„Dar galvojame dėl datos. Tinkamiausia data, manome, būtų 2013 m. liepa, kuomet Lietuva pradės pirmininkauti ES. Mūsų nuomone, tai puikiausia proga Lietuvai pademonstruoti, kad Europos vertybių čia taip pat paisoma ir Lietuva galėtų būti geru pavyzdžiu kitoms šalims šių vertybių laikytis“, – DELFI teigė LGL valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko.

Vladimiras Simonko
Pasak V. Simonko, eitynės būtų panašios į vykusias 2010 m. Pašnekovas sakė pasimokęs iš praėjusių eitynių ir pamatęs, kad jos gali būti gerokai didesnės. Šį kartą bus prašoma leidimo penkiskart didesniam žmonių skaičiui – norima, kad žygiuotų apie 1000 LGBT (lesbietės, gėjai, biseksualai, transseksualai) bendruomenės narių ir juos palaikančių.

2010 m. norinčių dalyvauti eitynėse buvo daugiau nei dėl apribojimų leista dalyvauti. Jose žygiavo keli šimtai lietuvių ir svečių iš užsienio.

V. Simonko teigė iš dalies pritariantis Vilniaus universiteto teisės profesoriaus Vytauto Mizaro pastaboms, kad praėjusios eitynės buvo panašios į rezervatą vienoje upės pusėje. Todėl šįkart ketinama siekti žygiuoti kitomis vietomis, „padoriu maršrutu“.

„Manau, savivaldybė parodys norą su mumis bendradarbiauti ir tęsti 2010 m. pradėtą tradiciją. Manau, mes galėtume susitarti dėl mums, savivaldybei, o taip pat ir policijai tinkamo maršruto“, – kalbėjo LGL valdybos pirmininkas.

Prieš porą metų iki paskutinių dienų buvo neaišku, ar eitynės įvyks. Teismas laikinai buvo sustabdęs
leidimo eitynėms galiojimą, tačiau aukštesnės instancijos teismas šią nutartį panaikino.

„Leisiu sau šįkart būti neįprastam – būsiu optimistas. Žinau, kad rinkimai ne už kalnų ir jie šiek tiek pakeis šalies politinį foną, tikiuosi, mums naudinga linkme. Tai sudarys pakankamai palankų foną – bandysime kiek galima daugiau išvengti isterijos, kuri buvo 2010 m.“, – dėstė V. Simonko.

Kartu V. Simonko pridūrė neabejojantis, kad atsiras pavienių politikierių, kurie iš šios temos sau bandys krautis politinį kapitalą.

R.Adomavičius: jei gausime prašymą, svarstysime

Romas Adomavičius
Vilniaus vicemeras socialdemokratas R. Adomavičius DELFI teigė, kad leidimus eitynėms išduoda speciali komisija, į kurią įeina savivaldybės ir kitų įvairių organizacijų atstovai. „Jie sprendžia, ar leidimą išduoti, ar ne, kokią trasą parinkti. Didelį žodį turi tarti policija. Tikrai negaliu iš anksto pasakyti, kaip tokiu atveju būtų elgiamasi“, – sakė R. Adomavičius.

Klausiamas apie politinę miesto vadovų valią, R. Adomavičius užsiminė, kad šis klausimas būtų svarstomas valdančiojoje koalicijoje.

„Iš anksto pasakyti kažką aiškaus tikrai neišeina. Reikia tartis koalicijoje. Jei bus pateiktas prašymas eitynėms, manau, apie tai kalbėsime ir kažkokia diskusija greičiausiai bus“, – teigė R. Adomavičius.

„Baltic Pride“ eitynes pamečiui rengia Baltijos šalys. 2009 m. eitynės vyko Rygoje, 2010 m. Vilniuje, pernai eitynės vyko Taline. Šįmet renginys vėl vyks Rygoje, o kitąmet turėtų grįžti į Vilnių.

DELFI primena, kad prieš dvejus metus pirmąkart Lietuvoje surengtų eitynių dalyviai sutikti įžeidinėjimais, dūmų užtaisais, dešrelėmis ir kryžiais. Policija sulaikė 19 asmenų, iš renginio išvesdinti parlamentarai Petras Gražulis bei Kazimieras Uoka. Renginį saugojo apie 800 policijos pareigūnų.