Anot europarlamentaro, tai, kaip partija reaguos į jos skelbiamus principus viešai paniekinusio savo nario akibrokštą, parodys, ar Lietuvos socialdemokratams dar yra svarbios jų oficialiai skelbiamos vertybės.

"Kalbant be užuolankų, B. Bradauskas partijai iškrėtė bjaurią kiaulystę. Todėl B. Bradausko pareiškimas - testas visai partijai, parodysiantis, kiek tokios nuostatos jau įsivyravo mūsų gretose. Žmonės, kurie dorai dirba ir dorai gauna už tai atlyginimą, turi visišką teisę įsižeisti, girdėdami tokius Seimo nario socialdemokrato samprotavimus", - dienraščiui tvirtino pašnekovas.

A.Sakalo teigimu, Seimo narys, prieš savaitę televizijos laidoje pareiškė, kad juo turtingesnis politikas, juo mažiau jis yra linkęs vogti, ir priešingai - neturtingi žmonės yra nevykėliai, kuriems nėra ką veikti Seime, pamynė visiems socialdemokratams šventus socialinio teisingumo ir solidarumo principus.

Todėl esą B. Bradausko išsišokimą pirmiausia turėjo apsvarstyti partijos etikos komisija. "Jeigu Socialdemokratų partijos etikos sargai skuba svarstyti Bronių Genzelį už tai, kad jis kritikavo premjerą, o skandalingo B. Bradausko pareiškimo nesvarsto, galima konstatuoti, jog jie nevykdo savo funkcijų, - kalbėjo A. Sakalas. - Mano nuomone, partijos etikos komisija turėtų priimti labai griežtą sprendimą - pasiūlyti partijos tarybai suspenduoti B. Bradausko narystę partijoje arba jį iš viso pašalinti iš partijos gretų".

Tačiau Europos Parlamento narys suabejojo, ar partijos taryba pritartų etikos komisijos siūlymui pašalinti B. Bradauską iš partijos.

"Europos socialdemokratų politika visada pirmiausia siekė sumažinti socialinius skirtumus. B. Bradausko pareiškimas rodo, kad tokia politika jam nė motais. Jis mano, kad viską reikia daryti atvirkščiai - turtingi žmonės turi turėti dar daugiau pinigų, o tie, kurie jų neturi, tegul ir lieka užmarštyje, kaip yra dabar", - piktinosi Europos Parlamento narys.

Tokias nuostatas viešai reiškiantis politikas, anot A. Sakalo, turėtų priklausyti ne Socialdemokratų, o pavyzdžiui, Darbo ar kitos darbdavių interesams atstovaujančiai partijai. B. Bradausko samprotavimai esą atspindi "naujųjų lietuvių ideologiją", kurios išpažintojai ir populiarintojai pasižymi itin žemu politinės ir apskritai kultūros lygiu.

Pasak Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūno Juozo Oleko, tiek Seimo narys, tiek europarlamentaras pasielgė nekorektiškai, viešai reikšdami savo nuomonę. "Mums iš tiesų svarbūs visi politikai, ar jie turi didesnius, ar mažesnius turtus. Svarbu, kad jie turėtų savo pažiūras ir įsitikinimus", - pirmadienį per spaudos konferenciją teigė J. Olekas.

Jo manymu, Socialdemokratų partijos garbės pirmininkas A. Sakalas turėjo kreiptis tiesiai į etikos komisiją, o ne komentuoti kolegos žodžius per žiniasklaidą.

Pirmadienį partijos valdyba ketina nuspręsti, ar pavesti etikos komisijai išnagrinėti B. Bradausko pareiškimą.