Sutartys pasirašytos su Kauno, Raseinių, Klaipėdos, Vilkaviškio, Biržų, Šiaulių, Jurbarko, Šilalės, Utenos bei Akmenės rajonų ir Rietavo savivaldybės vadovais. Tai yra pirmosios savivaldybės, kurioms skiriami pinigai šiai programai.

Jų vadovaujamos komandos vienos iš pirmųjų ir tiksliausiai iki balandžio 1-osios, anot ministerijos, nustatė ir įvardijo vietos bendruomenes, kurioms bus skiriamos lėšos, nustatė kriterijus, kaip šie pinigai bus skirstomi, nustatė tvarką, kaip bus sudaromos vietos bendruomenių tarybos, kurios priims sprendimus dėl lėšų panaudojimo.

Balandžio mėnesį tokias sutartis žadama pasirašyti su likusiomis Lietuvos savivaldybėmis. Visoms 60 savivaldybių numatyta 8 mln. litų, kurie galės būti skiriami labiausiai pažeidžiamiems bendruomenių nariams, vaikų ir jaunimo užimtumui, kultūriniams ir švietėjiškiems renginiams, viešųjų erdvių ir aplinkos kokybės gerinimui, sportui, sveikatinimui.

Pasak ministerijos, ši programa yra "iki šiol nepraktikuotas būdas skatinti bendruomenes priimti gyventojams svarbius sprendimus".

Sutartis su savivaldybių vadovais pasirašęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas penktadienį sakė, jog ši programa leis bendruomenėms panaudoti skiriamas lėšas savarankiškai, be nurodymų ir "patarimų" iš viršaus.

"Tos lėšos, kurios šių metų yra numatytos valstybės biudžeto programoje - 8 mln. litų - turbūt niekam nesukuria iliuzijų, kad visas problemas galima su tiek lėšų išspręsti. Bet vis tik pirmas žingsnis", - kalbėjo ministras.

Sutartis ministerijoje pasirašę savivaldybių vadovai sakė besidžiaugiantys, kad skiriama lėšų bendruomenėms, kurių reikmėms dažnos savivaldybės biudžete šiemet numatyta itin mažos sumos. Pasak Biržų merės Irutės Varzienės, ši programa labai svarbi bendruomenės stiprinimui, mat pagal skiriamas lėšas atliekama praktinė veikla suvienys bendruomenę.

"Kalbėdami su seniūnais, kaip tik aptarėme ir skatinome, kad tai būtų veiklos, turinčios bent jau kažkokią išliekamąją vertę. Man labai smagu, kad buvo siūlyta netgi seniūnijos bibliotekos kūrimas, knygas pirkti, turgelį atnaujinti viename miestelyje, kuris yra centras, sutvarkyti erdves, parką vienoje seniūnijoje su poilsio mini zonomis", - kalbėjo I.Varzienė.

Biržų savivaldybei skiriama 51,3 tūkst. litų.

"Nors ta suma nėra didelė, kita vertus, galvoju, kad reikia pagaliau atprasti nuo tų milijonų ir suvokti ir tos mažos sumos vertę", - teigė ji.

"Nedideli pinigai padarys didelius darbus", - I.Varzienei antrino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, kurio vadovaujamai savivaldybei skiriama 170,5 tūkst. litų.

Raseinių rajonui atitenka 69,7 tūkst., Klaipėdos rajonui - 107,9 tūkst., Vilkaviškio rajonui - 75,4 tūkst., Šiaulių rajonui - 89,2 tūkst., Jurbarko rajonui - 54 tūkst., Šilalės rajonui - 44,2 tūkst., Rietavo savivaldybei - 15,3 tūkst., Utenos rajonui - 112,7 tūkst., Akmenės rajonui - 50,4 tūkst. litų.