmėjų gretos.

Prieš mėnesį reitinguose pirmavusi Darbo partija šiuo metu suburtų 12,6 proc. savo rinkėjų. „Darbiečių“ populiarumas krito 2,2 proc.

Trečiąją vietą rinkimuose gyventojai būtų linkę atiduoti partijai „Tvarka ir teisingumas“, už kurią norėtų balsuoti 10,4 proc. apklaustų žmonių. Prieš mėnesį balsuoti už „tvarkiečius“ norėjo 9 proc. respondentų.

Valdančiajai koalicijai šiuo metu vadovaujanti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai rinkimuose pelnytų 7,7 proc. gyventojų balsų, Liberalų sąjūdis surinktų 5,8 proc., tuo tarpu liberalcentristai nesugebėtų peržengti rinkimuose taikomos 5 proc. rinkėjų balsų barjero ir pagal proporcinę rinkimų sistemą į Seimą nepatektų.

Panašios lemties sulauktų Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujama partija „Taip“ (4,2 proc.), Ramūno Karbauskio lyderiaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (2,4 proc.).

Dar 2,9 proc. žmonių teigė norį balsuoti už kokią nors kitą partiją, 28,4 proc. respondentų nurodė iš viso neketinantys balsuoti ir 10,4 proc. neturėjo savo nuomonės ir neatsakė į klausimą.

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.)

Balandis

2012

Kovas

2012

pokytis

Socialdemokratų partiją

14,1

12,0

+2,1

Darbo partiją

12,6

14,8

-2,2

Partiją Tvarka ir teisingumas

10,4

9,0

+1,4

Tėvynės sąjungą - krikščionis demokratus

7,7

8,2

-0,5

Liberalų sąjūdį

5,8

7,2

-1,4

Sąjungą TAIP (vadovaujamą A.Zuoko)

4,2

5,0

-0,8

Valstiečių liaudininkų sąjungą

2,4

4,2

-1,8

Liberalų ir centro sąjungą

1,1

1,3

-0,2

Kitą partiją

2,9

2,6

Nebalsuočiau

28,4

29,6

Nežino/ neatsakė

10,4

6,1

Iš viso

100

100


Vyriausybės veiklą vertina neigiamai

Lietuvos gyventojų pasiryžimas balsuoti už opozicines politines partijas demonstruoja ir neigiamą nusistatymą dabartinių valdančiųjų atžvilgiu. Kaip liudija DELFI užsakymu atlikta apklausa, dabartinės Vyriausybės veikla daugumos gyventojų yra vertinama neigiamai (41,3 proc.) arba greičiau neigiamai (45,3 proc.).

Teigiamai A. Kubiliaus vadovaujamo kabineto darbą balandžio mėnesį vertino tik 1 proc. apklaustųjų, greičiau teigiamai – 8,6 proc.

Dar 3,8 proc. gyventojų savo nuomonės neišsakė.

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.)

Balandis

2012

Kovas

2012

Teigiamai

1,0

0,5

Greičiau teigiamai

8,6

7,5

Greičiau neigiamai

45,3

48,7

Neigiamai

41,3

41,1

Nežino/ neatsakė

3,8

2,2

Iš viso:

100

100

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų balandžio 16-23 dienomis dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 75 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1005 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!